Баумакол – разнообразие от лепила за керамика и камък от Баумит

Правилният избор на лепило от серията Баумакол на Баумит ще Ви даде спокойствие и сигурност, като същевременно ще спомогне Вашият дом, дворно пространство или офис да се превърнат в красиви и уютни кътчета за обитаване
01.10.2023
Баумит България ЕООД
297
baumit, лепило за плочки, Баумакол
Източник: www.baumit.bg

Дойде средата на м. септември и отново настъпва времето за ремонти в апартамента, къщата или градината. И много често става въпрос за подмяна на плочките в някое помещение или на дворната настилка. В нашето съвремие видът на използваните плочки може да бъде силно разнороден.
 

Източник: www.baumit.bg


Ето защо човек трябва да бъде много внимателен, кои от тях да подбере и кои са подходящите лепила, които да се използват в зависимост и от мястото им на приложение: навън и на открито или под навес, вътре, в коридора, в банята, в кухнята или всекидневната, в обществената кухня или на басейна, по стените или на пода, в зависимост от вида и качествата на основата, върху която ще бъдат полагани, водопопиваща или гланцирана, от вида, големината и интензивността на натоварването, както и от наличието или не на подово или стенно отопление. Лепилата с марка Баумакол от Баумит България дават решение за всеки един случай на приложение. 


Когато искаме да лепим обикновени фаянсови или теракотни плочки с относително малки размери, до 30–40 cm по стените или съответно по пода на коридора или кухнята върху стабилни основи от бетон, замазка или варо-циментови мазилки, можем да минем съвсем икономично, с използването на лепилата Баумакол Бейсик (клас С1, съгл. БДС EN 12004) или Баумит ПроПлюс (клас С1 Т).
 

  Лепилата Баумакол Бейсик и Баумит ПроПлюс. Източник: www.baumit.bg 


Якостните показатели на тези лепила са на средно ниво, те нямат еластични свойства, но в тези случаи такива не са и необходими. Разбира се, Баумит ПроПлюс е по-доброто от двете лепила и позволява лепенето на плочки от гранитогрес на закрито, но винаги трябва да сме внимателни и да полагаме лепилото не само върху основата (на гребен), но и на тънък слой върху плочката, преди самото залепване.
 

  Лепилата Баумакол ФлексУни (С2 Т) и Баумакол ФлексУни Гел. Източник: www.baumit.bg 


На следващото качествено ниво са лепилата Баумакол ФлексУни (С2 Т) и Баумакол ФлексУни Гел (С2 ТЕ) Тези две лепила отговарят на изискванията за висока якост на опън, но не притежават изразени еластични свойства. Второто лепило – Баумакол ФлексУни Гел се произвежда по иновативна Гел технология. Това подобрява значително обработваемостта му и дава възможност при подове да се полага в малко по-течно-пластична консистенция и на по-големи дебелини, до ок. 15 mm. Тези лепила са подходящи за плочи с максимални размери до 50–60 cm. С тях се допуска полагането на гранитогрес и при външни условия, но в такива случаи трябва да се внимава много с конкретните условия на натоварване (температурни колебания и влажност/вода), както и с добрата подготовка на основата и прилагания метод на залепване.
 

Така достигаме до още по-високите нива на качеството, предлагано от Баумит – еластичните лепила, при които плочите могат да достигат на размер до ок. 100 cm, а основата може да бъде по-претенциозна, включително и при наличие на вградено в нея отопление с ниска температура на нагряване (до ок. 40°С).

 

В тази категория можем да разграничим 2 типа. Единият, каквито са и всички останали коментирани до тук лепила, с изключение в известна степен на ФлексУни Гел, е този за тънкослойно лепене, когато дебелината на лепилния слой е до ок. 5–6 mm. Такова е лепилото Баумакол ФлексТоп (С2 ТЕ S1).


 ►Лепило Баумакол ФлексТоп. Източник: www.baumit.bg

 Вторият тип са лепилата за среднослойно лепене, когато лепилният слой може да достигне до ок. 20 mm. Такива са Баумакол ФлексМрамор медио (С2 ТЕ S1) и Баумакол ФлексТрас медио (С2 ТЕ S1), чието приложение е незаменимо при неравни основи или когато се налага да създадем малък наклон с лепилото, или когато гърбът на плочите е неравен (обикновено при каменни плочи).
 

   Лепилата Баумакол ФлексМрамор медио  и Баумакол ФлексТрас медио. Източник: www.baumit.bg
 

Това, което отличава едно от друго последните две лепила е, че ФлексМрамор медио е на основата на бял цимент, което го прави по-подходящо при полагането на светли плочи и особено на мрамор. Бялото лепило е особено подходящо и при лепене на стъклени, стъклофазерни и стъклокерамични плочки. От своя страна, ФлексТрас медио съдържа специални добавки, които спомагат за намаляване на опасността от изцветявания (изсолявания) върху плочите – предимство, когато повърхността е изложена на силно натоварване от вода и влага.

 

 

 

 

 

 

 

 

В последно време много модерни сред потребителите станаха гигаформатните плочи с размери около и по-големи от 120 cm. За тях Баумит също има решение и това е високоеластичното лепило Баумакол ФлексТрийм (С2 ТЕ S2), което е приложимо за всякакви ситуации, включително и при по-критични основи.

 

 

 

►Високоеластично лепило Баумакол ФлексТрийм. Източник: www.baumit.bg
 

 

 

 

Последното лепило, с което искаме да Ви запознаем е Баумакол ФлексСпийд (С2 FТ S1). То е от групата на еластичните, но едновременно с това и на бързосвързващите лепила. Отличителната му черта е краткото време на свързване и набиране на якост, от порядъка на 3–6 часа, в зависимост от конкретните условия на приложение. Баумакол ФлексСпийд е много подходящо при ремонти, които трябва да бъдат започнати и приключени в много кратък интервал от време, например от няколко часа (тъмната част на денонощието) до 1–2 дни (през уикенда).

 

Лепило Баумакол ФлексСпийд. Източник: www.baumit.bg ►

 

 

 

 

Правилният избор на лепило от серията Баумакол на Баумит ще Ви даде спокойствие и сигурност, като същевременно ще спомогне Вашият дом, дворно пространство или офис да се превърнат в красиви и уютни кътчета за обитаване.

Закони Нормативна база Коментари