Биоцидните бои в България с пазарен ръст над 25%

Според световната здравна организация близо 60% от проблемите, предизвикани от качеството на въздуха, както и алергиите, могат да бъдат предизвикани от мухъла.
08.04.2014
www.mbcomms.com
3
биоцидни бои, бои, мухъл, влага и мухъл, сребро
Биоцидните бои предпазват от появата на мухъл и болести.
Източник: www.mbcomms.com

Домовете, които са по-нови и по-енергийно-ефективни, задържат влага и са по-предразположени към образуването и задържането на мухъл, плесени, гъбички, спори и др. 

Биоцидните бои набират популярност в България – с 27% са нараснали продажбите  през последната година по данни на конкретно изследване на пазара на бои у нас.   Боите с бактерицидно и фунгицидно действие (Candida albicans) имат широк обхват на областта на приложение: защита на повърхности в здравни и лечебни заведения, родилни домове, детски градини, детски кухни, обекти с обществено предназначение, обекти за производство и търговия с храни, детски стаи  и  мокри помещения.  

Смесите със сребро неутрализират над 650 вида болестотворни бактерии, вируси и микроорганизми, стотици болести и инфекции. Дезинфекционното действие на среброто се дължи на силния афинитет на сребърните йони към различни жизненоважни ензими на едноклетъчните микроорганизми. 

Сребърните йони се свързват с ензимите и блокират трайно тяхната работа. Следва задушаване и бърза смърт на микроорганизмите. 

Биоцидните бои със сребърни йони са подходящи за стени и тавани в стаи с интензивен трафик, санитарни и  влажни помещения. Този тип бои трябва да имат здравна оценка за приложимост в помещения с изисквания за висока повърхностна хигиена, издадена от министерството на здравеопазването. 

Специалистите съветват потребителите да търсят отлична устойчивост на мокро триене и миене – клас 2 според ISO 11998, както и микропоресто покритие, което осигурява “дишане” на стените. 

Среброто е познато като лечебно и антибактериално средство от древността. Днес то се използва в много продукти:  кремове; пасти за зъби; възглавници; матраци за спане; фармацевтичната промишленост; парфюмерията; химическата индустрия и др. Сребърни йонизатори се използват за басейни, вместо да се слага хлор. 

Важно условие е в момента на полагането им, боядисваните площи да са здрави и  чисти, освен от механично замърсяване, но и да няма наличие на мухъл и плесени. Тези бои не отстраняват плесените, а само предпазват стените и таваните от образуването им. 

Заразените повърхности е необходимо предварително неколкократно в продължение на минимум 30 минути да бъдат обработени с препарати за отстраняване на микроорганизмите. След това може да се пристъпи към нанасянето на антибактериалната боя. Само така може да се гарантира нейният ефект. Боите могат да бъдат оцветявани в светли пастелни тонове. Полагат се със стандартни инструменти – интериорни валяци, четки или чрез машини за безвъздушно нанасяне. Използването на специализирани бои подобрява микроклимата в помещенията и осигурява по-здравословен начин на живот в тях.  

Автор: www.mbcomms.com
Закони Нормативна база Коментари