Безплатна обиколка из забележителностите на Лондон

Кои от забележителностите на Лондон може да посетим безплатно?
19.11.2018
Аглая Стоянова
1209
туризъм, маршрути, Лондон, лайфстайл
Сградата на Британския музей е в неогръцки стил.
Източник: www.artfund.org

Лондон – красива столица с вековна история и уникална архитектура, но и един от най-скъпите градове в света. Възможността да се потопите в безценните му исторически забележителности и богатства обаче, без да похарчите нито паунд, е абсолютно реална.
Вариантите за една напълно безплатна туристическа обиколка са много, затова нека се спрем на няколко от местата, които наистина си заслужават:

British Museum / Британски музей
Един от първите музеи, открити в Лондон и по-стар от Съединените Американски Щати с цели 17 години. Също така и един от най-големите в света – обхваща площ от 92 000 кв.м. Сградата е в неогръцки стил, а през 2000 г. е поставен впечатляващ стъклен покрив над вътрешния двор на музея с площ 7100 кв.м. Това е и най-големият покрит площад в Европа. 

До XIX-ти век музеят е бил осветяван само от дневната свтлина, поради страхът от свещи и газови лампи, които са можели да предизвикат пожар. Затова е затварял много рано, особено зимата, когато денят е бил по-къс. Ето защо музеят се слави с още едно първо място – първата обществена сграда, в която е инсталирано електричество. Eкспонатите в Британския музей обхващат 2 милиона години от историята на света, но изложените колекции са едва 1% от богатствата, които притежава.
Ето някои от най-известните находки в музея:
- Розетският камък – датиращ от 196 г. пр.н.е – съдържа три текста, два на староегипетски и един на старогръцки. Този камък е ключът към превеждането на египетските йероглифи. Също така в музея се помещава огромна колекция от древен Египет, мумии, статуята на Рамзес 2 и още много.
- Мраморни скулптури от Партенона – тези мраморни скулптури, както и части от Акропола се смятат за едни от най-големите паметници на културата в света.
- Епифания – единствената картина на Микеланджело, запазена в пълния й размер.Също може да видите редки колекции от златни съкровища, бижута, китайски порцелан, датиран на повече от 2000 години, четиритонна статуя от Великденските острови и още стотици колекции от цял свят.


Поглед към Лондонското сити,     Снимка: Аглая Стоянова

The National Natural History Museum / Природо-научен музей
Особено известен със своята колекция от динозаври. Централната зала е дом на известния 26 метров Диплодок, а в зоологическата част е изложен 30 метров син кит. Музеят поддържа и най-новите технологии – разполага с механичен модел на Тиранозавър Рекс, който се движи така, че посетителите могат да добият жива представа за най-големите хищници, живели някога на земята.

National Gallery / Националната галерия
Помещава се една от най-големите колекции от картини в света – 2300 картини, датиращи от средата на XIII век до 1900 г. Може да разгледате вдъхновяващото изкуство на Леонардо да Винчи, Рембранд и Реаноар. Музеят притежава и една от четирите картини от серията на Ван Гог – “Слънчогледите”. Има безплатни обиколки с екскурзовод, аудио водачи на различни езици и безплатни семейни занимания с деца от всички възрасти.

The Science Museum / Музей на науката
Най-посещаваният научно-технологичен музей в Европа. Разполага с 3D и 4D симулатори, с които може да почувствате какво е да се изстреляте в Kосмоса на космическа мисия.
Едни от най-известните експонати в музея са:

  • Модел на първият международен спътник в света
  • Първият реактивен двигател
  • Колекция от най-старите часовници в света
  • Планът за полети на Аполо 11, подписан от Нийл Армстронг и Бъз Олдрин
     


Небостъргачът Уолки – Толки (вляво),     Снимка: Аглая Стоянова

Sky Garden / Скай Гардън
Това е най- добрия вариант да разгледате Лондон отвисоко и да се насладите на безплатна 360 градусова гледка. Единственото необходимо е да направите резервация на сайта www.skygarden.london възможно най-рано, защото посещаемостта е огромна и вероятността да няма свободни места за исканата от Вас дата е голяма.Небесната градина се намира между 35, 36 и 37-ми етаж на една от най-новите и интересни със своята архитектура сгради – небостъргачът Уолки – Толки. Наречен е така, поради леко грубоватата си и нестандартна форма. Любопитното тук е, че поради спецификата на конструкцията, прозорците откъм южната фасада отразявали слънчевата светлина до степен на образуване на “смъртоносни лъчи”.
Защо “смъртоносни лъчи” ли? В един хубав летен слънчев ден, отразяващата се от слънцето светлина успява да разтопи част от Ягуар, паркиран на улица „Френчбърч” 20, както и предмети в близките магазини. Проблемът е решен, чрез полагането на неотразяващ филм към южната облицовка на вдлъбнатата сграда.

В Лондон има още десетки музеи с безплатен вход, както и други исторически сгради, паметници на културата, паркове и пазари, които могат да бъдат разгледани напълно безплатно.

Автор: Аглая Стоянова
Закони Нормативна база Коментари