Бюфетът, шкафът и витрината в съвременната трапезария

В последно време сериите за обзавеждане на трапезария все по-често включват и този вид мебели – в самостоятелен вариант или в комбинация.
05.03.2021
Екатерина Бонева
2465
интериор, обзавеждане, трапезария, бюфет
Колекция Айсън
Източник: Мебели Виденов, www.videnov.bg

За повечето хора бюфетът е архаична мебел от кухните на нашите баби. В него винаги имаше по някое лакомство, а зад стъклените му витрини лъщяха изящни сервизи и красиви статуетки. Дори и след десетилетия обаче, достолепната му осанка продължава да се вписва в съвремения дом. Все повече дизайнери преоткриват очарованието на  бюфета като достоен „наследник“ на традиционния шкаф или скрин. В последно време сериите за обзавеждане на трапезария все по-често включват и този вид мебели – бюфети, витрини или шкафове в самостоятелен вариант или в комбинация.

Първите модели и днешните интерпретации

Историята на бюфета като част от обзавеждането започва преди векове. За пръв път се използва в Швеция, а по-късно навлиза във Франция и оттам в цяла Европа. По това време впечатляващият му дизайн олицетворява истинско произведение на изкуството, с вградените антични орнаменти и кристални витрини. Днешните модели са представени както в по-сложни и изтънчени, така и в семпли, изчистени форми.
 
Витрина от Колекция Кънтри с LED осветление и Колекция Белфорт с LED осветление  Източник: www.videnov.bg

Освен че придават индивидуалност и уют на трапезарията, масивните бюфети и витрини изпълняват и множество полезни функции. Разнообразието от форми и дизайни с малка и голяма дълбочина, елегантни витрини и чекмеджета ги прави мултифункционален елемент от интериора. Използват се най-вече по предназначение – за съхранение на домакински посуда и прибори за хранене, покривки и сетове за сервиране. Изящната им визия ги прави подходящи и като средство за експозиция на скъпи сервизи или дребни предмети на изкуството.


Витрина и шкафове от колекция Кънтри  - дъб стърлинг и бор крем      Източник: www.videnov.bg

В повечето европейски магазини този вид мебели се класифицират в четири категории - buffet, sideboard, server, credenza. На практика разликата във визията и практичността им е минимална. Определящо в случая е дали ще ги поставите в дневната или трапезарията. Все пак, отличителна черта на sideboard са по-късите крака, а server разполага с чекмеджета за съхранение на малки предмети, като сребърни прибори и пръстени за салфетки. Повърхността му може да се използва като допълнителен плот при сервиране.


Колекция Белфорт - бял гланц и американски орех     Източник: www.videnov.bg

Бюфетът в съвременния интериор

За да се вписва хармонично в модерното обзавеждане, бюфетът трябва стилово да акомпанира на останалите елементи от интериора. Класическите изработки се отличават с пищност и изящество на формите и често са реплики на образци от различни стилове – барок, ампир, рококо. Подобна мебел перфектно ще допълва масата и столовете в трапезарията, придавайки усещане за класа. В по-високия си клас се произвеждат от масивна дървесина (махагон, кедър, череша) и витрини от кристал.


Колекция Десио - дъб Сан Ремо     Източник: www.videnov.bg

Семплите шкафове и витрини с олекотена съвременна визия пък отлично хармонират с изчистените форми на минималистичния интериор. Домакините с усет към нестандартното със сигурност ще заложат на стиловия контраст, проектирайки тази мебел като акцент със собствено присъствие. Интегрирането на бюфет в класически стил в обстановка с преобладаващо модерно излъчване е трудна, но не и невъзможна задача. Търсеният ефект тук е преди всичко разчупване на монотонността и хладината на чистите линии в масово произвежданите съвременни мебели. За постигането на успешен резултат обаче, е препоръчително да се потърси съвет на интериорен дизайнер.


Колекция Лукас, витрина с вградено LED осветление     Източник: www.videnov.bg

Материали, естетика и функционалност

Бюфетът и неговия съвременен вариант витрината са специфичен вид мебел, в която се съхраняват вещи с висока парична и сантиметална стойност, при това някои от тях доста тежки. Затова е добре конструкцията им да се изработва от надеждни материали и да бъде здрава и стабилна. Фаворит тук е естественото дърво, следвано от композитни материали с висок клас. Фронтовете са обект на креативни интерпретации в духа на модерното съвремие, а иновациите в технологичен план правят възможни дори по-сложните форми и релефи. Концептуалните идеи в това отношение се развиват стремглаво ден след ден.


Колекция Кънтри     Източник: www.videnov.bg

Естетическата и функционална стойност на тези мебели придобива още по-високи параметри от употребата на качествени механизми и стилен обков – от обикновени панти до безшумни водачи на чекмеджета и пуш бутони. Вграденото осветление придава декоративен ефект на витрините и внася допълнителна доза настроение в атмосферата.

Бюфетът, както и шкафът или витрината са мебели с „особен характер“ и неподражаемо излъчване, придаващи автентичен щрих в проекцията на интериора. Изтънченият дизайн и ненатрапчивото им присъствие ги превръщат в непреходен във времето елемент за обзавеждане на трапезарията.  

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари