Близнаците в Узана, Габровско.

Двете построени къщи са изпълнени със сглобяема конструкция от панелен тип.
08.07.2010
АЛКО ЕООД
9
топлоизолация, пароизолация, отоплителна система, сглобяеми къщи, слънчева енергия
Къщите се намират на централно място в местността.
Източник: сп. “Още за Къщата”

Двете къщи се намират в местността Узана, на 25 км. северно от Габрово. Този прекрасен природен кът се намира в географския център на страната ни, наричат го “пъпа” на България и е предпочитан от български и чуждестранни туристи за летен и зимен отдих, и ски туризъм.
Инвеститор и собственик на къщите е “Електроразпределение” АД, гр. Габрово. Главен изпълнител е фирма “АЛКО”, София. Проектант е арх. Кирил Куцков от архитектурно бюро “Диатон”, София.
Къщите се намират на централно място в местността, близо до голяма поляна. Предвидени са като почивна база за служители и гости на фирмата Предварителният замисъл е комплекса да се състои от четири къщи. Строителството на останалите две къщи може да бъде изпълнено за не повече от 30 дни, между два туристически сезона поради естеството и бързината на сглобяемото строителство.
Двете построени от фирма “АЛКО” къщи са изпълнени със сглобяема конструкция от панелен тип. Стенните панели представляват дървени рамки, запълнени с минерална вата, външно и вътрешно облицовани с гипсофазер и мазилка. Панелите са произведени в заводски условия и всички инсталационни системи са предварително вградени в тях. Покривната конструкция е изпълнена от дървени ферми с топлоизолация и битумни шиндли. Отоплителната система е традиционно изпълнена с газов котел.
За втория етап бихме препоръчали да се заложи по-голяма топлоизолация във връзка със завишаването на изискванията и тенденциите за нискоенергийност, да се помисли за възможността да се използва слънчевата енергия, да се постави пароизолация, както в стените, така и на покрива.
Разпределенията на къщите са съобразени с функцията им на почивни бази. На първо ниво намират място: обща дневна, трапезария, оборудван кухненски бокс и две спални с баня. На второ ниво са разположени втора дневна, две спални и баня. Двете нива са сързани с дървена Г - образна стълба.
Цялостното интериорно решение е със съвременно звучене. За мебелите е предпочетена естествена дървесина, която отговаря на архитектурата на къщите, както и на природата наоколо и създава допълнително усещане за топлина и уют.
Камината  се явява като акцент в интериора и център на къта с мека мебел. Голямо канапе в близост предразполага към почивка и съзерцание на огъня.
Кухненският бокс е част от общото пространство на дневната и предлага всички необходими съвременни удобства. В столовата намира място голяма маса с дванадесет стола.
Цветното решение на интериора е търсено в пастелната гама, така не се натрапва излишно и предразполага още веднъж към релаксация.

+4
Автор: АЛКО ЕООД
Закони Нормативна база Коментари