Барбекю и летни кухни - кулинария извън четирите стени

Какво точно е барбекю? Kухненски уред за приготвяне на разнообразни печива и за топлинно обработване на други ястия, разнообразен по големина и форма, обикновено предназначен за използване на открито и съответно преносим или мобилен е едно значение. Думата също така се използва и за самото събитие, включващо използването на барбекю – повечето хора я асоциират със събиране на открито, чист въздух, месни ястия и добре прекарано време.
15.05.2007
Още за къщата
936
барбекю, барбекю на двора, барбекю зона
Преносимо барбекю с електрически нагревател и антиадхезивен плот за печене, подходящо за поставяне в ъгъла на неголям балкон.

Спомням си как преди години, през първите летни дни, едно колективно чувство обземаше нашата компания, подобно, предполагам, на това, което изпитват лястовиците, преди да отлетят на юг. Две коли и няколко часа по-късно ни довеждаха до заветното убежище, загнездено в подножието на планината, далеч от прашния град. Акцентът на преживяването идва по здрач, когато запалвахме нощните градински светлини, слагахме скарата над грубо зиданата открита пещ и нароченият церемониал-майстор на нашето барбекю (винаги има един такъв) започваше да върши магиите си върху рибата
и пилешките шишчета. Ние, простосмъртните, изстудявахме бирата. Много пясък изтече оттогава и в днешни дни технологията зад градинските барбекю и кухня е достигнала своя връх – дизайн, функционалност, удобство, лекота, резултати – онова тайнствено изкуство, преди достъпно само за отделни хора, е вече лесно усвоимо за всеки, който би инвестирал в това необикновенно изживяване.


Както и в много други отрасли, когато технологичните иновации се изчерпат, производителите следват обичайния поток в подобренията на продукта - обръщат специално внимание на външния дизайн и се опитват да съберат колкото се може повече функционалност и удобство на употреба във възможно най-компактния размер. От тази непреставаща надпревара между различните фирми печелещ (или губещ, ако трудно взима решения) е само крайният потребител, заради огромния избор от барбекюта и решения за кухня на открито, буквално за всеки джоб и екстериор. Най-често общото между различните модели е стоманената носеща конструкция, но някои производители използуват масивна дървесина от твърди широколистни дървесни видове, както и зидани фурни в дворовете с различни функционални възможности.
 

Барбекюто е на дървени въглища, които се разпалват в отделен мангал за около 10 минути. Има хоризонтална и вертикална скара, което позволява едновременно приготвяне на ястия на две места. Пепелта се приема в отделно чекмедже.


Какво точно е барбекю?
Kухненски уред за приготвяне на разнообразни печива и за топлинно обработване на други ястия, разнообразен по големина и форма, обикновено предназначен за използване на открито и съответно преносим или мобилен е едно значение. Думата също така се използва и за самото събитие, включващо използването на барбекю – повечето хора я асоциират със събиране на открито, чист въздух, месни ястия и добре прекарано време. Дали сте един от онези, благословени с достъпно дворно пространство или не, е от малко значение – днешните уреди се хвалят с голяма вариация във форма и предназначение и ако решите, може да закупите такъв, който спокойно да ви придружава на излети, къмпинг, туристически походи и други подобни случаи. Преносими, мобилни с колела, сгъваеми, разглобяеми, стационарни, които можеш да позиционираш не само в дворовете, но и на тераси и веранди - размерите и разновидностите на барбекюто са направени с умисъл да предоставят на все по-голям кръг хора възможността да вкусят от това преживяване.
 

   Барбекю на газ със странични плотове и носеща конструкция от масивна дървесина. Разполага с три места за печене и тавичка-чекмедже за отпадъчните мазнини. ( лява снимка). Преносимо барбекю на газ, на което скарата е дебела чугунена отливка. Мазнините се събират в паничка за еднократно използване, поставена на дъното на голямата купа. Печеното се задушава под капака, а температурата непрекъснато се регулира. ( дясна снимка).
 

Както и в много други отрасли, когато технологичните иновации се изчерпат, производителите следват обичайния поток в подобренията на продукта - обръщат специално внимание на външния дизайн и се опитват да съберат колкото се може повече функционалност и удобство на употреба във възможно най-компактния размер. От тази непреставаща надпревара между различните фирми печелещ (или губещ, ако трудно взима решения) е само крайният потребител, заради огромния избор от барбекюта и решения за кухня на открито, буквално за всеки джоб и екстериор. Най-често общото между различните модели е стоманената носеща конструкция, но някои производители използуват масивна дървесина от твърди широколистни дървесни видове, както и зидани фурни в дворовете с
различни функционални възможности.
 

  Това барбекю работи на газ и се поставя върху маса. Предлага разнообразни възможности за печене на скара и върху плоча. Плочата има специално покритие, благодарение на което се избягва залепването на печивата. Демонтира се изцяло, лесно се почиства и има много надеждна защита, осигуряваща безопасна работа. (лява снимка). Едновременно скара и фурна на газ благодарение на падащия капак. Барбекюто разполага с възможности за печене на камък и за бързо печене с регулираща се топлина. (дясна снимка).


Барбекютата са за печене върху скара, печене върху метална плоча, която обикновено е чугунена и емайлирана, печене върху каменна плоча (от вулканичен камък), печене и задушаване във фурна, подгряване на ястия и други кулинарни дейности.


Дотук със следваните традиции и догми – отвъд този праg властва само въображението на дизайнерите. Както споменахме, изделията се хвалят с голямо разнообразие по отношение на начините на експлоатация, конструкциите, принципите на действие, многобройните допълнителни конструктивни елементи и редица принадлежности. Обикновено такива са странични и долни плотове за поставяне на съдове и продукти, загряващи се плотове за затоплени ястия и други. Създават се най-разнообразни принадлежности като щипци, вилици, предпазни ръкавици, запалки и други, с които се управляват процесите. Във всички модели се предвиждат възможности за лесно почистване и предпазване от корозия, като за тази цел се препоръчва използуване на подходящи препарати и се предоставят подробни инструкции за тяхното приложение.
 

Барбекю с емайлирана чугунена плоча за печене и бордове от три страни. Мазнината се оттича и събира в купичка, като почистването е най-ефикасно с бял оцет.
 

Тук е моментът да споменем и принципите на действие на барбекютата. Те използуват като гориво дървени въглища, елек трически ток и/или газ. Общо приетото виждане е, че най-вкусни са ястията, приготвени с помощта на първия вид гориво, тъй като дървените въглища придават невероятен вкус и аромат на ястието, благодарение на азотните изпарения, които те от- делят. Необходимо е да се отбележи, че този ефект се получава само при въглища, които са произведени в жизни (ями), където азотните тела не са стопени.
 

Леко и преносимо триъгълно бабрекю на газ, предназначено за малък балкон с плоча за печене и с малък леген за събиране на мазнините и ограничаване на пушека.
 

Тъй като засегнахме кулинарната страна в предишния абзац, няма как да не споменем, че барбекюто си е извоювало своя собствена ниша сред почитателите на хубавите храни. Непрекъснато се предлагат все по-нови рецепти за приготвяне на разнообразни ястия на барбекю от различни продукти. Приготвените на скара меса, риби, зеленчуци, плодове, гъби и други кулинарии запазват много по-добре хранителните си качества, отколкото при другите готварски технологии. Известни с вкусовите си качества са печените на скара с дървени въглища филета от морски риби, пъстърва с чесън, пилешки бутчета, пилешки пържоли пилешки шишчета, свински шишчета, печени скариди, гъбени шишчета, печени зеленчуци, печена царевица, печени плодове на скара – този списък би могъл да се удължи още много, но ще спрем дотук за да не ви тормозим излишно. Просто ще трябва да опитате за себе си.
 

Създаденото от фирмата ТЕФАЛ барбекю е с приоритет на безопасността и ергономичността. Има два странични плота, неподвижна скара, долен плот и закачалки за кърпи и уреди, необходими за процесите. Повърхността за печене е обработена антиадхезивно, срещу пробив на електрически ток и е включен регулируем термостат.


В заключение може да кажем само едно - барбекюто отдавна е израснало над образа си на една компактна, подвижна, дворна скара. То вече е част от това голямото семейство на предмети от нашия бит, които сборно наричаме “лайфстайл”. За разлика от лъскавия мобилен телефон обаче барбекюто е нещо, което можеш да споделиш с приятелите и семейството – аспект от живота на човека в предградията, който се популяризира от американските филми с години наред. Нашият съвет? Поддай се на това изкушение, дори да разполагаш само с една, според теб, вече претрупана веранда. Покани приятелите, прелисти специалната готварска книга, за да можеш да угодиш и на тези, които не ядат месо, и се приготви за една забавна вечер. А ако разполагаш с голяма градина или двор, то едно луксозно барбекю или вградена пещ ще внесе повече чар от дузина градински гноми.

 

Автор: Още за къщата
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари