Веляновата къща в Банско

Веляновата къща е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение, реставрирана и е открита като музей през 1977 г.
08.07.2010
сп. “Още за къщата”
12
реставрация, дърворезба, реставратор, основен ремонт, стенописи
Веляновата къща в Банско
Източник: сп. “Още за къщата”

худ. реставратор Христо Попкостадинов      

Веляновата къща е обявена за архитектурно-художествен паметник на културата с национално значение, реставрирана и е открита като музей през 1977 г. Според легендата къщата е била собственост на богат търговец, който я изоставя, след като загубва семейството си, избито от разбойници, докато е по търговия извън Банско. Представлява каменна двуетажна сграда с приземие, което включва изба с характерен вход и двуделно скривалище, засводено в същинската му част. Зидана стълба в преддверието на скривалището го свързва със стая на укрепеното ядро на жилищния етаж, където са разположени гостната, всекидневната, женската стая и работна стая. Интериорът й е характерен за епохата. Къщата е образец на архитектурния тип банска укрепена къща, строени през

18 век, от заможните бански търговци, но се отличава с уникални  стенописи и дърворезбовани и изписани тавани. Стените са каменни, зидани с кал и равно фугирани укрепени с дървена сантрачна конструкция и на двата етажа. 

Междуетажната и таванска конструкция са дървени. Подът във всекидневната (в’кащи) е изолиран с керамична настилка. Чардакът е обърнат на юг – лятото пази сянка, а зимата създава уют, затоплян от ниското зимно слънце. Строгият архитектурен градеж е в контраст с богатата стенописна украса, както и с декорацията на централната фасада. Най-вероятно първата реставрация на къщата е дело на известния художник - резбар  Велян Огнев, който през 1835 г. става неин собственик, като част от възнаграждението му за работата му по църквата „Св. Троица” в Банско. Той създава удобства (баня и тоалетна) и изписва със стенописи фасадата и три от стаите – гостната, дневната и синята. На тавана на чардака прави резбовано слънце. Истински шедьовър е Синята стая. В пейзажите  Велян Огнев пресъздава популярните за времето изгледи от най-големите европейски центрове. 

В началото на 20 век наследниците на Велян Огнев  правят допълнителни преустройства, стига се до разделяне на къщата. През 1973 година къщата е обявена за паметник на културата и държавата чрез НИПК започва реставрационни работи за превръщането ù в музей.  

През последните години освен с основния ремонт и подмяна на керемидите на покрива, „колибата” и настилката около къщата започнаха ре-реставрационни работи по стенописите на фасадата и в гостната стая. Планират се те да продължат в дневната и Синята стая, като бъдат завършени с ново специализирано експониращо осветление. 

През 2007-2008 г. бе реализирана консервация, реставрация и експониране на стенописите на южната фасада на Веляновата къща и част от реставрацията на стенописите в гостната стая.

 

КОНСЕРВАЦИЯ, РЕСТАВРАЦИЯ И ЕКСПОНИРАНЕ НА СТЕНОПИСИТЕ НА ЮЖНАТА ФАСАДА НА ВЕЛЯНОВАТА КЪЩА

 • Сваляне на стари компрометирани мазилки.
 • Почистване на фугите между камъните.
 • Бордиране на оригиналните мазилки от стенописното пано.
 • Сваляне на стари бадани.
 • Направа на хидрофобна бариера в основата на стената (във фугите) чрез инжектиране със силикати (киезол) на фирма Ремерс.
 • Направа на нови декоративни мазилки без използване на цимент, отделени от оригинала с 3-4мм по-ниско.
 • Укрепване на живописен слой и оригиналната мазилка в участъците с разрушения с 3% р-р на паралоид в етилацетат.
 • Укрепване на мазилка в участъците с пукнатини чрез инжектиране на КSЕ 300 на Ремерс (Естер на силициевата киселина)
 • Подливане за запълване на подкожушванията и възстановяване на връзката между основата и мазилката с ЛЕДАН ТВ 1 и PLM – SM на Кремер.
 • Направа на китове в участъците с опадала мазилка.
 • Направа на имитативни ретуши с използване на пигменти и свързвател примал. 
 • Изготвяне на писмена, графична  и фотодокументация. 

 

Автор: сп. “Още за къщата”
Закони Нормативна база Коментари