Великолепие от образи - Димитър Хинков

Да се пренесем в омагьосващата галерия от образи, цвят и уникати на младия художник Димитър Хинков.
15.01.2007
Даниела Житарска
39
Художник, живописец, картини
Великолепие от образи - Димитър Хинков
Източник: Още за къщата

Да се пренесем в омагьосващата галерия от образи, цвят и уникати на младия художник Димитър Хинков.
Той е живописец с огромен потенциал, новаторски подход и експериментален дух. За своите 34  години има десетки реализирани изложби у нас и по цял свят - Франция, Италия, Испания, Гърция, Америка.

Правейки профил на един автор, несъмнено не може да не се отбележи, че при голяма част от най-талантливите творци талантът се проявява в най-ранна детска възраст.
Пред нас е един такъв художник, чийто желания и живописна страст напират с такава мощ, че го превръщат в работохолик. Той буквално бълва огромен брой творби.

Димитър Хинков е интересен автор не само заради големия си творчески заряд, а и с експериментаторския похват, с който борави и така намира свой уникален естетичен израз на темите, които го вълнуват. Женски образи танцуват сред сенки и релефи, цветя, листа и отрязъци от натюрморти, рисуват своеобразна експресивност. Пейзажи създават усещане за мистичност, натюрморти носят декоративна абстрактност. Чисти отпечатъци плуват върху корозирали повърхности и процепи и отправят желание за допир.

Цвят и символи се кръстосват в диалог и тази комуникация оформя една декоративна цветна театралност.
Плоски петна създават музикален ритъм над вълни от меки извивки, меандри и кръгове, наподобяващи бълбукане във водна среда. Ексцентрично розово си проправя път сред синя бездна и достига светлината на жълти нюанси, а плътни цветни маски дават въздух на уникални монотипни петна.

Целият стремеж на автора е в улавянето на момента и в събирането на цветовете и формите в прекрасен танц на композицията. Силната чувствителност към цвета дава на зрителя усещане за топлина и е удоволствие за сетивата.

Отново меандри се носят в плавни вълни, но вече на фона на изгарящо червено. Чисти цветове се прегръщат в меки нюанси и преливания - един своеобразен пъзел на радостта.
Хинков разработва темите си в цикли, в които формите намират себе си в различно състояние и настроение. Розовият акцент сред горещо червено и жълто в композициите на автора говори за екстравагантност и ексцентричност на възприятията му. Една необходима подправка, за да бъде творбата пикантна.
Голи женски фигури напомнят за лирична поема от ”Драмата на самотата" - отрязък от живота на една жена, останала гола и откровена в самотата си.
Красива пеперуда е кацнала, за да поеме дъх от стихийно носещите се стъкла, отразяващи личния й живот в горещия ден на изпепеляващо червено слънце и отново символът на земята (керамичен съд), приземяващ вечният човешки порив към свобода.

Освен стилово, в експериментаторския похват на автора прозира проникновена мисъл и концептуално схващане. Творбите на автора носят послания и са дълбоко пропити от философията му.

И една прекрасна фиеста на есента. Златна, благородна, пъстра и добра. Усещането за топлина е уловено и предадено с такава елегантност, че трудно можеш да откъснеш поглед от платното.

Отново гола женска фигура, изобразена със своеобразен графичен похват носи музикалност и особен драматизъм. Седнала на остров на мечтите, сред безкрайна морска синя бездна, тя сякаш се поклаща в танца на миди и корали. Натюрморти, пейзажи, фигурални композиции, галерия от образи, говорещи с откровение сред уникална цветна феерия.

Димитър Хинков е млад автор, но овладял десетки изразни похвати. Той композира образите си свободно в класическа живописна техника, с графични похвати и различни пластични средства. Използва една от най-интересните хартиени техники - папие маше,  силиконови лепила, лакове, рециклирано стъкло, автобои, пясък и други, чрез които изразява желание да излезе от плоския формат.

Някои от работите му могат да се наредят до инсталациите.
Залавя се с една тема и я разработва в различни цветове и гами и с разнообразни похвати. Използва и грунда като възможно изразно средство. Mаслото, акрилът, температа и пастелните бои дават цвят на творческите му решения.
И освен че успява да изрази личното си състояние, този търсещ и чувствителен автор предава с тънък усет на живописец емоционалното и душевно състояние на модела.

Творчеството на Димитър Хинков говори за дълбока изобразителна култура, неповторим новаторски облик на художественото му търсене и художествен експеримент.
И най-важното, огромната любов към живописта, любов, която е обсебила автора в своята омагьосваща бездна.

Автор: Даниела Житарска
Закони Нормативна база Коментари