Болестите на водата

Кои са най-често срещаните заболявания и как да се предпазим от тях?
11.04.2012
Антоанета Салфидж
320
легионела, вода, болети на водата, бактерии
Болестите на водата
Източник: Антоанета Салфидж

През топлите летни месеци водата е жизнено важна за човешкия организъм но ако е замърсена по някакъв начин, тя може да бъде и враг. Горещините и влагата са райски условия за повечето болестотворни микроорганизми. Лятото е пиков сезон на чревните инфекции.

Кои са най-често срещаните заболявания и как да се предпазим от тях?

Салмонелоза
Салмонелозата е хранително отравяне, причинено от бактерията Салмонела. Един от начините по които човек може да се зарази, е чрез замърсена вода. Когато заболяването възникне главните признаци са винаги свързани със стомашночревни увреждания – диария, повръщане, повишена телесна температура. При наличието на някои от тези признаци незабавно потърсете лекар! Салмонелозата се среща във всички страни по света.

Шигелоза (дизентерия)
Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, протичащо с диария и обща интоксикация.
Заболеваемостта е най-висока при деца на възраст от 1 до 3 години. Най-чести са водните епидемии през летно-есенния сезон. Заболяването е свързано с лоша лична и санитарна хигиена.
Болните имат бледа кожа, усилена и шумна перисталтика, главоболие, силни коремни болки и диария. Разгарът на болестта е 4-5 дни. Възстановяването ако няма усложнения е бързо.

ВИРУСЕН ХЕПАТИТ ТИП "А"
Вирусния хепатит "А" е остро инфекциозно заболяване, което се характеризира с увреждане на черния дроб и появата на жълтеница. Болеста преминав през три стадия:
Преджълтеничен - заболяването започва с отпадналост, безапетитие, умерено повишена температура. Клиничната картина е неясна.
През жълтеничния период жълтеница се появява по склерите, после по лицето и после обхваща тялото. През този период черният дроб е увеличен, а в някои случаи и слезката.
Възстановителния период се характеризира с изчезване на жълтеницата, нормализиране на размерите на черния дроб и подобряване на общото състояние.
Вирусен хепатит "А" е болест на децата и младите хора.

Ентероколит
Острото възпаление на тънкото черво (Ентерит) се причинява от различни болестни фактори. Най-честите причинители през летните месеци са бактерии, вируси и гъбички. Болните се оплакват от тежест и подуване на корема и нерядко повръщат. Налице е диария, понякога със слуз и кръв. Кожата става блеада, а лигавиците и езикът - сухи.
Предпазването от неприятни здравословни проблеми през лятото е прост: хигиена и пак, хигиена!

Легионела
Легионелата е малка грам негативна бактерия, причиняваща легионерската болест. Това е зараза, която е позната на човечеството от средата на миналия век и е разпространена по целия свят, включително в България.


  • Това е болест на белите дробове, със симптоми на пневмония, която води до сериозни изменения и засяга хората с нисък имунитет - предимно възрастни и деца. Тази болест, влизаща в категорията на атипичните пневмонии е със смъртност между 5% и 30% от случаите, главно заради неправилното диагностициране и отслабения организъм на заболелия.
    Симптомите са повишена температура, треска, изпотявания, гръдна болка, суха, непродуктивна кашлица с отделяне на ръждиво оцветени секрети.
    Причинителят на легионерската болест се намира там, кадето има вода.


Бактериите се разпространяват чрез малките водни капчици, защото ако във  вода се образуват мехурчета, това се превръща в идеалната среда за развитие на легионелата. Човек се заразява като вдишва влагата във въздуха, която е инфектирана.
Един от проблемите при превенцията и ограничаването на инфекцията е практически невъзможното отстраняване на бактерията от околната среда.

Сред профилактичните мерки, с които се цели да не бъде допуснато разпространението на легионелата, е редовното почистване и дезинфекция на естествените й обиталища. Хлориране на водата, честа смяна на филтри и тяхната дезинфекция – това е най-малкото което всеки може да направи. Друг начин е редовното тестване на качеството на водата в санитарни, хигиенични и технологични инсталации, взимане на проби и изследване в специализирани лаборатории.

Идеални условия за зараза създават вентилаторите, климатиците, душовете и басейните. Като цяло съоръжения в които има непрестана циркуация на един и същи въздух и вода.

Спа съоръженията в чиито инсталации се задъжа вода са особено опасни.     Нередовната им експлоатация и източника на топлина са идеални условия за развитие на болестотворните бактерии. Откритите душове около басейните, овлажнителите на въздух и банята също спадат към рисковата категория.
   
Особено уязвими са климатиците с водна циркулация и централно климатизиранете сгради. Обмяната на един и същ въздух, затлачването на филтрите и недобрата хигиена са перфектни условия за развитие на агресивната бактерия. Климатизираните помещения от време на време трябва да се проветряват, а филтрите на климатиците редовно да бъдат подменяни и поддържани идеално хигиенични.

Честият престой в климатизирани помещения, които са с голяма температурна разлика спрямо външната температура допълнително стресира организма и имунната система, прави го още по-податлив на инфекции и болести. Хотелиерския персонал, както и жителите и работещите в сгради с централна климатична инсталация са в рисковите групи от зараза с тази болест.
   
На този напреднал етап медицината разполага с антибиотици, които са ефективни за лечението на легионерската болест. Те успешно повлияват организъма и унищожават причинителите на инфекцията. Диагностицирана правилно, атипичната пневмония причинена от бактерията легионела може да бъде овладяна за периода от 3 до 10 дни.

Редовното миене на ръцете, използването на репаленти около естествените водоеми и старателното ползване на душ след посещение на морето или обществени басейни, са стари и ефикасни методи за превенция срещу болестите на водата през лятото.

+1
Автор: Антоанета Салфидж
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари