Божурът в градината – засаждане и поддръжка

Красивото растение не понася преместването, така че изберете правилното място, без да се налага повторно засаждане.
15.06.2016
Светлана Желева
1275
градина, цветя, растение, божур, тревистият божур
Прекрасният божур е истинска наслада за очите
Източник: www.pfingstrosengaertnerei.de

Божурът озарява със своите  бели до розови цветчета  ранното лято. Най-разпространен е обикновеният божур, който у нас също е познат и като селски божур. В последните години изгря  силната конкуренция в лицето на китайския божур. Според вида божур се различават както многогодишна тревичка, но и дървесен вариант.


https://pfingstrosengaertnerei.de

Многогодишните  тревисти божури трябва да се подрязват през есента, а иначе младите клонки на храстите се обвиват с тънка дървесина и нямат нужда от подрязване.

Младото растение е добре да го засадите на място, защитено от вятър. Божурът обича „филтрирана” слънчева светлина, която прониква от клоните на дърво например, а не при директно напичане. Местоположението трябва да бъде грижливо избрано, тъй като божурът не понася никак преместването и повторното засаждане, и тогава не би цъфнал.


https://pfingstrosengaertnerei.de

Многогодишните тревисти божури предпочитат по-богата почва, тъй като корените им растат по-надълбоко в земята. В същото време обаче, пъпките на коренището от които покарват, не трябва да бъдат твърде дълбоко вкопани, тъй като растението няма да цъфне: 5 см. надолу са достатъчни.

За разлика от други многогодишни тревисти растения, божурите не трябва да бъдат „подмладявани” като мярка за поддръжка. Есента е фаза за покой на божурите. При това трябва коренището да бъде разделено на парченца на минимум по 3 „очички”.Корените се подкъсяват на около 10 см.Твърде  големи засадени парченца от корените  водят по-късно до същия проблем, както и дълбоко вкопаните, отбялязват градинари.


https://pfingstrosengaertnerei.de

Божурът е добре 2 пъти годишно да се тори. За тревистия божур е подходяща слабо фосфорна и калий съдържаща тор, богата на много хранителни вещества. Веднъж - когато растението вземе да покарва и  втори път - малко след цъфтежа. Тогава именно растението събира сили за следващата година.

Подрязвайте растенията през есента, ако божурите чрез деление се размножават и засаждат, но не трябва в следващите години  на старото място да се засаждат новите. Също и смяна на почвата тук няма да ви помогне. Старите корени са задържат още в дълбочината на почвата.


https://pfingstrosengaertnerei.de

Тревистият божур цъфти от края на май до юни. През есента човек трябва да подкастри растението  силно ( почти 1 педя над земята). Това намалява рискът от гъбични инфекции (т.нар. сива плесен), защото тя презимува по листата. След като сте подкастрили, не забравяйте да дезинфекцирате ножицата, защото така също прекратявате разпространение на гъбичната инфекция.


https://pfingstrosengaertnerei.de

Тревистите божури се делят на 3 вида: диворастящи, благородни и хибридни. Тичинките на благородните божури  се преобразуват често във венчелистчета, при което при някои сортове се наблюдава цвят в самото цветче, обясняват някои градинари. Хибридните пък са кръстоски от някои диворастящи или кръстоски с китайския божур. Те се считат за особено издръжливи.

Автор: Светлана Желева
YES - Екологична матова емулсионна боя с висока покривност и белота.

Подходяща за училища, спортни зали, хотели, гаражи и други, където често се налага пребоядисване. Качествена, но не скъпа боя. Притежава висока адхезия и трайност, лесна за нанасяне.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари