Арх. Борислав Игнатов с Голямата награда на САБ.

Къщата на Равноденствието край Каварна заслужи най-високото професионално българско отличие с астрономическата си идея и концептуалния си модел на връзка с природата
21.10.2012
www.niracom.com
7
Арх.Борислав Игнатов, Наградата на САБ, къща, архитектура, пасивна къща
Къщата на Равноденствието край Каварна
Източник: Росен Донев

Арх. Борислав Игнатов от Варна www.bignatov.com , получи най-престижното отличие на професионалната общност на архитектите в България  – Голямата награда на Съюза на архитектите.
На националния преглед  „Българска архитектура” , който се провежда на всеки две години, журито с председател арх. Огнян Симеонов единодушно присъди Голямата награда – статуетка и диплом, на арх. Игнатов за Къщата на Равноденствието край Каварна. Къщата е предпочетена измежду 156 проекта. Концептуалната астрономическа идея на проекта и връзката с природата на символно равнище са определили избора на журито.

Това е второ отличие на САБ за арх. Игнатов, който през 2010 г. заслужи приза за иновативност с международно признатата Къща Дърво край Варна.

Къщата на Равноденствието е частна резиденция, разположена на ската непосредствено над голф игрището „Тракийски скали”, с невероятна гледка към морето. Основна цел на проекта е постигането на съвременно жилищно обитаване в пълен унисон с природата. Хоризонталната ненатрапчива сграда, вмъкната в скалистото плато, позволява на обитателите си да се наслаждават дискретно на морската панорама и на околната природа, без да я видоизменят. 

Впечатляваща е и връзката на къщата с космоса и астрономията посредством вграден в нея слънчев календар, който отчита еждневното движение на слънцето и смяната на сезоните.

Къщата на Равноденствието притежава отлична функционалност и всички удобства на луксозно съвременно жилище. Проектирана е в съответствие с немския стандарт за пасивни къщи и американския стандард „Лийдс” за устойчиво строителство. Съвременните системи за климатизация, вентилация и рекуперация, суперизолацията й, тройните стъклопакети на дограмата и окачената фасада я правят ултра ниско енергийна (консумацията на ел. енергия е няколко пъти по-ниска от тази на един апартамент). 

Къщата разполага с отопляем от слънцето басейн, локална пречиствателна станция, резервоар за дъждовна вода, собствен ел. генератое, както и с малък СПА център. Озеленият покрив на къщата, засаден с местни устойчиви тревни видове, я слива с околността, осигурявайки дискретността й. 

Арх. Борислав Игнатов
Много съм щастлив от това отличие, защото то е най-престижната и желана награда на архитектурната общност в България и се присъжда от висококомпетентно жури. Радва ме фактът, че по думите на членовете му, решението е било единодушно. Според тях тази сграда, въпреки че е малка по мащаб, е важна за развитието на българската архитектура в концептуално отношение. Изключително съм щастлив, че зелените идеи добиват все по-голяма значимост и популярност, както сред професионалните среди, така и в обществото като цяло. 

Инвеститорът Богдан Станчев 
Бях тръгнал да си търся жилище във Варна преди четири години и пресях всички имоти резиденции. Оказа се, че нито един от тях не отговоря на моите изисквания. Реших след като съм показал как се строят офис сгради, което направих с Бизнес парк Варна, да покажа как се прави един жилищен имот. Приятели ми показаха страхотния парцел край Каварна, в който веднага се влюбих. Тъй като е на скат над морето, той предполага вкопаване и аз исках да съчатая идеята за пасивната къща с изискванията за луксозно изпълнение на строителството. Направих интервюта с няколко архитекти и бях разочарован от липсата на креативност. Но при срещата с арх. Игнатов веднага оцених неговото концептуално мислене. Решението беше фантастично и явно е оценено и от най-добрите архитекти на България.

Автор: www.niracom.com
Закони Нормативна база Коментари