Ботаническата градина в Балчик

Едно великолепно ландшафтно решение, устояло на времето
15.02.2010
Русана Цветанова, ЛТУ, София
47
градина, ботаническа градина, Балчик
Ботаническата градина в Балчик
Източник: Русана Цветанова, ЛТУ, София

През лятото всеки се стреми към морската прохлада, свежестта на вълните и безгрижната почивка под лъчите на жаркото слънце. Това, което привлича хората към морето, е близостта до природата и чувството за свобода и безкрайност на съществуващото.


За съжаление интензивното строителство и грубата човешка намеса са разрушили тази представа и всяка година остават все по-малко места, в които човек може да се докосне до красотата, до зеленината и истинския чар на природата. Въпреки това на силата на отрицателните антропогенни промени все още устояват някои кътчета, в които съчетанието на архитектура и природни красоти се слива в хармонично и завършено цяло. Едно от тях е Университетската Ботаническа градина в Балчик – място с дълга и интересна история, запазило се през годините, за което ще ви разкажем.
 
Ботаническата градина в Балчик е създадена през 1955 г. и заема площ от 65 дка.
Тя е чудесен пример за професионално и добре балансирано ландшафтно планиране. В изграждането на Двореца участват двама италиански архитекти – Августино и Америго, а за парковата зона отговарял швейцарецът Жан Жони. По-късно с доизграждането и запазването на ботаническата градина се заема акад. Даки Йорданов. Част от парка е собственост на СУ „Св. Климент Охридски” и се поддържа от университета. Видовото разнообразие е наистина внушително. Над 3000 растителни вида се надпреварват по красота, многообразие и цъфтеж. Интересно е, че в градината присъстват видове, конфискувани на границата, вследствие на което тя е главен спасителен център на такива растения по Вашингтонската конвенция (CITES). Освен това тя е единствената ботаническа градина у нас, в която е изградена алейна мрежа за по-лесно придвижване на хора с увреждания и има поставени табели с брайлово писмо, които позволяват на незрящите да научат повече за мястото и видовете в него.

Днес градината е все така запазена, поддържана и красива. Богатото озеленяване и разкошната архитектура са перфектно съчетани. Много внушителен и определено най-характерен за мястото е Дворецът, наричан още вила „Тихото гнездо” – сграда, разположена на границата на ботаническата градина и самия бряг на морето и служила за лятна резиденция на румънската кралица Мария. Дворецът е построен през 1937 г. по желание на кралицата, която се влюбила в мястото, когато го посетила за първи път 13 години преди това. Около него са построени отделни нискоетажни вили, предназначени за почивка на гостите на комплекса. Характерни са огромните глинени делви, арките, стълбищата, чешмите, колоните и мостовете, изградени от естествен камък и съчетаващи символи от различни религии и култури – християнска, ориенталска, тракийска и римска. Дори Дворецът е изграден по особен начин. Покривите са типични за християнската религия, но гордо издигащата се кула наподобява минаре на джамия. Съчетанието от толкова много религии е в основната на бахайското учение, което издига в култ красотата и което е изповядвала самата кралица.

Една разходка в градината никога не е достатъчна, за да се разгледа всяка една част от това спиращо дъха място.
Тук вниманието на посетителя непрекъснато е привлечено от нови и нови все по-привлекателни и разнообразни гледки. Съзнанието е ангажирано през цялото време и няма начин човек да почувства скука или умора. Растителността прелива от една градина в друга, създавайки естествена връзка между отделните елементи. Тя е навсякъде – в специално отделените за засаждане площи, обгръща арките и стъпалата, слизащи към морския бряг, катери се по каменните зидове и сякаш се опитва да превземе с разкошната си зеленина и пищния си цъфтеж целия пейзаж наоколо и да задуши всичко, сътворено от човека.

Много голямо впечатление правят забележителности като „Божествената градина” или „Градината на Аллах”, в която за фон на преливащите от едногодишни цветя площи служат вертикални акценти от иглолистни дървета и храсти като кипариси и туи. Част от тях са подрязани в различни форми, подчертаващи геометричния стил на градината. „Английският двор” е друго красиво кътче с изглед към морето. С безкрайно многообразие от цветни багри е „Гетсиманската градина”, а не можете да не обърнете внимание на две много впечатляващи алеи -  „Алеята на вековете” и „Алеята на виното”.


Край „Алеята на виното” се намира и едно любимо място за снимки на туристите -  тронът на кралицата, изработен от фин мамор и гледащ към морския простор.


Както растителността, така и водата е постоянен елемент от композицията на градината в Балчик. Тя преминава през целия комплекс и му вдъхва живот със своя постоянен тих ромон.


При „Моста на въздишките” ромонът се усилва под въздействието на водопада, преминаващ в по-малки и широки каскади, които продължават своя път под моста. От изворите „Чатал чешма” и „Бял кладенец” тече чиста кристална вода. В миналото водата е задвижвала воденичните колела на мелниците в околността. Едно такова голямо колело, бавно въртящо се под тънка струя вода, може да се види по „Алеята на виното”. Пътят на водата криволичи покрай обилно озеленените стени и завършва при главния вход. Освен в подвижно, водата се среща и в статично състояние на не малко места. Едно от тях е „Градината с кръстовидното водно огледало”, която е прекрасно място за отдих.

Най-известна и атрактивна от озеленените части безспорно е градината с кактусите, която е втората по големина в Европа след кралската градина в Монако. В нея се отглеждат едроразмерни екземпляри от вида Opuntia, Trichocereus и други редки видове, които зимуват на откритоq поради благоприятния за тях морски климат. Освен от кактуси се наблюдава и невероятно многообразие от над 600 сукулентни вида. От редките дървесни видове тук са представени метасеквоята (Metasequoia gliptostroboides), която е вид, доскоро смятан за изчезнал, бонбоненото дърво (Hovenia dulcis) и моливното дърво (Juniperus virginiana). Посетителят не може да откъсне поглед и от водните лилии и магнолиите, цъфтящи в отделни части на градината.


Ботаническата градина поддържа и голяма колекция от рози, които зашеметяват с красотата и аромата си. В колекцията присъства и уникалната синя роза, която за пръв път е цъфнала през 2007 година.


През деня градините са прелестни, но с настъпването на нощта те разкриват повече от своите тайни и се показват в една нова, по-необикновена светлина.


Нощно време мястото може спокойно да бъде определено като градината на приказките. Специално подбраното осветление акцентира върху най-различни архитектурни и природни обекти. Водопадите блестят в студената гама – виолетово, синьо и зелено, докато в жълта и бяла светлина са облени статуите, каменните чешми с интересни изображения по тях и част от вилите. Отделни дървета са осветени така, че да се открояват техните мощни и интересно преплетени клони. Растителността хвърля странни и дори малко страшни сенки. От топлината светулките също са излезли на нощна разходка и с малките си „фенерчета” правят мястото още по-вълшебно. Шумът на вълните в близост създава илюзия за призрачност и сякаш се опитва да разкаже някаква тайнствена приказка. Морето е единственият свидетел на всичко, случило се тук, през безкрайните коридори на времето. Докато човек се разхожда из градината, часовете неусетно минават.


От 80-те години до днес Дворецът и градината в Балчик са превърнати в туристически център, където си заслужава да прекарате почивката си, да усетите духа на това невероятно място и да изживеете едно наистина вълшебно приключение. 

Автор: Русана Цветанова, ЛТУ, София
Закони Нормативна база Коментари