Архитектурни стилове ART DECO

Стилът арт деко е в известен смисъл смес от много различни стилове и течения в ранните години на ХХ век като конструктивизъм, кубизъм, модернизъм, баухаус, арт нуво и футуризъм. Повечето от тези стилове имат политически или философски корени, но стилът арт нуво е чисто декоративен.
29.05.2007
Невена Попкирова
150
архитектурни стилове, ART DECO
Източник: Невена Попкирова

Първи предвестници на стила aрт деко са шотландският архитект и дизайнер Чарлс Макинтош и творящият във Виена чехски архитект и дизайнер Джозеф Хофман. Още с настъпването на ХХ век те създават сгради и интериори, които съдържат елементите на добиващия популярност едва две десетилетия по-късно стил арт нуво.

Хофман проектира строгата аскетична архитектура на двореца Palais Stoclet (има снимка) в Брюксел през 1905-1911 г. С многобройните си фрески от Густав Климт тази сграда е изненадващо напредничава за времето си и бележи прехода от арт нуво към арт деко. През 1903 г. Хофман основава т. нар. “Виенска работилница” (Wiener Werkstatte), сдружение на дизайнери, което създава едни от първите дизайни в стил арт деко.Стилът арт деко се появява с вече установени характерни елементи между двете световни войни и е най-разпространен в периода от 1920 до 1939 г., като тези граници са условни, тъй като всичко, създадено веднъж, повлиява творчеството на следващите дизайнери и архитекти. Стилът арт деко се прилага в архитектурата, както и в изящните и приложни изкуства: дизайн на мебелите, индустриален дизайн, скулптурата, модата в облеклото, дизайн на бижута и графичен дизайн.

Стилът арт деко е в известен смисъл смес от много различни стилове и течения в ранните години на ХХ век като конструктивизъм, кубизъм, модернизъм, баухаус, арт нуво и футуризъм. Повечето от тези стилове имат политически или философски корени, но стилът арт нуво е чисто декоративен. Популярността му достига връхната си точка през 1920 г. За времето си този стил се е считал за елегантен, функционален и ултра, модерен.Основна особеност на стила арт нуво от една страна, е влиянието на културата на Далечния и Средния изток, древна Гърция и древния Рим, както и възприемането на елементи от изкуството на маите и Египет. От друга страна, при изработката на мебели и други интериорни аксесоари в този стил се използвали луксозни, рядко срещани и скъпи материали. Стилът арт деко е отражение на парадигмата на времето, а именно модернизацията на живота. В творбите в този стил се включват като декоративни елементи стилизирани зъбни колела от машини, характерните обтекаеми линии от самолетостроенето и автомобилостроенето. Слънчевите отблясъции, подчертаният лукс и цветята също намират място в творчеството в този стил.

Едни от ранните дизайнери, оказали голямо влияние върху формирането на принципите на стила aрт деко и допринесли за разпространението му в цял свят, са французите Хектор Гуивар, Ожин Грасе, Емил Декор и др. Целта им била да демонстрират френското декоративно изкуство, неговата водеща позиция в света и еволюционно значение. С тази цел те организирали през 1925 г. Международното изложение за модерен индустриален и декоративен дизайн.

Първоначално новото течение било наречено стил модерн. Името арт деко възникнало по време на изложението през 1925 г., въпреки че било въведено като термин едва през 1960 г. от специалиста по история на изкуствата Бевис Хилър и станало популярно чрез книгата му арт деко на 20-те и 30-те години.Други имена, с които стилът арт деко бил известен до 60-те години на ХХ век били: арт модерн (Art Moderne) или модернистик (Modernistic), джаз петърн (Jazz Pattern) и небостъргачески модерн (Skyscraper Modern).

Тъй като бил повлиян от множество други стилове, в началото било широко разпространено схващането, че това е една еклектична форма (хармонично комбиниране) на елегантен и стилен модернизъм. В него намерили отражение както “примитивното” изкуство на Африка, Египет и Мексико, така и елементите на машинната ера като производството на леки коли, самолети, електрическото осветление, радиото и строенето на небостъргачи. Едни от най-често срещаните форми в произведенията в този стил са трапеци, зигзаги, геометрични и смесени форми.

Основна особеност на стила е симетрията. Темите на арт деко са често класически мотиви, редуцирани до геометрични стилизации. Разнообразието на заимстваните източници на идеи довело да разнообразие на използваните материали: алуминий, неръждаема стомана, лак, инкрустирано дърво, шагренова кожа, кожа на зебра.

Международният стил в архитектурата, разработен по същото време, преминава от началната чисто декоративна фаза на арт деко към опростено, подчертано прилагане на типичните за стила особености през 30-те години. В това отношение се сумира и влиянието на кубизма в живописта, немската дизайнерска школа Баухаус, както и работите на Ле Корбюзие.

Подчертаната употреба на стъпалообразни форми и стилизирани криви (за разлика от заимстваните от природата гъвкави криви на стила арт нуво), орнаменти под формата на обърнато V, както и слънчеви проблясъци, е характерна за арт деко. Някои от тези мотиви са повсеместни като например мотиви с проблясване на слънцето иззад облаци се използват в най-разнообразен контекст: за дамски обувки, за решетки на радиатори, в аудиторията на Радио Сити мюзик хол в Ню Йорк и сградата на Крайслер пак там.

Арт деко е пищен стил, екстравагантно скъп като атрибути и появата му е един вид реакция срещу ограниченията на преживяната Първа световна война. Неговият богат тържествен характер съответства на “модерния” начин на живот с появата на многобройни киносалони, театри и океански лайнери. Стилът арт деко се възприема масово в Съединените американски щати по време на Голямата депресия заради практичността и простотата на формите, и все пак с луксозния си вид, който напомня за по-добри времена и за “Американската мечта”.

 
Върховете на някои от най- известните небостъргачи в стил арт деко в Ню Йорк

Стилът aрт деко е оставил трайни следи в небостъргачите на Ню Йорк сити. Сградата на Крайслер е шедьовър на стила арт деко. Той е завършен през 1930 г. и в известен смисъл формите му са отражение на капака на радиатора на кола- та Крайслер от 1929 г. Архитектът Уилиам ван Ален е включил и други елементи на автомобилите Крайслер в архитектурния проект и вътрешната декорация на сградата. Центърът Рокфелер е проектиран от един от най-добрите архитекти на стила арт деко, Раймонд Хууд, в периода 1932-1940 г. Тези сгради парадират с великолепни скулптурни творби като “Атлас” на Ли Лари, “Прометей” на Пол Маншип и трите огромни пана “Танц”, “Драма” и “Песен” на дизайнерката Хилдред Майер.

Накрая нека обобщим по какво може да разпознаем стила арт деко. Търсете: повсеместна симетрия, зигзагообазни линии, стъпалообразни покриви, стъклени блокове, декоративни скулптурни панели, вежди, кръгли амбразурни прозорци, терасирани подове, закръглени краища и ъгли, елементи, групирани в тройки, неоново осветление (използвано и в екстериора, и в интериорното пространство).

Автор: Невена Попкирова
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари