Ваканционна къща със стени от коноп в Австралия

Целта на строителството била да осигури удобна, естествена, ниско енергийна семейна ваканционна къща с крило за гости.
14.02.2016
арх. Анета Трифонова
1163
нискоенергийна къща, архитектура, строителство, къща от коноп, строителство къща
Къща от конопена смес - предна фасада
Източник: www.hempbuilding.blogspot.bg

Технически данни:
Обект: еднофамилна къща, Culburra Beach, NSW, Австралия 
Собственик: Кърсти Вулф и Бен Шулер  
Проект: Кърсти Вулф и бюро Shelter Building Design
Строителство: организирано и частично извършено от собствениците 
Площ: 123 кв.м, 55 кв.м тераса 
Цена: Au$ 210.000  
Време на строителство: април 2012 - януари 2015 г. 


Целта на строителството била да осигури удобна, естествена, нискоенергийна семейна ваканционна къща с крило за гости. Изборът на естествен строителен материал, подходящ за изграждане от самите тях, започва още когато собственичката Кърсти изучава възможностите на глинена смес със слама (подобна на кирпич). Тогава тя намира статия в списанието „Собственик-строител” за технология на изграждане с коноп и много харесва този материал. Конопът представлява комбинация от изолация и топлинна маса, подходящ за община Шолхейвън с мек умерен климат. 

Строително разрешение:

Въпреки че Съветът по строителство на Шолхейвън за пръв се среща с тази технология, не е имало проблем с одобряването. Инспекторите, обаче са били доста придирчиви относно техническия инженерен доклад за стените от коноп и как те са съобразени със съществуващите изисквания. Обектът получава разрешение след няколко месеца и строителството протича безпроблемно.

Изграждане и материали:
Стените са построени от собствениците Кърсти и Бен. Семейството оформя интериора с помощта на приятелите си. Всички останали дейности: изкопи, бетонната плоча, конструкция и покрив, ВиК и Ел.инсталации, са договорени с професионални фирми. Основата на сградата е оребрена армирана бетонна плоча направо върху терена, която е икономична и лека. Подът е перфектно оформен по метода шлайфан бетон. Плочата съдържа 3% ониксов оксид, за да се оцвети в тъмно сиво. След отнемането на повърхностния слой след шлайфането, различните речни камъчета в плочата въздействат като контрастна мозайка. По стената на душовата кабина в банята е изградена артистична морска вълна от начупени керамични плочки.


Момент от изграждането на гостната.    Източник: www.hempbuilding.blogspot.bg

Скелетно-гредовата дървена конструкция е предварително изработена от масивен иглолистен материал в специализиран цех, докарана и издигната в парцела от местен строител. Външните стени с дебелина 20 см са изградени от смес съдържаща коноп и свързващо вещество AHMC, излята около 9 сантиметровата конструктивна рамка от иглолистен материал. Стената е измазана отвън и отвътре с 1 см конопено-варова смес. Вътрешните стени са довършени с магнезиеви плоскости.

Дограмата (плъзгащи се врати и прозорци) е алуминиева с двоен стъклопакет и добри термични свойства. Временни кофражни рамки са използвани само около прозорците и вратите. Отвън прозоречните первази са измазани и запечатани до дограмата със съвпадащ по цвят кит Sikaflex. Прозорците се доставят с прикрепена вътрешна дървена рамка, завършваща наравно с измазаната стена. Така се избягва необходимостта от допълнителна обработка и се създава минималистичен облик. Скосеният таван е покрит с шпервани плоскости - 9мм в естествен цвят на черна фуга.


Интериор дневна - под, стени, таван.    Източник: www.hempbuilding.blogspot.bg

Покрив:
Между гредите е положена вата Higgins от овча вълна: R3.5 в кухня/дневна/ трапезария и R3 в спални и баня. Покривната изолация съдържа и аерофолио R1.5 с отразяващи и изолационни качества, положено върху ребрата под вълнообразната профилна ламарина с цветно покритие в сиво, с която завършва покрива.

Отопление: 
Къщата е снабдена с газ, но поради пасивния енергиен дизайн и добрата изолация, досега не е отоплявана през зимата. Охлаждането разчита само на естествената вентилация. Вратите и прозорците прихващат летния следобеден морски бриз, когато са отворени и охлаждат затоплената бетонната плоча.

Строителството на стената започва с ограмотяване относно технологията.
Кърсти присъства на курс по строителство с коноп, проведен от браншовата асоциация AHMC и среща с инструктор от Ирландия. Семинарите са съсредоточени върху смесването и полагането на материала, но липсва подробна информация за детайлизиране на стените от реален проект. За кофраж се използват плоскости OSB, рециклирани големи сандъци. Кофражът е временно прикрепен към конструкцията чрез болтове с обла глава и разделители от твърда тръба, чиито отвори се пълнят с конопена смес след като кофражните платна се отстранят.

Технически въпроси:
Запълването със смес под гредите е неудобно, но не и невъзможно. Същото се отнася за поставянето на кофража и конопена смес в малки пространства, особено между двата покрива. Дървената рамката съдържа вертикални колонки, които на някои места са тройни (близо до вратите) и там конопената смес не може да се уплътни и захване към конструкцията. Такива места се притискат чрез винтове с големи пластмасови шайби за да придърпват стената към рамката докато изсъхне. Оформянето на дългите щурцове над големите прозорци също представлява трудност, която може де се избегне като се използва постоянен кофраж. Неговият размер трябва да се заложи още при производството на рамката, за да не се намалят отворите на строежа. Трудности възникват и при полагането на мазилката поради неравности, особено на магнезиевите плоскости.

Препоръки:
Проектирането на къщата трябва да се съобрази с възможността стените да се изградят лесно с конопената смес. По същия начин, конструктивната рамка на къща трябва да бъде проектирана съобразно необходимостта стените да обхванат надеждно конструкцията. Преди да се извърши цялостното измазване е препоръчително да се тестват няколко шпакловки и цветове.
Натрупаният опит при изграждането на къщата е ценен за всеки стопанин, който иска да построи самостоятелно стените на своя дом. Затова подробното му споделяне от Кърсти Вулф е щедър жест, който допринася за развитието на благодатната технология.  

 

Автор: арх. Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари