Ваканцията на индивидуалиста

Кемпер или каравана, изберете сами!
15.05.2016
Константин ДИМОВ
483
туризъм, каравана, кемпер, летувания
Новите модели са от големи до малки, от практични до луксозни
Източник: www.faz.net

С какво все повече хора са очаровани от почивката с каравана или кемпер, разказва авторитетното издание   “Франкфурт алгемайне цайтунг”.
Мечтата на всеки къмпингар през лятото е да паркира в сянката, да погледне в безбрежната шир на морето, а между човека и морето да има само един пясъчен плаж. И докато се простира погледа да не се мярка нито един човек, който да наруши идилията. И все повече хора търсят индивидуално място под слънцето.

Но не мислете, че това е евтина почивка като организираните туристически летувания.

Има и зимни кемпери. Те се отопляват с топла вода, а двойният под е неизбежен. Освен място за багаж, той ни предлага по-добро разпределение на топлина и изолация.

Животът в „къща на колела” набира популярност през 30-те години на 20-век, а в Германия става хит 10 години след войната. Къмпингарите обаче, тогава не са били толкова състоятелни и са предпочитали палатките. Но с растящото благосъстояние привържениците им стават все повече и повече.
Напоследък кемперите се предпочитат повече пред караваните, както в Германия, така и в Европа. В Бундесрепубликата са регистрирани 28 хил. кемпери и 18 500 каравани. 

Караваната има предимство, че може да я оставиш, а после да бръмчиш нагоре-надолу с колата. Но като цяло управлението на кола с каравана и най-вече маневрите не са за всеки шофьор, както и надеждната свръзка между двете, въпреки че има опция и за дистанционна спойка с точност до милиметър.

Модерните кемпери пък имат дори гараж, в който може да се побере мотопедче или колелета, с които да попътувате наоколо. В големите „къщи на колела” дори може да се вмести един малък автомобил, но тези модели все още са изключение. Не е тайна, че трендът се придвижва към все по-луксозни и с по-оригинален дизайн отвън и вътре. Същевременно компактните модели също се търсят, защото представете си 9 м. дълга кола, която да се движи по тесните улички на Bella Italia, посочва изданието.

Компактните модели кемпери изумяват хората с това, колко много покъщнина може да се побере на 5 м. дължина. Класикът сред компактните модели е VW Bus. В по-новите варианти, които се предлагат на пазара могат да живеят до 4-ма души. Ето и най-разпространената класификация на „къщите на колела”.

Това са 5-метровите коли, но те не са предназначени за хора, които търсят лукс. Те са за хора на път.
Ако търсите близък до жилищния комфорт, или си купувате 7-метров кемпер, или 5-метрова каравана. В модерните кемпери има кухненско обзавеждане, почти като у дома. Преди всичко хладилниците са се променили по размер в последните години и са големи колкото домашния кухненски уред. На масичката за вечеря могат да седнат до 6 души, тъй като шофьорското място и мястото до него могат да се обърнат назад при повечето модели. И по този начин капацитетът се увеличава. В кемпера можете да откриете още гардероб, допълнително място за багаж, топла вода, душ, тоалетна.

Вече на никого не се налага да вдига и да сглобява леглата. Вътре, по правило кемперите се продават със здрави легла с прилични матраци. При някои модели, познати на пазара като Alkoven кемпери леглото е директно над кабината на шофьора и е готово за нощ под звездното небе. При други модели ще откриете различни варианти етажни легла. От няколко години насам се наложиха и т.нар Hubbett - легла, които се изтеглят. При Alkoven кемпери, с този голям„навес” над шофьорската кабина са много търсени и за ползване под наем.

В интегрираните и частично интегрирани кемпери кабинката на шофьора е отчасти слята с жилищното пространство (своеобразния хол). Предпочитани са от семейства, търсят се модели дори втора ръка.

Модел 2016 е шарен, както никога, тъй като все повече фирми се задълбочават в най-различни подобрения. Новите модели са от големи до малки, от практични до луксозни. При някои варианти може да се види как се залага на качество за сметка на по-ниска крайна цена, като се пести от скъпите извивки на кабините и вътрешния интериор. Например повърхността на някои тавани се състои от стъклопласт, а страничните стени са от гладък алуминий.

+5
Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари