Баумит отличи в Мадрид Европейската фасада 2016

36 фасади от 22 Баумит държави участваха в Мадрид на големия финал.
08.06.2016
Баумит България ЕООД
205
baumit, конкурс, архитектура, life challenge 2016, фасада
Журито отличи „Детска градина Лимбах" като най-добра фасада и обектът спечели голямата награда Baumit Challenge 66.
Източник: Fotocredit: Baumit/Dimova

36 фасади от 22 Баумит държави участваха в Мадрид на големия финал. Журито, съставено от водещи архитекти от 12 държави, определи носителите на приза в шестте категории и големия победител. Церемонията се състоя в кметството на град Мадрид. Баумит Словакия отнесе Baumit Life Challenge Award 2016.

Във впечатляващото със своята архитектура кметство на Мадрид Баумит връчи в четвъртък, 2 юни 2016 г. наградите Baumit Life Challenge за Европейска фасада на годината. 12 международно признати архитекти определиха във финално заседание победителите в категориите "Еднофамилни къщи", "Многофамилни къщи", "Нежилищно строителство", "Термично саниране"  "Историческо реновиране" и "Фасадни структури". Голямата награда Baumit Life Challenge 2016 бе присъдена на словашкия проект „Детска градина Лимбах" на проектантския колектив в състав инж. арх. Мартин Резник, инж. арх. Матуш Полак, инж. арх. Юрай Макови. Пет държави също имаха повод за радост: Гърция, Словения, Австрия, Румиъния и Германия грабнаха приза за първите места в отделните категории. Словакия се радваше и на втора победа в категория "Нежилищно строителство". 

„Life Challenge 2016 доказа отново, че възможностите за творческо оформление на фасадните повърхности и структури са огромни. Уверихме се как структурите придават на сградите индивидуален характер.“, отбеляза г-н Роберт Шмид, управител на Баумит Бетайлигунген ГмбХ по време на бляскавата вечер, в която европейската строителна гилдия отличаваше най-красивите фасади.

Европейска фасада на годината 2016: Преглед на победилите проекти 

Голяма награда: „Детска градина Лимбах“,Словакия 

Победители в шестте категории
:
Категория Еднофамилни къщи „HOUSE H", Гърция
Категория Многофамилни къщ „BALCONY APARTMENTS“, Словения 
Категория Нежилищно строителство „SHOPPING CENTRE POINT“, Словакия 
Категория Историческо реновиране „REFORMED CHURCH ON WOLVES ALLEY“, Румъния
Категория Термично саниране „RESIDENZ JOSEFSTADT HAMERLINGPARK“, Австрия, 
Категория Фасадни структури „AM BRAMSCHKONTOR“, Германия 

252 кандидата от 22 страни – 36 номинирани за финала в Мадрид
В състезанието за Европейска фасада на годината 2016 бяха подали заявление за участие 252 обекта от 22 държави. Те бяха оценявани както от експертно жури, така и от публиката.  В края на март състезанието навлезе в решителната фаза. Фасадите, които се класираха за финала, бяха определени чрез онлайн гласуване на журито. Късата листа включваше по 6 обекта в шестте категории, а журито след продължителни дебати гласуваше за обектите по точкова система. Архитектите, инвеститорите и строителите на 36-те номинирани фасади бяха поканени на тържествената галавечер по връчването на Life Challenge на 2. юни 2016 в Мадрид.

От българска страна гости бяха арх. Слави Славов, семейство Златка и Веселин Чиркалеви и инж. Даниел Костов, съответно проектант, инвеститор и строител на "Многофамилна жилищна сграда Тракия импекс" в гр. Хасково, която се състезаваше на финала в категория "Фасадни структури".

Пет категории, една специална награда
Слоганът на Life Challenge 2016 беше „Структурата се среща с дизайна“. Победителите в шестте категории получиха парична награда в размер на 6.660 €. Носителят на голямата награда бе зарадван с 16.600 €. Тези наградни суми носят в себе си и символика, защото се смята, че 66 % от всяка фасада има възможност да бъде оформена с продукти на Баумит.

Баумит Интернационал е марка, зад която стоят два австрийски концерна - производители на строителни материали. Баумит е сред водещите фирми в Европа по производство на мазилки и сухи смеси. Групата от фирми разполага със седалища и дъщерни предприятия в 28 европейски държави и Китай. Баумит произвежда в 40 завода с капацитет 6,5 милиона тона сухи смеси годишно.

Автор: Баумит България ЕООД
Закони Нормативна база Коментари