Братислава, Зноймо и Дьор - на една ръка разстояние

Във Виена, в сърцето на Централна Европа туристът е изправен пред избор - коя дестинация по-напред да избере, когато иска всичко да види - Чехия, Полша, Швейцария, Германия, Лихтенщайн или Италия.
14.06.2014
Светлана ЖЕЛЕВА, Специален кореспондент от Виена
281
туризъм, Братислава, Зноймо, Дьор, Централна Европа, екскурзия
Замъкът Братиславски храд - нощем.
Източник: Сн: Juraj Kubica https://www.flickr.com/photos/meneldur/

Във Виена, в сърцето на Централна Европа туристът е изправен пред труден избор - коя дестинация по-напред да избере,  когато иска всичко да види, а Чехия, Полша, Швейцария, Германия, Лихтенщайн и Италия са на една ръка разстояние от него. Словакия, Словения, Унгария, Хърватска също се борят за неговото внимание.

Оказва се, че е печеливша карта да се заложи и на далеч по-малко известни градове, тъй като с пътуването до тях туристът може да осъществи  екскурзия за 1 ден. Класацията води  Братислава (Словакия), следвана от Зноймо (Чехия ) и Дьор (Унгария) . 

За българите тези кратки пътувания могат да бъдат много зареждащи, още повече, че с тях попадат в древните земи на Великоморавия и Панония.

Перлата в този маршрут , която наистина е без конкуренция е Братислава.  
Пътят от Виена до словашката столица може да се измине по удобни начини и от разглезения турист. Офертата, която грабва вниманието е  екскурзия по  Дунава - с круизно корабче, което тръгва от Шведенплац и акостира директно в стария град на Братислава. Само за 75 мин., докато сте на палубата, гледате с бинокъл сменящия се пейзаж и отпивате ароматно кафе „Аперол шприц” или „Кайзер щритцер” и пристигате неусетно. Цената е около 30-35  евро в едната посока.

Втората възможност е с австрийските железници (ÖBB). Тренът до Братислава минава през по-големите транспортни възли на Виена и се движи на всеки час. И времето за пътуване е едва 60 минути.  Едва сте тръгнали и вече сте извън Виена, а гледката е мила – с ветропаркове, с китните градини и полета на Бургенланд, а после изведнъж се зареждат гари и къщурки от красивата Словакия. Пазетете билетите от железницата, защото те важат и за градския транспорт в Братислава. Двупосочният билет с железницата излиза на човек само 15 евро.

До Братислава можете да отидете и с автомбил, но имайте предвид, че паркирането в стария град е доста неудобно и скъпо. 

Първото кафене, което ви чака на площада е Кафе „Майер”, а гвоздеят на програмата е Burg Bratislava (Bratislavski hrad), който е кацнал на върха на 85- метрова скала. Замъкът има  страхотна панорамна гледка и невероятна картинна галерия.

В Стария град, изпъстрен с множество църкви и катедрали  влизате от Портата на Архангел Михаил. Университетът „Ян Коменски”, Музея  на фармацията,  катедралата „Св.Мартин”, известна с това, че тук са се провеждали коронациите на унгарските крале са само част от забележителностите на града.

Бронзови статуи с човешки размер любопитно надничат зад ъглите на улиците на стария град в Братислава. Тълпа туристи винаги се скупчва до Кумил – раменете и каската му се подават от улична шахта на павирана уличка, а гостите на града се надпреварват в остроумни пози да се снимат с него.

Най-голямото богатство на града са хората – любезни, гостоприемни и много сърдечни. И не забравяйте да си купите медовина, за които ни напомнят приказките от детството- „Медовина пих и мустаците си натопих”.

Наричат Зноймо – „перлата на Южна Моравия”.
Най-добре е да отидете, когато тук има някакво събитие - Бирен фест,  (през юни), когато се изпиват хиляди литри от пивката бира Hostan - прави се в местните пивоварни от  650 години и рок, етно рок и поп рок групи огласят  площада. После идва  Винен фест, (през октомври),  с дегустации на  площада от  десетки местни винарни. Жителите на Зноймо правят и Дни на културата. Тук наистина има какво да се види – градчето се е оформило през вековете като религиозен център, макар и днес да има неособено привлекателни промишлени предградия. 

Десетки църкви,  ротонда,  катедрали, дворец, минизоологическа градина , градската кула са част от забележителностите. Но най-голямото приключение си остава подземията на Зноймо, те са туристическа атракция №1 и уникален исторически паметник. Подземните градски тунели са разположени на 4 етажа, а дължината им стига 27 км. Те са били построени най-напред за да съхраняват реколта и вино, по-късно някои мазета са използвани за каторга на затворници, в тях местното население също се е криело при обсади, като отделни проходи на тунелите имат връзка с крепостта. Имайте предвид, че можете да платите в евро, но ви връщат чешки крони. Посетете и местните екомандри, много от тях имат магазини в Зноймо.

Унгарският град Дьор се намира на средата на пътя от Виена до Будапеща.
Пътуването с влак отнема 90 минути. Отново ви очакват църкви, катедрали, музеи. Опитайте и местната кухня, особено пивката унгарска ракия, наречена палинка. И в Дьор еврото важи за разплащане само с чужденци, връщат ви форинти.

+12
Автор: Светлана ЖЕЛЕВА, Специален кореспондент от Виена
Закони Нормативна база Коментари