Асансьор в мезонета

Това е един съвременен и модерен мезонет ново строителство, собственост на младо семейство.
15.04.2010
Мая Янева
79
апартамент, асансьор, мезонет, жилищен интериор
Асансьор в мезонета
Източник: Георги Величков

Това е един съвременен и модерен мезонет ново строителство, собственост на младо семейство. Ключов момент е преходът между двата етажа, както е при всяко жилище на две или повече нива. Вариантът вътрешна стълба не удовлетворява собствениците, тъй като ще отнеме доста пространство. В процеса на обзавеждане се ражда идеята за домашен асансьор. Тя е колкото уникална, толкова и практична. Асансьорът е модел TREZ home и удачно решение за връзка между двата етажа на мезонета. Поместен е в дневната, а на горното ниво стъпва в спалнята.

На първо ниво в жилището е разположена дневната зона – антре, тоалетна, кухня с трапезария и хол. От антрето се влиза в кухнята и трапезарията. Кухнята е в модерна цветна визия с ярки цветове. Стените на кухнята са в червено и сиво. Мебелите тук са в три тона – бяло и черно със сив корпус, а червен кухненски плот осигурява връзката със стените. Трапезарията е със столове в наситен оранж, маса със стъклен бял плот, а краката на мебелите са иноксови. Прозорците тук са високи и помещението е окъпано в дневна светлина.

Настилката в кухнята и дневната е черен ламинат. В дневната са поместени бели кожени дивани на фона на оранжеви стени, което балансира и противостои на по-цветната палитра в кухнята. Точно срещу зоната за отдих в хола е разположен асансьорът. Той се вписва удачно в интериора, като от едната страна е декориран с огледало, изработено по поръчка за целта. До него на стената има иноксова стълба с нестандартен дизайн, която осигурява още един вариант за достъп до второто ниво на апартамента.

Осветителните тела са с геометрична форма и модерен дизайн. И това помещение се радва на максимално дневна светлина, макар че прозорците са облечени в дискретни и прозрачни щори.

На втория етаж в мезонета се помещават спалня и баня. Спалнята е непретенциозна и лаконична, декорацията се заключава в ярките цветове – отново оранжево и червено. Едната страна на асансьорната кабина и тук е „прикрита” с огледало. Огледалната повърхност осигурява светлина и простор в неголямата зона за почивка. Точно срещу вратата на асансьора е разположена тоалетната, а душ кабина е поместена в самата спалня.

От спалнята апартаментът стъпва на още едно ниво по-нагоре – обширна тераса на покрива на сградата. Тази тераса дава възможност за отдих в топли и безветрени дни и открива прекрасна гледка към града.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари