Архитект Фрай Ото е лауреат на Наградата „Прицкър” 2015

Наградата Прицкър 2015 се присъжда на Фрай Ото, в самия край на живота му, за визионерските му идеи в областта на леките мембранни конструкции, любознателен ум и споделяне на знания.
15.05.2015
арх.Анета Трифонова
731
дизайн, архитектура, архитект, Фрай Ото, Лауреат на Прицкер
Източник: www.archdaily.com

Наградата Прицкър 2015 се присъжда на Фрай Ото, в самия край на живота му, за визионерските му идеи в областта на леките мембранни конструкции, любознателен ум, споделяне на знания, колективeн дух и загриженост за природата. Фрай Ото е титан на архитектурата. Освен архитект и инженер - създател на запомнящи се сгради и пространства, той развива уникални качества: изследовател на конструкцията и формата, изобретател, инженер, строител, щедър учител и сътрудник, природозащитник и хуманист. Фрай Ото е утопист, които никога не спира да вярва, че архитектурата може да направи по-добър свят за всички.


Покрития на Олимпийски съоръжения 1972 г., Мюнхен. Източник: www.pritzkerprize.com


Той е най-видният изследовател и новатор на леки мембранни конструкции, които имат редица преимущества: приспособими, гъвкави, използващи пестеливо ограничените ресурси на нашата планета, затова са още по-актуални днес, в сравнение с времето когато ги предлага за първи път, преди повече от 60 години. Неговите експерименти и чувствителна архитектура са повлияли на развитието на професията по целия свят. Новината за смъртта му на 9 март 2015 г., на почти 90 години и няколко седмици преди официалното обявяване на наградата, е без прецедент в историята й. За щастие, скоро след решението на журито, Фрай Ото е информиран лично от Изпълнителния директор за удостояването му. Той реагира скромно: "Сега съм толкова щастлив да получа наградата и благодаря на журито и семейство Pritzker. Аз не съм правил нищо умишлено за да спечеля тази награда. Моят стремеж е бил да създавам нови видове сгради, за да помагам на бедните хора, особено на пострадалите от природни бедствия и катастрофи. Ще използвам колкото ми остава от моя път за да помагам на човечеството. Пред вас стои един щастлив човек."
 


Покрития на Олимпийски съоръжения 1972 г., Мюнхен. Източник: www.pritzkerprize.com


За разлика от архитектурата с тежки колони, камък и зидария, предпочитана в Германия, в която той израства, работите на Фрай Ото са леки, отворени към природата и естествено осветени, демократични, нискобюджетни, енергоефективни, някои от тях са временни. Той е най-известен с покритията на основните съоръжения в Олимпийския парк, Мюнхен 1972 (с Behnisch + Partner), съчетаващи лекота и здравина – комбинация която мнозина не са вярвали, че е постижима. Цялостното оформяне на околното пространство на стадиона, басейна и обществените пространства е впечатляващо и днес. 


Фрай Ото на Expo 67. Източник: www.pritzkerprize.com


Архитектът започва да изгражда въжени тентови покрития за временни изложби през 50-те - функционални и красиви "плаващи" покриви, които се издигат сравнително лесно, а след събитието се демонтират. Мрежестата кабелна конструкция на Немския павилион на Експо 67, Монреал, е предварително изготвена в Германия, сглобена на място и става връхната точка на изложбата, заради своята грациозност и оригиналност. Фрай Ото е вдъхновен от природните процеси и явления - от птичи черепи до сапунени мехури и паяжини. Конструкциите му са в хармония с природата и винаги постигнат повече с по-малко материал и намеса в терена. В този смисъл той практикува идеите за устойчивост, дори преди да е измислена тази дума. Говори за необходимостта да се разбират "физическите, биологичните и технически процеси, които водят до изграждане на обектите."


 


Многофункционална зала Манхайм - изглед. Източник: www.pritzkerprize.com


Решетестата черупка на Многофункционалната Зала в Манхайм ,1974 г., показва как, чрез просто и лесно изпълнимо конструктивно решение, може да се създаде забележително гъвкаво пространство с дифузна светлина и странното чувство на безтегловност. За пешеходния Мост в Мехтенберг, 2003 г., се използват тънки пръти подложени на натиск и свързвани със скоби, за да създават заедно филигранен модел. Японският павилион на Експо 2000, Хановер е изграден заедно с Шигеру Бан от картонени тръби. 


Еко къща на Фрай Ото. Източник: www.pritzkerprize.com


Обектите на жилищна тематика също са подчинени на стремежа към лекота и ефективност. Жилището на Фрай Ото (с Роб Крие) е синтез на дома и природата, използващ естествената енергия на слънцето – един вид „баба на днешната пасивна слънчева къща." Основният му елемент е остъклената зимна градина, на няколко нива, пред него.
 


Дипломатически клуб - фасада и централна тента, Риад, Саудитска Арабия. Източник: www.pritzkerprize.com

Дипломатическият клуб, Риад, Саудитска Арабия съчетава плътния пустинен дворец с пластични шатри на фасадата. Централната тента в градината е изградена от стъкло, за да се избегне опасността от избледняване на текстилните пигменти. Елементите са оцветени с флорални мотиви от Бетина Ото (дъщеря на архитекта) и захванати със специално разработена система. Волиерата в Мюнхенския зоопарк представлява почти невидима мрежа от неръждаема стомана, която хармонира прекрасно с природата без да нарушава спокойствието на мястото. Малките птици могат да преминават през нея, а по-големите остават вътре. Ото убеждава клиентите с идеята си чрез разтягане на найлонов чорап върху малък стълб.


На практика всичките проекти на Фрай Ото са проектирани в сътрудничество с други архитекти и инженери (Бениш, Шигеру Бан, Ove Arup&partners, OHO), обединени в мултидисциплинарни екипи за решаването на сложни архитектурни и конструктивни предизвикателства с находчиви резултати. През целия си живот, големият новатор Фрай Ото издига със силното си въображение свежи, безпрецедентни конструкции и пространства. Още по-ценното е, че той създава знания, които влияят не само като форми, които да бъдат копирани, а като пътища на развитие проправени от неговите открития. Той доказва, че е не само квалифициран, иновативен, талантлив, но и щедър.


 

Автор: арх.Анета Трифонова
Закони Нормативна база Коментари