А'Design Award and Competition ранни записвания

Крайният срок за ранните записвания е 30-ти юни, като всички участници, регистрирали своето участие през това време, могат да се възползват от предварителната оценка на журито, което ще им даде значителна преднина в по-нататъшните фази на конкурса.
14.06.2023
Вяра Петкова
423
конкурс за дизайн, конкурс A’Design

През изминалите месеци имахме честта да станем свидетели на една интригуваща надпревара в света на дизайна и да отразим последните тенденции в тази сфера, благодарение на конкурса А'Design Award and Competition. Трудът на едни беше тържествено оповестен в различни медии и възнаграден подобаващо, а опитът, натрупан от всички участници в конкурса остава незаменима част от професионалната им практика. 

С най-голямо удоволствие искаме да съобщим на всички творци, че конкурсът отново отваря врати за ранни записвания, а ние с нетърпение ще ви зареждаме с голяма доза дизайнерско вдъхновение, по време на тазгодишното издание на А'Design Award and Competition. Крайният срок за ранните записвания е 30-ти юни, като всички участници, регистрирали своето участие през това време, могат да се възползват от предварителната оценка на журито, което ще им даде значителна преднина в по-нататъшните фази на конкурса. За тези от вас, които по някаква причина (неразбираема за нас smiley) са пропуснали да се насладят на целогодишното потапяне в световния творчески ритъм на професионалисти от различни категории в сферата на дизайна, ще кажем, че А'Design Award and Competition в последните години се превърна в един от най-значимите и популярни конкурси в световен мащаб и ежегодно се радва на все по-голям зрителски интерес. 
 

Вилата край езерото Комо, в която се провеждат церемониите по награждаването на победителите. Източник: А'Design


Предимствата на участниците в конкурса са наистина много, но тъй като списъкът е дълъг, ние ще ви представи някои от най-важните преимущества и позитиви, които носи той. Всички печеливши проекти ще бъдат част от изложба, която всяка година се състои в различна точка на света, чудесен начин проектите да се популяризират сред все повече хора от целия свят. Освен изложбата, едно толкова мащабно начинание няма как да не премине без бляскава гала вечер на награждаването, а какво по-подходящо място за подобен тип събитие от луксозна вила разположена до езерото Комо, Италия.


Приказката не свършва до тук разбира се. Следват ПР и маркетинг услуги, предоставени от фирмата организатор на конкурса, както и включване на проектите в годишника с победители, предоставен както в хартиен, така и в дигитален формат.  Освен това участниците автоматично стават част от т.нар business network, в която дизайнери и клиенти могат да се намерят и да поставят началото на нови бизнес отношения. На всеки от участниците, взели награда се взима персонално интервю, в което да разкаже най-интересните неща за проекта си и за себе си и по този начин да доближи до себе си голямата публика. Всички участници получават достъп до един много интересен инструмент, наречен design fee calcualator, който спомага за изчислението цената на дизайнерските услуги, в зависимост от мащаба на проекта и пазарните показатели в реално време.


Още едно голямо преимущество за победителите е, че те стават част от т.нар WDC (World Design Consortium), който подпомага дизайнери и архитекти при участие в най-различни проекти, независимо от мащаба им и подпомага дори по-малките фирми да поемат обекти, непосилни до този момент за тях.


И накрая но не на последно място, победителите получават така желания метален трофей и сертификат за победата си, както и доживотен достъп до логото на конкурса. За всички останали преимущества, от които ще могат дизайнерите да се възползват, благодарение на своето участие в А'Design Award and Competition, може да научите тук. 

За тези от вас, които на пръв поглед не намират своето конкретно място в такъв тип конкурс, ще споменем, че проектите са разделени в няколко основни категории като например Добър индустриален дизайн, Добър архитектурен дизайн и Добър продуктов дизайн. Освен тях съществуват и други основни група, а за всяка от тях са предвидени множество подразделение, които общо формират над 100 различни категории на конкурса, така че да могат да бъдат обхванати максимален брой участници и всеки да бъде оценен по най-добрият, възможен начин. 
 

Относно жури панелът, който има тежката задача да изкара пред светлината на прожекторите най-добрите сред най-добрите, това е една съвкупност от независими професионалисти в различни области, като учители, медии, дизайнери и архитекти, които самостоятелно и анонимно оценяват различните проекти. В периодът на ранните записвания, както вече споменахме, участниците ще могат да се възползват от опита и съветите на журито, така че да подобрят своето представяне и да усъвършенстват проектите си. По този начин, дори и да не грабнат голямата награда, участниците ще бъдат готови да се продадат по най-добрия начин.

Ако вече сме привлекли вниманието на тези от вас, които искат да опитат късмета си на световната сцена на дизайна, можем да кажем че успехът ви е на един клик разстояние и може да се запишете за участие на следния линк:
 


А ако казаното дотук все още не ви е убедило достатъчно, повече за конкурса може да научите от следните ликове: www.whatisadesignaward.com и www.designaward.com
 


Всички резултати, както и цялостното протичане на конкурса ще бъдат проследени и отразени за втора поредна година от онлайн списание „Още за къщата“- медия партньор на конкурса, а кулминацията на това необикновено дизайнерско пътешествие ще бъде на 01.05.2024г, когато ще публикуваме печелившите проекти.


Ето и някои победители от предходните години, които да послужат за вдъхновение и пример за всички нас: 


Fushan Ecological на Greenway Design
Формата на съоръжението е вдъхновена от тази на шишарките, които растат из цялата планина, а целия проект има за цел да се слее с околния пейзаж и да се превърне в чат от него. Шестоъгълни платформи равномерно се изкачват по височината от 21 метра, а идеята на проекта е да свърже двата края на прехода из красивия, горски пейзаж. 

  
Fushan Ecological на Greenway DesignИзточник: А'Design
 

Deji Cultural Complex на Masato Kure and Masashi Ota
Комплексът Deji представлява съвкупност от различни търговски обекти, съчетани с артистични експозиции и мероприятия, така че максимално да се подобри изживяването на потребителите от пазаруваното, което да бъде свързано със забавление и културно обогатяване. Целият комплекс е напълно лишен от преградни стени и по този начин прави преминаването от една зона в друга, лесно, флуидно и непринудено. 
 

  
 Deji Cultural Complex на Masato Kure and Masashi Ota.  Източник: А'Design
 

Kunming Zhonghaihui Delhi Garden Sales Department на Du Wenbiao
Концепцията за интериорния проект иска да пресъздаде усещането за плуващ във водата остров изпълнен с вълшебни и екзотични цветя. Разцъфналите цветове на цветята маркират красиви зони в пространството и създават една приказна обстановка, нетипична за офисът на един търговски отдел.
 

  
Kunming Zhonghaihui Delhi Garden Sales Department на Du Wenbiao.  Източник: А'Design


Shenzhen Zhongshuge Bookstore на Xiang Li
Концепцията за тази книжарница е тясно свързана с историята на града, в който хората се заселвали за да преследват мечтите си и така изградили неговата вълнуваща история. Пространството е обогатено от невероятната арт инсталация на световноизвестния артист Аниш Капур, която освен експозиционната си функция, се превръща в основен акцент, който да привлича нови и нови клиенти. 
 

 Shenzhen Zhongshuge Bookstore на Xiang Li.  Източник: А'Design


JW Marriott Hotel Hospitality на Bo Liu and Hank Xia
Дизайнът на хотела от веригата Мариот е вдъхновен от природата на езерото Джинхай и по-конкретно от легендарната птица „Рок“, тясно свързана с китайската култура. Използвани са естествени материали като дърво и мрамор, а овалните форми са вдъхновени от вълните в близкото Източно Море. Всяко едно кътче от хотела е грижливо проектирано и обмислено, така че мястото да се превърне е в една модерна и интригуваща приказка. 
 

  
JW Marriott Hotel Hospitality на Bo Liu and Hank Xia.  Източник: А'Design

 

SZ Int'l Satellite Concourse на GDAD and Aedas
Най-голямото преимущество на летището е неговата х-образна форма, която позволява плавното преминаване както на самолетите, така и на пътниците в него и скъсява пешеходните разстояние между входовете. Концепцията за летището е важна стъпка към реализирането на един от най-важните авиационни центрове е Южен Китай като предстои да поема и обслужва годишен поток от 22 милиона пътници на година. 
 

  
SZ Int'l Satellite Concourse на GDAD and Aedas. Източник: А'Design
 

First Shiguangli Marketing Center на Shanhejinyuan
Мястото съчетава форма и функция като предоставя както физически книжарница, така и офис за онлайн продажби, за да може да задоволи изцяло нуждите на клиентите. Изобилието от скрито осветление, прави книгите да изглеждат плуващи в пространството и носи спокойствие и пълно откъсване от заобикалящата среда, така че клиентите напълно да се потопят в приказния свят на книгите. 
 

First Shiguangli Marketing Center на Shanhejinyuan. Източник: А'Design

 

Dance With The Wind Art Installation на Daisuke Nagatomo and Minnie Jan
Инсталацията е вдъхновена от визуализирането на трасетата на вятъра. Органичните форми показват как органичните форми в природата съществуват заедно с вятъра като дървета и планини. Мостът между природата и човекът тук са лед лентите разположени по земята, които допринасят за красивия облик на инсталацията дори и през нощта. 
 

  
Dance With The Wind Art Installation на Daisuke Nagatomo and Minnie Jan. Източник: А'Design
 

The Beijing Parade Restaurant by Ao Han
Ресторантът е препратка към света и културата на династията Танг свързана с мащабни, магични и романтични елементи, преразказани по абстрактен начин, които показват „Пътя на коприната“. Интересен факт е, че този ресторант не е разположен сред природата а в сърцевината на сградата Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB).
 

The Beijing Parade Restaurant by Ao Han. Източник: А'Design
 

River Cloud Outdoor Landscape by Shang Cai
“Облакът“ има специална естетическа стойност и значителен символизъм в източните култури. River Cloud представлява мащабна арт инсталация наподобяваща облак, намираща се на върха на скала, гледаща към езерото. С помощта на линии, цветове и форми, дизайнерът създава облак в линия с Ориенталската култура и така се появява едно интригуващо екстериорно пространство. 
 

 River Cloud Outdoor Landscape by Shang Cai.  Източник: А'Design

 

Red Wave Entrance by Maiko Mochizuki and Rei Nishitani
IGAS e витрина изразяваща богатството на цветовете, създадени благодарение на модерните копирни технологии. Инсталацията е създадена за Международното изложение за графични изкуства и представлява преход между бледите нюанси на червеното до неговите на-наситени тонове, имитиращи неспиращата функция на сърцето. 
 

Red Wave Entrance by Maiko Mochizuki and Rei Nishitani. Източник: А'Design
 

12.    K11 Art Mall Retail by Carrie Ho
Истинска атракция за любителите на шопинга, K11 Art Mall представлява експлозия от ярки цветове и светлини, през които посетителите преминават докато пазаруват. Вертикалното проектиране тук е един от ключовите акценти в проекта, тъй като клиентите непринудено са стимулирани да направят своя преход през целия търговски център, изкачвайки се все по-нависоко. 
 

  
K11 Art Mall Retail by Carrie Ho. Източник: А'Design


Vicutu Concept Flagship Store на Antistatics Architecture
Концептуалният магазин на модната марка Vicuti, представлява един абстрактен преразказ на различни елементи от облеклото, чрез архитектурни похвати. Тук клиентите се потапят сред различни материи и модели, а футуристичната визия на мястото, кара всеки почитател на марката да се чувства специален. 
 

  
Vicutu Concept Flagship Store на Antistatics Architecture. Източник: А'Design

 

Elegance and Modernity Exhibition Stand на Smart Design Expo - Joanna Dittmar
Щандът е създаден с цел да преразкаже елегантността и изтънчения стил на марката. Черният цвят, избран специално за проекта представлява перфектния фон, на който да могат да изпъкнат продуктите на фирмата и светлината, която създават, така че да се получи едно стилно и модерно пространство. 
 

  
Elegance and Modernity Exhibition Stand на Smart Design Expo - Joanna Dittmar. Източник: А'Design

  

Moli Landscape Restaurant by Bo Zhou
В този проект дизайнерът пресъздава комбинация между реки и планини, провокирайки духовното отражение на природата в комерсиалния свят. Гостите на ресторанта могат осезаемо да изпитат комбинацията между постоянно променящите се природни елементи като слънчева светлина, вятър и въздух, изкуствено създадени в това приказно място. 
 

  
Moli Landscape Restaurant by Bo Zhou. Източник: А'Design


 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари