А защо да не си направим барбекю къща?

Моделът тип пергола ще ни напомня за почивка в Тоскана.
15.05.2016
Светлана Жeлева
1343
къща, грил, барбекю къща, палатка
Модата на барбекю къщите идва от Скандинавия
Източник: www.grillhuetten.at

Най-новите тенденции в построяване на барбекю къща, както и новостите в грил – оборудването видяхме на годишното международно специализирано изложение http://www.bauen-energie.at/en/ във Виена. 

Едната възможност е грилкота, позната у нас повече като грил кабина или барбекю къща. В нея се събираме с приятели да разпускаме, а за менюто разчитаме на ястия с грил. Модата идва от Севера, от Скандинавия, където заради суровия климат барбекю къщите са закрити. Със сигурност нашият климат е по-щадящ, макар че е по-влажен. Ето и разнообразието от барбекю къщи, между които можем да избираме и екстрите, които те предлагат: с площ от 6.9 кв.м. до 16.5 кв.м или до 22 кв.м. шатри. Сега са особено модерни осмоъгълните барбекю къщи (или хижи) с височина  от  3.2 м. и площ от 6.9 кв.м. Тя побира от 5 до 10 души.

Грилът е в центъра, а всички сме в кръг около него.
Къщата е с 4 прозореца с двойно стъкло (които се отварят), а при някои модели прозорците може да са с формата на шестоъгълник. В нея има още 5 пейки с възглавнички, а вратата се заключва. По-модерните варианти съдържат и комин, който може да се наглася. Мнозина предпочитат не престо дървена барбекю къща, а да е изработена от смърч. Не само заради северното му излъчване, но и заради светлата дървесина, която може да бъде боядисана и се отличава още с водоустойчивост и издръжливост.

Грилът и коминът се произвеждат от  студено валцувана стомана, за да не ръждясват. Освен това изглеждат лъскаво и са здрави. По-големите модели къщи побират между 22-ма  и 30 души. Този размер е познат като 9.2 м + 9.2 м. Това всъщност са две малки шестоъгълни къщурки с квадратна топла връзка помежду им. Тя предлага повече възможност за събиране на семейства с деца, които да играят  в някои от ъглите.

Друга възможност, които идва от производителите за подслон, заедно с грил съоръжението са т.нар. павилиони. Те изглеждат наистина страхотно,  а павилионът не просто приятно ни предпазва, но пази и грил оборудването от дъжд, сняг, градушки, силен вятър. Най-обикновените модели могат да бъдат направени от брезент и тента, и те са по-известни в търговската мрежа като „палатки за грил”. Те са подходящи за по-малки пространства, а и за тези, които не искат да похарчат много пари за подобно удоволствие. Основен въпрос е за продължителността на живота на палатката, както и качеството й на обработка. Потенциалната опасност от пожар и палеж също не трябва да се игнорира, тъй като брезента и тентата са по-лесно възпламеними сравнени с дървото например. В средния ценови клас ще намерите павилион от алуминий и стоманени тръби. Те са най-често с покрив от пластмаса и най-различни плоскости за принадлежности и инструменти. Подобен павилион е по-издръжлив на капризите на времето, не се самозапалва и може с болтове да бъде закрепен за една твърда основа.

В топкласацията ще намерим павилиони от дърво със стоманени греди. Те често имат сходни качества с една грил хижа, обаче през лятото са доста по-приятни заради отворения тип конструкция.

Който пък не си прави прекалено много сметка на парите, а освен това е загрижен за природата ще си вдигне къщурка тип „пергола” и ще  я украси с лозови клонки или ще посади лоза, която ще пълзи около перлогата. И така престоят около грила ще напомня отпуска в Тоскана.
 

+4
Автор: Светлана Жeлева
Закони Нормативна база Коментари