Архитектурните станции на тракийския град Кабиле

Интерактивният музей по нищо не отстъпва на модерните европейски музеи в Париж, Берлин, Виена.
14.11.2016
Константин ДИМОВ
522
история, музей, Кабиле, тракийскаи град, Безистенът в Ямбол
Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център
Източник: Фотограф: Димитър Шиклев

На 7 км от Ямбол се намира магнетичният древен град Кабиле. Архитектурните му останки са впечатляващи, а голяма част от тях са консервирани и реставрирани. Характерното за Кабиле, че представя едно своеобразно пътуване през времето със „спирки”: Праистория, Тракийска епоха, Елинистичен период, Римска епоха, Ранно Средновековие.Кабиле възниква към края на ІІ хил. пр. Хр. край голям култов център на възвишението „Зайчи връх“. През античността градът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа. Според историческите сведения, Кабиле е превзет от Филип Македонски през 341 г. пр. Хр., а по-късно за известно време в него е пребивавал и синът му Александър ІІІ Велики Македонски.През първата половина на ІІІ в. пр. Хр. Кабиле е бил резиденция на тракийските царе Спарток и Скосток. Кабиле е и единственият град във вътрешността на Тракия, който имал собствена монетарница, където са сечени царски и градски емисии в периода ІІІ - ІІ в. пр. Хр. След превземането му от римляните, от началото на ІІ в. сл. Хр. Кабиле се превръща в един от двата най-големи римски военни лагери в провинция Тракия. 


Селището има агора, храмове на Юпитер, Асклепий и Хигия, Тракийски конник, като жителите му се радват на водопроводна и канализационна система, обществени бани (терми), базилика. 
След римския си период, градът престава да съществува, след като аварите го разрушават в края на VІ в. През Средните векове Х - XIV в. отново го откриваме като селище, вдигнато върху руините на бившия военен кастел, със своите полувкопани къщи. То отново е разрушено в резултат на османските нашествия през XIV век.


Интерактивният музей по нищо не отстъпва на модерните европейски музеи в Париж, Берлин, Виена.
Посетителите могат да видят филм за историята на Кабиле, 3D възстановки на част от експонираните обекти, да се разходят из резервата с аудио-гид или поръчат беседа, свързана с тракийското скално светилище “Зайчи връх “– древна слънчева обсерватория. В рамките на резервата е обособен атракцион „Кастелум“ – умалено копие на землено-дървен римски лагер, изграден на
площ от 1000 кв. м. Той е естествен декор за възстановки на исторически събития – сражения между римски и тракийски войни, пресъздаване на елементи от бита, ежедневието и бойните техники на римските легионери.


Музейната експозиция към резервата привлича не само с експонати от самия „Кабиле“, но и с представяне на ценни находки от селищни могили от долна Тунджа – оръдия на труда, керамични съдове, накити и култови пластики от периода на неолита, бронзовата и ранно-желязната епохи и др. Специален акцент са находките от праисторическата могила при с. Драма, която е най-добре проучената селищна могила в Югоизточна Европа.


В момента тук гостува документалната изложба ”40 години тракийска изложба по света”, които са запечатали моменти, представящи изключителното значение на изложбите на тракийски съкровища по света в годините на Студената война със снимки, документи, отзиви от пресата по темата.


Няма да почувствате магнетизма на древния град, ако си спестите катеренето до светилището на "Зайчи връх". Планинският преход не е никак изморителен, и на няколкото спирки към върха се открояват вдъхновяващи гледки както към селището, така и към целия район. Но не заради тях си струва изкачването на върха. Тук ви чака среща с богинята Кибела. Археолозите определят, че тракийското светилище на "Зайчи връх" е създадено в края на 1-вото хилядолетие пр.Хр. Тук слънчевите лъчи наистина стават по-жарки, по-парещи. В скалите е бил изсечен барелеф на богинята, считана за Майка-Земя. Светилището било и древна обсерватория - място, от което тракийските жреци наблюдавали изгрева и движението на слънцето, отчитали прехода от един сезон към друг, продължителността на деня и нощта. В скалите горе са били оформени и места за възлияния и жертвоприношения. Днес учените са установили, че на "Зайчи връх" има благоприятна геомагнитна аномалия, която действа благотворно на човек.Това още веднъж потвърждава, че изборът на място на светилище не  е бил произволен. Горе, на светилището не бързайте, ако имате желание дори медитирайте, вглъбете се за малко в себе си. Защото срещата с древния град Кабиле не е само пътуване във времето, но и среща със себе си. По южните географски ширини може много да се разсъждава за култа към Кибела и Кабирите - от о.Самотраки и о.Гьокчеада през Севтополис до Кабиле, където навсякъде откриваме обреди, свързани с култа към Богинята-майка.


Цените за туристи до древния град Кабиле са повече от приемливи, а достъпът до резерват Кабиле е изключително улеснен. 
Разположен непосредствено до магистрала „Тракия” - на 283-я км. от София и на 76 км от Бургас, „Кабиле“ е единственият археологически обект у нас, който има собствен пътен възел към магистрала. Археологическият резерват е в списъка на 100-те национални туристически обекта. От 1927 г. „Кабиле“ е обявен за „Народна старина”, а от 1969 г. е паметник на културата от национално значение.


Ако имате възможност, посетете и Безистена на Ямбол (www.bezistena.com.) Думата безистен в превод означава покрит пазар. Сградата в Ямбол е единствената у нас запазена сграда от този тип от времето на османското владичество.


Оценява се като един от най-красивите покрити пазари на Балканите.
Безистенът е построен около 1509 – 1510 г. и центърът на града оттогава е немислим без тази обществена постройка. За неговия облик и стопанско значение през 1667 г. разказва  турският пътешественик Евлия Челеби: "Има... един солиден Безистен с четири железни врати. Такъв оживен и украсен Безистен в никоя друга страна няма. Всички ценни неща се намират в него в изобилие и на безценица... ". Съществувал през вековете като покрит базар, от 2015 г. Безистенът отваря врати като модерен културно-информационен център, който представя по атрактивен начин богатото културно-историческо наследство на Ямбол и региона. С обособени зали на три нива, по неповторим начин тук се срещат минало, настояще и бъдеще. Култура, история и традиции оживяват чрез модерни технологии и  ни потапят в забравени разкази и непознати случки. Визуализирани в 3D-формат оживяват личности, музеи и крепости, църкви, обществени сгради и паркове. Истории за себе си и времето, в което са живели, разказват 25 личности, свързани с Ямбол. „Кладенецът на времето“ показва най-интересните маршрути за разходка из Ямбол, а „Интерактивна земя” на Безистена представя вълнуващи моменти от обществения и културния живот на града. Тук е мястото, където могат да се видят и чуят истории за ямболския театър, ямболския цепелин, конския трамвай, полковете на Ямбол, масонството, анархизма и др. Всички видеоматериали са представени на пет езика – български, английски, немски, френски и руски. В залите на Безистена в момента са подредени  редки икони и произведения на приложното изкуство от фонда на ямболската художествена галерия „Жорж Папазов“, както и други ценни експонати от съкровищницата на Регионалния  исторически музей – Ямбол.Безистенът е обявен за паметник на културата с национално значение от 1972 г.

Автор: Константин ДИМОВ
Закони Нормативна база Коментари