Барби манията и интериора

От модата и киното до архитектурата, интериорния и графичния дизайн, розовото превзе света. Наречена „Barbiecore“, естетическата тенденция представлява масовото използване на розовия цвят в широка гама от индустрии, продукти и марки.
08.08.2023
Теменужка Захариева
720
интериор, дизайн, „Barbiecore“, розово в интериорния дизайн
Интериорен дизайн от Patricia Bustos Studio.
Източник: Dezeen

От модата и киното до архитектурата, интериорния и графичния дизайн, розовото превзе света. Наречена „Barbiecore“, естетическата тенденция представлява масовото използване на розовия цвят в широка гама от индустрии, продукти и марки. Той, освен това, се оказва и много приветствано средство за повдигане на настроението след последните няколко трудни години. Дори Greta Gerwig — режисьор и съсценарист заедно с партньора си Noah Baumbach на филма Barbie разказва пред The Hollywood Reporter „Написахме го в толкова специфично време, в разгара на изолацията и всичко останало, и аз си казах: „Дори не знам дали ще има отново филми, но ако има, нека напишем най-скандалното, анархично, смешно нещо“.


През 2023 г. Warner Bros., Mattel, производителят на куклите Barbie и мощни рекламни агенции работят усилено, за да популяризират своя филм, марка, цвят и име по целия свят. С участието на Марго Роби и Райън Гослинг, филмът следва Барби в нейното пътуване през екзистенциалната криза, която изниква в живота й и я подтиква да напусне Барбиленд, за да премине през реалния свят. 
 

   
Басейнът на Барби, в който всъщност няма вода. Снимка:Jaap Buitendijk; Илюстрация на марката Dr Hops. Снимка:Dr Hops


Откакто на 21 юли 2023 г. започнаха прожекциите му по кината, Барби счупи рекорди по целия свят. Според различни статистически отчети, филмът надхвърли 400 милиона щатски долара в бокс офис продажби в световен мащаб само четири дни след премиерата си. Хиляди хора са привлечени в света на Барби с реклами, клипове, продукти и дори услуги, всички в наситеното розово на Барби. А тенденция „Barbiecore“ се налага сред все по-нарастващ брой малки и по-големи предприятия, от търговията на дребно и технологиите до пазара на храни.


Връзката с интериорния дизайн е може би неизбежна


Креативната и много добре финансово подсилена маркетингова кампания на Warner Bros боядиса целия свят в розово, но какво всъщност ни показва тая тенденция и доколко е смислена в интериора?


 

 

 

Barbiecore е действителност, ако не в реалните домове, то поне на искрящо розовия кръстопът на интериорен дизайн и спонсорираното съдържание. В повечето публикации, свързани с дизайна, има истории за Barbiecore, които не само дават на читателите идеи как да включат повече Барби в ежедневието си, но и им дават разрешение да го направят. „Розовото вече не е само за осемгодишни момичета“, каза един интериорен дизайнер пред Forbes.


Разбира се, филмът не се възприема еднозначно, независимо от големия касов успех.  “Какво се случи със съсценаристката и режисьорка Грета Геруиг, която направи прекрасните култови филми „Lady Bird” и „Little Women”? Твърде голяма ли беше примамката да режисира блокбъстър? Дори ако това означава преклонение пред интересите на Mattel, за които този филм служи като една гигантска реклама?” пита Maureen Callahan в  Daily Mail и нарича филма 2-часова реклама на Mattel.

 

 

 

Барби манията в интериора,
Източник: Farrow & Ball


Barbiecore е определена като една от големите тенденции в интериорния дизайн за тази година, но, естествено, тя не е за всеки. Този стил е твърде лъскав, крещящ и не малко кичозен. Но тя вероятно може да се приеме и като носталгия по детството в един все по-несигурен свят, бягство, което едва ли носи трайно успокоение и радост. Или като обикновена лятна тенденция, която ще отмине бързо. От друга страна, розовото наистина носи радост, дори и като малък ярък акцент. И ако искате да се възползвате от тази радост пазарът предлага не малко възможности без да превръщате всекидневната си в розова кутия. Красиви акценти с тапет, дамаска или друг елемент на интериора може да са достатъчни. 


В зависимост от предпочитанията и целите, използвайки една популярна формула за интериорен дизайн, според която е добре да се използват три допълващи се цвята, които се поставят в една стая в съотношение 60:30:10 можем да постигнем красив и хармоничен ефект, а не дефект.  
 

Kухня в пепел от рози. Източник: TemzaDesign


Според този приблизителен ориентир 60% от вашия декор трябва да бъде зает от вашия основен цвят, 30% от вторичен допълнителен цвят и 10% от акцентен цвят. Ако предпочитаният оттенък на розово е твърде ярък, добре би било той да бъде само 10%, но ако използваме по-мек нюанс, например за две от стените, той може да бъде и 60%.  
 

Източник: Better Homes & Gardens


Разбира се, розовото в интериора има дълга история, още от 50-те години на миналия век, когато се използва след войната като противоотрова за тежките времена, та до избора на "Viva Magenta" от Pantone за цвят на 2023 и едновременно с това до сегашната мощна рекламна кампания на филма Barbie. Което вероятно означава, че то ще продължи да присъства и в модата, и в интериорния дизайн в различни варианти, в зависимост от контекста и собствения вкус.


И така както филмът се възприема различно – повърхностно само като визия, без да се отчита опита за критика и сатира относно ценностите и ограниченията на тази визия, тенденцията за създаване на Barbiecore интериори всеки ще реализира според собствеите си разбирания за стил.   

Закони Нормативна база Коментари