А защо не градински павилион с покрив?

Те издържат цял живот и се приготвят индивидуално за вашата градина.
15.06.2017
Константин Димов
2902
беседка, градински павилион, градинска къщичка, къща в двора
Класическите павилиони разполагат с 8 –ъгъла
Източник: www.aktuelletrends.com

Един универсален материал, от който се изработват много градински павилиони е дървесината. С нея градината се превръща в един оазис, а с неговия стилен дизайн той не само украсява парцела, но е и уютно кътче, където се наслаждавате на свеж въздух. Без значение дали моделът е открит, полуоткрит или с прозорци.


Павилион или градинска къщичка?
Успешните години на павилиона в исторически план са много. Още в ранните барокови исторически градини този модел се е наложил, като дори славата му се носи в градината на Азия. Чарът на павилиона е преди всичко в неговата филигранна форма. Покривът, който е носен от повече колони ни предлага много място за прекарване на време и пази от дъжд и директна слънчева светлина.


  Източник: www.aktuelletrends.com


Класическият открит павилион ни предлага цялостен поглед към всички посоки на градината. Комфорт и наслада към природата: тези два момента павилионът ги обединява, както никой друг строителен обект. Така павилионите се предлагат в най-различни варианти и в интерес на истината разликата между павилион и градинска къща са в известна степен размити. Много разпространени са и многоъгълните павилиони, но все по-често се предлагат и четириъгълните модели. Характерният пирамидален покрив (тип палатка) вече не е задължителен. Срещат се модели и с тип „седло”. Тенденциите на моделите са да оформят все по-отворено пространство, което както преди, така и сега трябва да ни предлага изглед към природата. Дори и това да е с помощта на големи прозорци.


Главната разлика между павилиона и градинската къщичка обаче, не е в неговата форма, а в начина, по който той се използва. Градинската къщичка може да изпълнява повече цели: тя да е място за престой, но понякога може да я сведем само до стаичка за градински инструменти. Павилионът има една единствена цел: той предлага защитено, седящо място сред природата.  Според това дали ще изберете отворен, полуотворен или затворен дървен павилион можете да бъдете подготвени за всеки сезон. Лесно напасващи са моделите с прозорци и врати, които цялостно могат да са отворени. Особено елегантни са приплъзващите се врати и прозорци. Моделите, които се предлагат наистина са в много широк спектър: от малки модели, които пестят място до лукс категория, от класически до модерни.


Източник: www.aktuelletrends.com


Какви видове павилиони има?
Открит павилион: Той има един покрив, който се носи от 4 до 8 колони и изгледът към природата е неограничен. Предпазва от капризите на времето. Можете да релаксирате под него, да си направите скара, барбекю, просто имате всичко.
Затворен павилион: Той може да бъде частично или съвсем затворен. Напълно затвореният вариант има прозорци и врати. Предимство е, че може да се използва и през студено време. И имате възможността да го използвате като склад за уреди и други пособия.
Полуотворени павилиони с плетени решетки: Те са междинна форма между отворения и затворения вариант. Предлагат се и модели с няколко стъпала и малко балконче. Стената и  решетката ни дават повече сянка и пазят от погледи на зложелатели. Малката тераска разделя пък павилиона от останалата част на градината и му придава особено класическо излъчване.

Изравнен с земята или по-висок? Дали основата на павилиона ще бъде на кота нула или на по-високо ниво е добре да кажат специалистите. По-високият под придава едно по-хомогенно излъчване. Дървеният под за разлика от каменния е доста по-топъл и усещането е по приятно, и ни дава възможност лятото да тичаме боси.
Четириъгълен или осмоъгълен? Класическите павилиони разполагат с 8–ъгъла. Има и 4-ъгълни модели, кой да изберете зависи от това как ще го използвате. Осмоъгълният модел е зрително по-привлекателен, докато 4-ъгълният има повече складова площ и е добър избор, когато имате малко място и искате да го използвате оптимално. Преди всичко модерните павилиони с изчистени форми са често 4-ъгълни.


Всеки павилион има своите собствени акценти.


Градинските павилиони от метал 
Tе могат да са плод и на коваческото изкуство, и да са направени с много любов към детайла. Mного са масивни, солидни  и издържат на вятър и време. Точно сега през лятото беседките с метална кострукция са много търсени, защото изглеждат  буквално като произведения на изкуството. Важно е да се отбележи, че градинските павилиони с метална конструкция се комбинират много добре с бетонни мебели или бетонни маси, които правят една градина претенциозна. Този тип беседка пристига на части и според модела се сглобява за около 3-5 часа.  
 

+1
Автор: Константин Димов

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари