Без инциденти в къщи. Как да имаме безопасен дом?

Уж знаем правилата, но битовите произшествия ни изненадват неприятно.
01.04.2018
Константин Димов
1315
къща, кухненски уреди, безопасност в дома, ел. уреди, дом и сигурност
Източник: www.swr.de

Повечето инциденти се случват между собствените 4 стени, най-често поради невнимание или припряност, но също така лесно биха могли да бъдат избегнати. Общо правило за всички работи в домакинството, както и при домашен майстор е да се подхожда внимателно и  да не се вършат няколко неща едновременно.


1. Ако работите върху нещо, което е по-високо от вас - като напр. да смените крушка или да почистите лампа, то първо се погрижете за стабилна стълба. Забравете за старите модели, които се подпират към стената, защото те са много по-нестабилни. За домакинството се предлагат обикновено малки сгъваеми или стълби с 3 стъпала. Добре е да имате една такава у дома. Може да заложите и на по-високите домакински стълби, които често използват строителните майстори. Много практични са и стълбите, които са с по-широки стъпала и завършват с малък подиум. Предлагат се на две и три нива. Дръжте ги на достъпно място, за да ги ползвате винаги, когато имате нужда, а не да стоят на вилата например. Ако сте по-високи, за смяна на крушката използвайте стабилна табуретка. Не се качвайте никога върху кресла и табуретки с колелца, или върху стари, продънени столове, които лесно могат да се прекатурят. 


2. Особено внимание е необходимо и при почистването на прозорците. Те се отварят изцяло, за да можете да ги измиете и отвън. В никакъв случай не се качвайте върху перваза, камо ли да се провесвате навън. 


3. Внимателно стъпвайте върху прясно избърсани подове. Предупредете другите членове на семейството си за мокри повърхности.


4. При работа на по-мрачни кътчета или стълбища осветете допълнително, за да избегнете инциденти. 


5. При подмяна на части на ел.уред, почистване или друга сходна дейност, то винаги първо го изключете от ел.мрежа. Внимавайте много при необезопасени кабели и щепсели!


6. Домът ви може да стане по-сигурен, ако още при планиране на жилището могат да бъдат избегнати потенциалните източници на опасност:
Стълбищата да са добре осветени и със стабилен пaрaпет, както и с покритие, което не позволява да се подхлъзвате лесно при стъпване върху тях. Килимите и пътеките трябва да се обработят със специален препарат срещу пързаляне или да се ползват подложки против хлъзгане.


7. Използвайте ремонта на стаите, за да сложите допълнително контакти и да ги вградите навсякъде, където имате допълнително нужда от тях. Така ще избегнете ситуации, когато трябва да си помагате с допълнителни кабели и разклонители. Внимавайте те да не са много разхвърляни, защото  от тях можете да се спънете и да паднете. Кабелите и разклонителите  трябва да се поставят по протежение на стената, а  не напречно на стаята. Опасно е те да минават напречно на вратата. Иначе плетеницата от кабели може да се избегне, ако вържете няколко кабели със специална кабелна връв, за да станат като един „сноп”. Така те могат да се фиксират да са под бюро, маса или видео уредба.


8. Проверете разклонителите ви у дома да не са повредени.
Внимавайте с мощността им, като върху тях е указано какво ел. натоварване могат да поемат.  Това важи също и за прахосмукачки, ютии и др. домакински уреди (като напр. каната за гореща вода), особено ако са купени от чужбина. 


9. По днешния стандарт пералните и съдомиялните имат нужда от фиксиран контакт с индивидуално захранване на ток. За да не прегреят ел.уредите, особено хладилника или телевизора, съблюдавайте да има достатъчно разстояние между тях. Направете си труда да прочетете инструкциите им за употреба. Почиствайте ги от домашния прах, тъй като той също може при прегряване евентуално да се запали. 


10. Ел. уреди в банята, близо до душ, вана и мивка - не им е там мястото. Контакти могат да се инсталират само на съответното разстояние от мокрите зони.


11. Внимавайте да не паднете под душа. Използвайте противоплъзгащи се изтривалки и стабилни дръжки за хващане.


12. Ако имате малки деца, то обезопасете не само своята къща, но и дома на родителите ви, които те посещават.  Всякакви остри ръбове трябва да се омекотят със специални накрайници, които се предлагат в търговската мрежа.  Това е важно да се направи в ниската част на стаите, където лазещите деца могат да се наранят. Всички чекмеджета, в които държите опасни вещи – напр. ножици, кибрит и др. също ги блокирайте със специални приспособления.


13. Помислете за това, откритите етажерки да не се преобърнат, ако децата ги бутнат или тръгнат да се покатерят върху тях. Също и покривките могат да станат опасни, ако се изтеглят от децата, а върху масата има тежки предмети.  Най-добре се откажете за покривките за известно време, или използвайте скоби за покривки. В търговската мрежа ще откриете и специална защита за контактите, за да предотвратите пъхането на предмети вътре.


14. Запалени свещи или огън никога не трябва да остават без наблюдение, особено пък ако сте с деца или домашни любимци.


   
Медикаментите и контактите не трябва да бъдат достъпни за децата! www.kinder.de/ www.choicespregnancycenter.com


15. Дръжте на недостъпно за децата място медикаменти  и препарати за почистване на дома. В кухнята за тях най-вече печката е източник на опасност. Можете да сложите специална решетка, за  избегнете тежки изгаряния.


16. Дръжките на тигани или тенджери винаги трябва да бъдат назад или странично. 


17. Ако се случи да се запали тигана с мазнината върху печката, то не го гасете с вода, тъй като това ще причини експлозия на мазнина. Най-добре потушете огъня с един капак и ако има възможност свалете тигана от печката.


18. Кухненски уреди като миксери, кафе машини и др., трябва след употреба да се изключват. Кабелът им обаче не трябва да виси от работния плот, тъй като може да бъде подмами децата да го теглят или при невнимание да съборите целия уред.


19. Ето как с някои хитрости можете да избегнете влизането на крадци в дома, ако не сте си вкъщи. Освен техническата мерки, използвайте и някои начини, които симулират присъствие в дома. Използвайте таймери, чрез които могат да се включат телевизор или радио. Най-добре е да се купят модели, които имат опция за различните дни от седмицата да се програмират. За да не се случва всеки ден само една програма да върви, и така вашия трик да бъде лесно разобличен. По-добрите модели предлагат варианти да сменят на случаен принцип програмите с генератор.  Този трик обаче няма да ви помогне, ако се вижда, че пощенската  ви кутия е задръстена с рекламни материали.  


 

Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари