Асансьорът у дома

Домашните асансьори са атрактивна и полезна част от една къща.
08.07.2010
Мая Янева
67
дом, сгради, асансьор, домашен асансьор
Асансьорът у дома
Източник: сп. “Още за къщата

Малко история
Първо свидетелство за употребата на асансьор има в работите на римския архитект Витрувий, който пише, че Архимед е построил първия асансьор най-вероятно през 236 г. пр. Хр. В някои писмени свидетелства от по-късни исторически периоди асансьорите се споменават като кабини с конопени въжета, които се задвижват с човешка или животинска сила. Предполага се, че такъв тип асансьор е използван в Синайския манастир в Египет. През 1000 г. в Книга на тайните в ислямска Испания е описано, че такова устройство е използвано, за да се разруши една крепост. През XVII в. прототипи на асансьора са инсталирани в дворците в Англия и Франция. През 1793 г. Иван Кубилин създава асансьор с механизъм за повдигане с макара (скрипец) за Зимния дворец в Санкт Петербург. През 1823-та „издигащата се стая” прави своя дебют в Лондон. В средата на 1800 г. имало много груби модели асансьори, които били товарни. Повечето от тях се задвижвали хидравлично.

Днес
Домашните асансьори са вече с нови и модерни разработки в областта на структурата и достъпността, които се базират на много натрупан опит от различни компании. Хората масово се радват на удобството на асансьорите в обществени и бизнес сгради. В много частни домове асансьорът е рационално решение за преход между два или повече етажи. Вариантите за домашни асансьори са много разнообразни – повдигащи се платформи за хора с нарушена мобилност, повдигащи системи, монтирани на тавана, системи за придвижване на инвалидни колички по стълбища и др. 

Домашните асансьори са атрактивна и полезна част от една къща, която помага да се придвижвате от един етаж на друг стилно и удобно. Хора, които имат в плана на своята къща предвидени асансьори, осъзнават, че повишават стойността на жилището и възможността за продажбата му в бъдеще. Домашните асансьори са най-доброто решение за хора, които не могат да изкачват стълбите удобно, и това премахва проблема с промяната на тяхното местоположение в дома.

Независимо дали реновирате вашето настоящо жилище или строите ново, домашният асансьор има характеристики, които могат да посрещнат вашите нужди. Асансьорите в дома са въпрос на стил на живот и се предлагат с дизайн в широка гама – има разнообразни кабини, входни врати, покрития, което дава възможност за удачно съвместяване на дизайна на асансьора с интериора и мебелите в дома. 

Когато избирате да имате асансьор в дома, вие си осигурявате:
• Удобство – асансьорите могат да имат различна скорост на движение, така че да се наслаждавате на приятно придвижване и тишина във вашето жилище.
• Надеждност – модерните модели имат нормално и аварийно осветление, парапети, телефон, автоматично спускане в случай на повреда в захранването.
• Стойност - домашните асансьори са решение за достъп, което можете да си позволите и което осигурява оптимално удобство и свобода. Те са с различен размер и могат да отговорят на различни потребности и бюджет и могат да придвижат различен брой пътници. 
• Експертно мнение – изборът на модел асансьор не е нещо, което правите всеки ден. Фирмите, които предлагат асансьори за дома, изработват компетентни индивидуални проекти, съобразени с вашите нужди и с възможностите на жилището. Получавате чертежи, които можете да одобрите или коригирате, преди работата по инсталирането на асансьора да е започнала.

Автор: Мая Янева
Закони Нормативна база Коментари