Боряна Занова и децата от нейното студио Пластична живопис

Студио по рисуване ПЛАСТИЧНА ЖИВОПИС на художничката БОРЯНА ЗАНОВА показва на децата от 6 до 16 години как мечтите могат да станат реалност
15.02.2006
Още за къщата
182
Художник, БОРЯНА ЗАНОВА, СТУДИО - ПЛАСТИЧНА ЖИВОПИС, изобразителто изкуство

Боряна Занова е родена през 1959 г. През 1978 г. завършва Художествената гимназия в София. През 1982 г. Завършва Художествената академия. Създава Студио пластична живопис през 1987 г. През 2001 г. е наградена с почетна грамота от Министерството на културата за създаването на детското студио “Пластична живопис” и за приноса є за развитието и популяризирането на българската култура.


Студио по рисуване ПЛАСТИЧНА ЖИВОПИС на художничката БОРЯНА ЗАНОВА показва на децата от 6 до 16 години как мечтите могат да станат реалност

  • когато се учиш да рисуваш с молив, пастел, акварел
  • когато влагаш труд и правиш колажи, релефи и кукли
  • когато учиш за светове, художници и стилове
  • когато създаваш картини и придобиваш умения на художник

 ТОГАВА МЕЧТИТЕ СТАВАТ РЕАЛНОСТ

Студиото е организирало изложби в София, Виена, Вашингтон, Ню Йорк, Будапеща, Рим, Братислава и др.

 

  


 


За мен изкуството е възможност за свобода и в него има едно задължително нещо ­ да обичаш това, което правиш. Аз обичам моята работа. Може би търся усещане за театър, усещане за сцена. От там съм тръгнала, началото на пътя е сценографията, за да стигна до моите картини, до ластичната изработка и рисуването с цветове, до силния релеф и падащата светлина, която засилва ефектите на използвания материал. И така се чувствам свободна, вободна да изградя един измислен свят, който започва от играта. Чрез обикновени предмети ­ камъни, парчета плат, въжета ­ търся образи и идеи от ълшебни приказки и митове, от мъдри и фантастични истории, които ме свобождават, развиват и обогатяват духовния ми свят. Разбира се, човек може да играе сам, но когато е с друг, има диалог, а за мен това дава повече ­ дава това, че целият процес на творческа работа става една взаимна провокация, в която всички сме свързани. Изкуството, към което се стремя, е игра и търсене на диалог. С децата от моето студио “ПЛАСТИЧНА ЖИВОПИС" този диалог е емоционалната връзка между мен и детето, на което е присъщо да играе. Това е за мен голямата провокация в изкуството.
 

Опитвам се да не забравя как се играе.
Боряна Занова

   Ето и едно писмо от нейна ученичка:


На вниманието на г-жа Боряна Занова
Тема: откриване на изложбата “ЦВЕТОВЕ НА ХУБАВИТЕ МИСЛИ”

Когато за първи път прекрачих прага на школата за пластична живопис на г-жа Боряна Занова, се озовах в един непознат за мене свят – света на изкуството и сбъднатите мечти. Школата по пластична живопис не беше традиционния кръжок по рисуване, в който децата се чувстват като ученици. Напротив, г-жа Занова се отнасяше към нас като с равни, като с личности, които посещават уроците не само за да обработват и развиват уменията си по рисуване, а за да  градят своята житейска философия и да се развиват духовно.

Г-жа Занова ни окуражаваше да излезем от рамките на традиционното и неконвеционалното и ни помагаше да развием критичен усет както за своята работа, така и за работата на другите. Тя беше наш учител, наш приятел, наша духовна майка. Тя ни вдъхваше оптимизъм и желание да експериментираме, да търсим различното, да взимаме самостоятелни решения  и най-вече да бъдем себе си: да не се страхуваме от своята личност, а да открием силните си страни и да ги превърнем в наше предимство.

Г-жа Занова ни научи, че въпросите са по-ценни от конкретните отговори, защото много често пътя, по който вървиш, за да осъществиш своята цел е по-важен от самата цел. Тя ни помогна да извървим пътя на себеоткриване и да разберем, че границите и ограниченията са условност, която може да бъде превъзмогната с въображение, с постоянство и със смелост.

Г-жа Занова ни показа, че изкуството не е просто конкретна сфера на познание, а е начин на живот. Човек може да твори не само с четка и бои, а с отношението си към хората, със сърцето си, с усмивката си.

Аз не станах художник – в момента уча международни отношения и политология в Бостън – науки, които формално не са свързани с рисуване. Но когато анализирам причините за поредния международен конфликт, когато обсъждам ролята на демократичните институции или когато в час по философия ми задават въпроса какво е равенство и справедливост, аз се осланям на своя независим поглед и светоусещане, които развих чрез изкуството.

Сега осъзнавам важната роля, която школата по пластична живопис е изиграла в моя живот. Тя ме научи, че фактите са условности и че само с промяната на осветлението, всеки предмет променя своите светлосенки, всяко събитие придобива друго значение. 

В този смисъл искам искрено да благодаря на г-жа Занова за грижите, за всеотдайността, за любовта към изкуството, която ми вдъхна, и най вече за приятелството и за вярата в мен. Искрено й пожелавам нови професионални успехи и се надявам школата да се развива и занапред, за да може и други деца да се докоснат до магията на изкуството.


С благодарност:
Радосвета Василева

03 ноември 2003, Бостън


     


БОРЯНА ЗАНОВА СТУДИО - ПЛАСТИЧНА ЖИВОПИС


 

Автор: Още за къщата
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари