Банята – тенденции и поглед към изложението в Милано

Забелязващата се тенденция в баните е бързото навлизане на цветове, десени и текстури, които позволяват усещане за жизнерадост, спокойствие, среда,която ни кара да се чувстваме добре.
12.05.2022
Теменужка Захариева
1781
баня, Изложение в Милано
Много цвят в банята.
Източник: Acquabella

От години компаниите за обзавеждане на бани инвестират в изследвания и иновации, за да се намали консумацията на вода и енергия. И това води до нови и интересни продукти, но по-забелязващата се тенденция в баните е бързото навлизане на цветове, десени и текстури, които позволяват усещане за жизнерадост, спокойствие, среда, която ни кара да се чувстваме добре. Особено след дългите месеци на изолация, когато домът ни отново стана нашата крепост, а банята все по-често единственото място за пълно усамотение и разтоварване.

 


Разнообразия от материали - естествено дърво и цветно стъкло Antonio Lupi.  Източник: Antonio Lupi 


Tова разнообразие от цветове и материали включва не само мивките, ваните и тоалетните, но и смесителите. Много производители предлагат смесители от различни материали, вече можем да правим избор между различни цветове и покрития, за да постигнем желаното усещане в банята си. Новите серии смесители, душове и аксесоари Essence на GROHE се предлагат в четири различни цвята, с полирано или "brushed" покритие. Налични са също в хромирано или SuperSteel покритие.  
 

Новите серии смесители, душове и аксесоари Essence на GROHE се предлагат в четири различни цвята, с полирано или "brushed" покритие.  Източник: GROHE 


И минималистичната серия смесители "AXOR Colors", дизайн на Edward Barber и Jay Osgerby за AXOR радва очите с красивите си пастелни цветове.
 

Минималистичната серия смесители "AXOR Colors", дизайн на Edward Barber и Jay Osgerby за AXOR. Източник: AXOR / Hansgrohe SE 


И още една тенденция в баните – плочките са новите тапети!
Последното издание на Cersaie на живо в Болоня (27 септември – 1 октомври 2021) новите модели на плочки с богатството на десени от викториански цветя до зеленината на тропическа джунгла, с големия си размер и малка дебелина приличаха повече на тапети, които сякаш ‚внасят‘ природата в банята. С помощта на авангардни технологии за дигитален печат, съчетани с разнообразие от глазури и текстури, производителите – и дизайнерите – сякаш се опитваха да убедят посетителите в предимствата на плочките пред тапетите.Тенденция в баните – плочките са новите тапети.  Източник: FAP Murals на FAP Ceramiche 


През юни Международното изложение за баня, част от Панаира в Милано, ще продължи от там, където спря през 2018 г. Бърз поглед към това какво предстои да видим:


Една от най-ярките тенденции в наши дни се отнася до покритията. "Промяната е голяма: „Докато до преди три години около 70%  от търсенето беше насочено към  хромирани покрития, през 2021 г. то беше разделено 50% между хром и 50% между други покрития. Цифрите за последните продължават да се покачват“, казва Алесио Лучани, маркетинг координатор на Dornbracht Italia по повод новите тенденции в дизайна на продуктите за баня.

 

А ето какво казва казва Роберто Паломба, Главен дизайнер на Групата Ideal Standard по повод на новата колекция Atelier,която ще бъде представена на изложението в Милано пре зюни: „Не само зона от съществено значение, баните трябва да бъдат и емоционални пространства... Искам да дам на дизайнерите от цял ​​свят перфектните инструменти за създаване на собствен дизайн. Това обобщава моята дизайнерска стратегия с колекциите на Atelier - можете да смесвате и съчетавате, за мен е като да имамe различни думи, които могат да бъдат комбинирани, за да създадем своя книга.“
 


Колекция Atelier. Източник: Ideal Standard

Закони Нормативна база Коментари