ВЕЛУКС България обяви победителите на архитектурен конкурс

ВЕЛУКС България обяви победителите във второто издание на конкурса "Животворна светлина" през 2015 година.
16.12.2015
Велукс България
3
конкурс, Велукс България, покривни прозорци, Животворна светлина, архитектурен конкурс
ВЕЛУКС България обяви победителите във второто издание на конкурса Животворна светлина през 2015 година
Източник: www.velux.bg

ВЕЛУКС България проведе второто издание на конкурса за архитектурни проекти, демонстриращи възможностите при използването на покривни прозорци в България – „Животворна светлина“. Тазгодишната тема на конкурса отново беше „Съчетаване на българската архитектура със световните модерни тенденции“.
В конкурса взеха участие архитекти и архитектурни студиа от цялата страна, които се състезаваха в двете конкурсни категории: 1) Фамилна къща и 2) Други сгради – жилищна, обществена, офис, хотел и т.н.
В категория „Фамилна къща“ призовото място спечели проектът за Еднофамилна жилищ-на сграда в с. Чеканчево на арх. Десислава Кичашка-Крумова.
В категория „Други сгради“ бяха връчени две награди. Първа награда взе впечатляващият проект на Очна Болница в гр. Варна на арх. Жаклин Митова.
В същата категория тази година за първи път ВЕЛУКС България присъди и почетна награда за творчески проект на арх. Мария Петрова и арх. Владимир Попов за проекта Бунгала в авиопарк Лесново.
Безспорно най-очакваната и оспорвана номинация бе за Голямата награда на конкурса. Тя отиде при Студио за архитектура и дизайн dontDIY, гр. София за проекта им House A01. Талантливите архитекти от dontDIY – Светослав Мичев, Стeфан Минков, Христо Станкушев и Антонина Илиева – са носители на множество национални и международни награди от различни архитектурни форуми, а вече с гордост ще добавят в това число и престижната награда на ВЕЛУКС България от конкурса „Животворна светлина 2015“. Наградата включва посещение на сгради от Model Home 2020 – проект за устойчиви сгради на бъдещето, създаден и реализиран изцяло по идея на VELUX.
Архитектурните проектите на 2015 г. бяха разгледани и оценявани от професионално жури в състав:
1. арх.Хенрик Норландер Смит, ръководител на отдел, подкрепящ VELUX компании по целия свят в различни архитектурни проекти с фокус върху идеята за устойчив начин на живот.
2. арх.Пламен Генчев, съоснователя на архитектурното и дизайнерско студио Вамос ООД, спечелил конкурса "Животворна светлина 2014"
3. арх.Мария Давчева – Съюз на Архитектите в България, Главен редактор на Списание Архитектура
В началото на 2015 г. победителят в миналогодишното първо издание на архитектурния конкурс арх. Пламен Генчев от дизайнерско студио Вамос ООД, гр. София посети сгради от проекта Model Home 2020 – Active House в Дания. Впечатлен от архитектурата и решенията, които дават продуктите и аксесоарите на компания VELUX, той даде специално интервю, което можете да прочете оттук: http://jivotvorna-svetlina.velux.bg/bg/news_more/golyamata-nagrada 
Повече информация можете да откриете на официалната интернет страница на конкурса: http://jivotvorna-svetlina.velux.bg/bg/ 
Следвайте ни във фейсбук: 
http://www.facebook.com/VELUX.bg 
http://www.facebook.com/jivotvornasvetlina/ 
За VELUX Group

В продължение на повече от 70 години VELUX Груп създава по-добри условия на живот за хората по целия свят. Извличаме максимума от дневната светлина и свежия въздух през покрива. Нашата продуктова гама включва покривни прозорци и капандури, както и набор от декоративни и слънчеви сенници, ролетни щори, инсталационни решения и интелигентни домашни управления. Тези продукти помагат да се осигури здравословен и устойчив вътрешен климат за работа и учене, за игра и забавление. Ние работим в световен мащаб – имаме продажби и производство в повече от 40 страни и около 10 000 служители по целия свят. Групата VELUX е собственост на VKR Holding A/S, акционерно дружество, изцяло притежавано от фондации и семейство. За повече информация, посетете www.velux.com.

+3
Автор: Велукс България
Закони Нормативна база Коментари