Беседка или градинска къщичка

Те издържат цял живот и се приготвят индивидуално за вашата градина.
15.07.2017
Константин Димов
3864
градина, градински павилион, градинска къщичка, беседки, дървен павилион
Полуотворена беседка с плетени решетки
Източник: www.horizonstructures.com

Един универсален материал, от който се изработват много градински беседки е дървесината. С нея градината се превръща в един оазис, а с нейния стилен дизайн, беседката не само украсява парцела, но е и уютно кътче, където се наслаждавате на свеж въздух. Без значение дали моделът е открит, полуоткрит или с прозорци.

Беседка или градинска къщичка?
Успешните години на беседката в исторически план са много. Още в ранните барокови исторически градини този модел се е наложил, като дори славата му се носи в градината на Азия. Чарът на беседката е преди всичко в нейната филигранна форма. Покривът, който е носен от повече колони ни предлага много място за прекарване на време и пази от дъжд и директна слънчева светлина. Класическата открита беседка ни предлага цялостен поглед към всички посоки на градината. Комфорт и наслада към природата: тези два момента беседката ги обединява, както никой друг строителен обект.

Така беседките се предлагат в най-различни варианти и в интерес на истината разликата между беседка и градинска къща са в известна степен размити. Много разпространени са и многоъгълните беседки, но все по-често се предлагат и четириъгълните модели. Характерният пирамидален покрив (тип палатка) вече не е задължителен. Срещат се модели и с тип „седло”. Тенденциите на моделите са да оформят все по-отворено пространство, което както преди, така и сега трябва да ни предлага изглед към природата. Дори и това да е с помощта на големи прозорци.

Главната разлика между беседката и градинската къщичка обаче, не е в неговата форма, а в начина, по който той се използва. Градинската къщичка може да изпълнява повече цели: тя да е място за престой, но понякога може да я сведем само до стаичка за градински инструменти. Беседката има една единствена цел: тя предлага защитено, седящо място сред природата.

Според това дали ще изберете отворена, полуотворена или затворена дървена беседка, можете да бъдете подготвени за всеки сезон. Лесно напасващи са моделите с прозорци и врати, които цялостно могат да са отворени. Особено елегантни са приплъзващите се врати и прозорци. Моделите, които се предлагат наистина са в много широк спектър: от малки модели, които пестят място до лукс категория, от класически до модерни.

Какви видове беседки има?

Открита беседка 
Тя има един покрив, който се носи от 4 до 8 колони и изгледът към природата е неограничен. Предпазва от капризите на времето. Можете да релаксирате под него, да си направите скара, барбекю, просто имате всичко.

Затворена беседка
Тя може да бъде частично или съвсем затворена. Напълно затвореният вариант има прозорци и врати. Предимство е, че може да се използва и през студено време. И имате възможността да я използвате като склад за уреди и други пособия.

Полуотворени беседки с плетени решетки
Те са междинна форма между отворения и затворения вариант. Предлагат се и модели с няколко стъпала и малко балконче. Стената и  решетката ни дават повече сянка и пазят от погледи на зложелатели. Малката тераска пък разделя беседката от останалата част на градината и й придава особено класическо излъчване.

Изравнена със земята или по-висока
Дали основата на беседката ще бъде на кота нула или на по-високо ниво е добре да кажат специалистите. По-високият под придава едно по-хомогенно излъчване. Дървеният под за разлика от каменния е доста по-топъл и усещането е по приятно, и ни дава възможност лятото да тичаме боси.

Четириъгълна или осмоъгълна
Класическите беседки разполагат с 8–ъгъла. Има и 4-ъгълни модели, кой да изберете зависи от това как ще го използвате. Осмоъгълният модел е зрително по-привлекателен, докато 4-ъгълният има повече складова площ и е добър избор, когато имате малко място и искате да го използвате оптимално. Преди всичко модерните беседки с изчистени форми са често 4-ъгълни. Всяка беседка има своите собствени акценти.

Градинските беседки от метал 
Tе могат да са плод и на коваческото изкуство, и да са направени с много любов към детайла. Mного са масивни, солидни и издържат на вятър и време. Точно сега през лятото беседките с метална кострукция са много търсени, защото изглеждат  буквално като произведения на изкуството. Важно е да се отбележи, че градинските беседки с метална конструкция се комбинират много добре с бетонни мебели или бетонни маси, които правят една градина претенциозна. Този тип беседка пристига на части и според модела се сглобява за около 3-5 часа.  

+2
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари