Барбекюто в двора – неразделна част на съвременния дом

Всеки от нас би се съгласил, че и най-обикновено приготвената храна е по-вкусна навън, споделена с приятелите и семейството.
15.07.2015
Румяна Бонева
3086
къща, барбекю, градина, дом

Температурите все повече се покачват, а топлите слънчеви лъчи и всичко навън сякаш ни подканва да излезем и да се наслаждаваме на хубавото време. Ако имаме щастието да обитаваме къща с двор и градина, със сигурност отделяме голяма част от времето си в оформяне и поддържане на различни кътове в общото й пространство. 


Всеки от нас би се съгласил, че и най-обикновено приготвената храна е по-вкусна навън, споделена с приятелите и семейството.
Изпитваме удоволствие дори само докато наблюдаваме как се приготвя, а апетитът ни неминуемо се изостря. Градинското барбекю е онова място в двора, където едновременно ще приготвим неустоимо ароматни вкусотии и ще похапнем и отдъхнем в приятна компания. Ето някои идеи как да обособим подобна зона, ако все още не разполагаме с такава. За да може да се чувстваме удобно в нашия кът за барбекю, трябва да отделим известни средства и време за правилното му изграждане. Понякога дори финансовата част не е от толкова голямо значение, просто е нужно да проявим малко повече въображение и можем да постигнем желания комфорт и функционалност с минимални средства.


Барбекюто в двора - неразделна част на съвременния дом. Източник: www.tanyaauclair.com


Проектиране и оборудване на градинското барбекю. Оборудването може да включва най-необходимото по отношение на грил, скара, маса и места за сядане, а също така и да се изпълни професионално, като се помисли в детайли за всеки един елемент.


Едни от основните аспекти, които трябва да имаме предвид са следните:
Подходящата настилка- В случай че започваме изграждането на барбекюто от самото начало, първата стъпка е да помислим за подходящата настилка. Редно е тя да е съобразена с тази на пътеките в двора за да допълва и обогатява цялостната визия. На това място ще събираме децата си, а в процеса на приготовление ще се случва неволно да изсипем течност или да изпуснем част от храната. Поради всички тези фактори настилката трябва да бъде подбрана така, че да е лесна за почистване и в същото време да не е полирана за да избегнем евентуално подхлъзване при измокрена повърхност. Ето една от причините да не избираме мрамор или теракота. Няма да сгрешим обаче ако заложим на камък. Едновременно с това настилката трябва да е достатъчно надеждна и устойчива на климатичните условия. Не на последно място трябва добре да преценим и тежестта на уредите, които ще поставим.


                                             Цялостно обзаведен кухненски кът със зидана камина. Източник:  www.deavita.fr


Сърцето на всяко градинско барбекю е съоръжението за печене на храната. Отново възможностите варират – от подвижна скара или грил на газ или дървени въглища до зидана специално за целта пещ или камина. Едно от основните правила е барбекюто да е сравнително отдалечено от самата къща, като по този начин ще се гарантира сигурността по отношение на евентуални инциденти с огъня. Ако изберем зидана камина като вариант, една от възможностите е да се доверим на специалист относно изготвянето на проекта и необходимите материали.


Ако все пак имаме известен опит в строителството и предпочитаме сами да осъществим изграждането на подобно пособие за грил, основните стъпки в процеса на проектиране включват:
- Позициониране на барбекюто
– тук трябва да имаме предвид цялостния дизайн на дворното пространство и в съответствие с това да предвидим необходимата основа, точните разстояния и размери на конструкцията.
- Основа – Настилката, върху която ще строим камината трябва да е стабилна и здрава. Може да е покрита с чакъл, плочи или камък, като преди всичко основният момент е да е нивелирана. Ако повърхността не е достатъчно надеждна ще е необходимо изграждането на фундамент, укрепен с арматурна скара.
- Материали за изграждане – това е моментът, в който съгласно проекта за желаната форма и големина на конструкцията трябва да пресметнем количеството и вида тухли, декоративни плочи - каменни или мраморни например, а също така и да предвидим функционален плот. Тухлите за градежа трябва да са огнеопорни. В зависимост от проекта ще са необходими строителни смески и разтвори – лепило за каменна облицовка и огнеупорен бетон, приготвен на основата на шамотна фракция, материал за фугиране и др.
- Материали за барбекюто – метални скари и тави за печене, комплект прибори, дървен материал за горене, дървени въглища.


Нека не позволяваме жаркото слънце или внезапният дъжд да провалят идеите ни – независимо от това дали барбекюто и масата за хранене се намират в непосредствена близост или на определено разстояние едно от друго, със сигурност трябда да помислим за навес или водонепромукаем преносим чадър, които ще изиграят решаваща роля при внезапен дъжд или силно слънце. По този начин ще сме защитени докато приготвяме храната и след това докато се наслаждаваме на неповторимия й вкус. В случай че конструкцията на навеса е дървена, позиционирането на барбекюто трябда да е на достатъчно отстояние от него за да се предотврати възможността от запалване.


Многобройните предимства на функционалния П-образен бар. Източник: www.artaccent.net


Да си осигурим работен плот – подобно на вътрешното обзавеждане в една кухня, при всички случай се нуждаем от известно пространство за работен плот, който едновременно ще служи както за заготовки, така и за оригиналното презентиране на храната. Модерните концепции за отделно обособено барбекю често се представят в П-образен бар, снабден с високи столове, като в средната му част се намират грила и мивката, а страничните зони спокойно могат да се използват като работен плот и маса за хранене. Този вариант съчетава стил и функционалност, тъй като пространството под бара позволява вграждане на шкафове, чекмеджета и хладилник. Малък шкаф или място, където да съхраняваме нужните ни прибори и посуда също ще бъде от огромна полза. Може да закупим отделен комплект прибори, които ще ни служат само когато ползваме барбекюто. По този начин ще си спестим излишно пренасяне на съдове.


Външната чешма също е задължителен елемент, който ще спести усилията ни да влизаме вътре, в случай че ни е необходима вода. Добре би било ако не разполагаме с такава в двора, да обмислим поместването й в зоната за барбекю, по възможност в близост до работния плот. 


Малък хладилник или хладилна чанта никога няма да са излишни в големите горещини, било то за някои от десертите или за охлаждане на напитките. 


Удобните мебели и навесът ще допринесат за сигурност и комфорт. Източник: www.austinoutdoorliving.com


Маса, пейки и столове – Като цяло мебелите, които са подходящи за екстериора трябва да са леснопреносими и компактни. В зависимост от наличното пространство и предпочитанията може да изберем голяма овална или правоъгълна маса, ако тя не е част от модерно конфигуриран бар-плот. Голямата маса ще позволи да посрещаме повече гости за летен обяд или вечеря. Ако масата е дълга и тясна, добър вариант е да изберем пейки за сядане вместо столове. Последните от своя страна може да са комплект с масата или сгъваеми. За предпочитане е да заложим на издържливи и трайни материали. Сред водещите са маси и столове от ковано желязо, дърво или камъшитената мебел. Ако гарнираме с меки разноцветни възглавнички със сигурност ще постигнем уют и комфорт. При положение че ще бъдат изложени на топлина и влага в следствие на горещините и проливните дъждове, добре е калъфите им да могат да се свалят за изпиране и подмяна. 


Подходящото осветление ще гарантира веселби в барбекюто до зори www.leesburgtoday.com


Ето и някои съвети за удобство и сигурност:
- Проектът за барбекюто трябва да започне с подсигуряването на достъп до електричество и вода
- Добре е да планираме тази зона на място, от където димът от скарата, камината или пещта да не навлиза в къщата ни или тази в съседство
- Да помислим за функционално осветление, което ще позволи да се радваме на веселите партита дори и през цялата нощ
- Ако желаем повече уединение бихме могли да изградим зид около зоната за барбекю или да посадим декоративни храсти за жив плет
- Ароматни пресни билки, засадени в саксии или кашпи ще предоставят изключително удобство в приготвянето на различни блюда, а също така ще са достойна тематична украса


Приятна компания, аромата на вкусна храна, весело настроение и много усмивки в омайния чар на топлите летни вечери – каква по добра рецепта да се наслаждаваме на живота! 

Автор: Румяна Бонева
Закони Нормативна база Коментари