Архитектурна левитация в полите на Витоша

Къща, в която стените не са прегради, а тежестта сякаш заобикаля законите на гравитацията, се „приземи“ в един прекрасен склон в полите на Витоша.
20.12.2022
Весела Кирилова
2660
къща, интериор, архитектура, интериорен дизайн, HELIX DESIGN, studio HELIX DESIGN
Източник: www.helixdesign.bg/ Хеликс СМ, фотограф: Асен Емилов
Архитектура и интериорен дизайн -  HELIX DESIGN

Проектантски екип:
Архитектура: арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев, арх. Камен Неделчев
Конструкции:  инж. Драгомир Крабелов
ЕЛ инсталации: инж. Алина Попова
ЕЛ инсталации – умна къща:  Радостин Иванов
ВиК инсталации: инж. Петя Петкова
ОВК Инсталации: инж. Нели Димитрова
Геодезия: инж. Анастас Кънев
Паркоустройство: ланд. арх. Милена Йорданова
Озвучаване: инж. Ивайло Христев


Фотограф: Асен Емилов

 

Къща, в която стените не са прегради, а тежестта сякаш заобикаля законите на гравитацията, се „приземи“ в един прекрасен склон в полите на Витоша. Смелата идея е разстлана върху огрят от слънцето терен от 2000 кв.м, заобиколен от всички страни с живописни хоризонти. 
 

 

Къщата разчупва ограниченията на чисто битовите функции, за да даде поле за извисяване на свободния дух. Определено за едно такова обитание свободният дух - и на архитектите от HELIX DESIGN и на обитателите – е основополагащ. Този проект е на следващ етап, на следващо ниво на култура на обитание, и да, на следващо ниво на осъзнаване. Връзката с природата и непрестанния стремеж за доближаване на цивилизацията към изконното начало, е тенденция, която добре познаваме, паралелно с шеметното темпо на развитие на технологиите. Тук обаче виждаме, как природата е приела поканата да заживее в правилата и ценностите на сегашното време.
 

 

Именно поради тази причина необичайната форма на левитиращата къща, нейният „трансформър-стил“ силует, въздействат особено силно, с идеята на „опитомената“ технология в услуга на съвременния човек. 
 

И в тази връзка, съвсем осъзнато, авторите са поставили в центъра на композицията символът - „ядрото“ – това, което винаги ще отличава същността на човека по пътя на еволюцията. Така в красивата, балансирана форма откриваме крехката основа, която дава началото на всичко следващо във вид на яйце, което поддържа цялата конструкция.
 


Още от пръв поглед става ясно, че цялостната идея на левитиращата къща, е подчинена на определена енергия и донякъде  - комплексна символика, тъй като излиза извън общовалидните, традиционни възприятия. Арх. Севдалина Недева разказва за този съвременен „архитектурен фюжън“ и пътищата, довели до неговото осъществяване.

 

На първо място концепцията е трябвало да се справи с основното противоречие, естествено залегнало в изискванията на този проект, а именно постигане на голям обем и наситеност на функции, съответно просторна площ и поместването им в конструкция, която да не стои тежко в природната рамка. Оттам се заражда брилянтната идея за левитация, конструкция, която няма да затваря пространството, а въздухът ще може свободно да я обгръща. Съвсем естествно се заражда и гвоздеят на концепцията, емблематичното „яйце“. Постигнатият ефект е уникален не само във визуално отношение, чрез повдигането на жилищната площ, над нивото на терена, се осигурява и така ценното лично, неприкосновено пространство за обитателите.
 


Необходимостта от създаването на дом за едно семейство, същевременно поставя и ключовите щрихи – връзката с природата, но през погледа на съвременния човек. Целта – дом, в който обитателите да бъдат защитени от агресивното присъствие на шумния, забързан град, но в същото време – отворени към красотата и благотворното въздействие на природата. 

 

   


Така къщата остава напълно затворена откъм улицата, докато вътрешността и е максимално олекотена и разтворена към зеленината на градината и красивите склонове на планината. Проектът залага на „Г“-конфигурация, като външният ъгъл на постройката е изтеглен към единия край на парцела, освобождавайки достатъчно пространство за развитието на обемите и откритата част.  Подбраната форма, освен че отделя дневните пространства от спалните, създава изключителна свобода на обитателите. Това разположение на къщата изпълнява още една много важна цел – възможността за постигане на уединение и комфорт, но не за сметка на прегради и стени. Оттук насетне следва интерпретацията на почерка, белегът на индивидуалността на собствениците, техните вкусове и разбирането им за живота.
 


Постигането на луксозно обитание, което обаче да няма нужда да бъде адаптирано към средата, а да съществува като естествено допълнение към цялостната идея. Концепцията предполага олекотено тртиране и на детайлите и декорацията. Луксът е постигнат посредством изчистени и стойностни елементи, силно въздействащи като акценти.
 

 

Интересен момент, отново част от емблематичната визия на модерния дом, е своеобразната веранда, предвидена за дълги часове на открито в досег до природата. Извън конвенционалните представи за класическа веранда откриваме едно автентично -полуоткрито обитание, подпъхнато точно под изнесената във височина жилищна част. Освен постигнатият комфорт и баланс между въздух, светлина и прекрасни гледки, място под навеса намира още единн безценен природен елемент – водата.
 


Декоративното езеро с пъстри, японски рибки повтаря напълно контура на изнесената постройка, но в сърцевината си обгражда екстравагантно кръгло сепаре с етилова камина, потопено във водата и свързано с градината посредством пътека от стъпаловидно разположени каменни плочи, над водната повърхност. Така е постигнат пълен синхрон чрез обединяването на четирите стихийни елемента, земя, въздух, вода и огън. 
 

   


В този закътан остров екзистенциалните емоции винаги ще се завихрят до пълната им концентрация – добавен е и петият елемент – “Квинтесенцията на живота“!  Тук е мястото чевекът да се почуства специален, а животът – изпълнен със съдържание, заобиколен с всичко необходимо. Кулминацията на материалното проявление, този централен оазис, наистина подтиква и домакини и гости да съзерцават безмълвно и пламъкът, и синевата, и зелината и хладният дъх на водата.
 

 
Продължаваме с детайлите по съдържанието на дома. Жилищното пространство събира дневна с кухня, кът за забавление и отмора с мека мебел, както и парти зона с бар и мултимедийна система. Под тях, скрити от погледа, са разположени спа зоната, винарната и гаража. Перпендикулярно на тях четири спални “левитират” във въздуха, крепейки се на една единствена бетонна основа.
 


Обединяващата точка на вътрешността среща дневната и парти зоната със жилищната част за уединение. Продължението на идеята от външния център – каменно яйце, откриваме именно тук, натоварен със също толкова голямо значение, като в случая ролята е отредена на зелен, едроразмерен бонсай, заемащ централна позиция в жилищната част под слънчев остров от естествена светлина. И в този детайл е залегнала допълнителната, комплексна символика, за която загатнахме. Освен идеята за живия живот и неприкосновената връзка с природата тук се разкрива и постановка от източната философия „Васту Шастра“, целяща привличане на благополучие за обитателите на дома и защита от бедствия и несполуки. 

 


Част от идеята за оптимално единение с външната среда са и шлицовете около спалните, през които помещенията да се осветяват директно от слънцето.

 

 

 

Същата тази лекота на възприемане на екстериора „протича“ и във вътрешните пространства, където сякаш сме потопени в застинала игра на „микадо“, където не би посегнал да разместиш нещо.

 

Изразните средства подсилват чувството за съвършен баланс на елементите. Тук виждаме едно напълно осъзнато разбиране за лукс и златна мярка, през призмата на която всеки един детайл е намерил своето място, като не прекрачва линията на възложената си роля.  Без залитане в стилове, вкусове и пистрастия, естественият ход на енергията, поддържаща живота, предопределя формите и функциите, там където е очаквано.

 

Отделните акценти подсказват идеята за съприкосновение на форми и текстури, но във възможно най-омекотената вариация. Камък, стъкло, дърво, метал, кожа и текстили в естествени нюанси и пропорции, зелено присъствие и вкус за цвят – формулата за неразрушим баланс на това обитание.

 

Мястото на технологиите в този дом. Отоплението е решено с геотермална помпа, оптималнен комфорт посредством вентилация с рекуперация и смарт управление. Остъкляването посредством витрини и подвижни стени дава възможност за непосредсвен контакт със заобикалящият ландшафт и естествената среда.

 

 

 

ПОДИЗПЪЛНИТЕЛИ И ДОСТАВЧИЦИ

Обзавеждане - интериор и екстериор
- ХЕЛИКС СМ ООД - Предлага цялостни концепции за интериор от всички ценови категории над средния клас. Ексклузивен вносител на Ligne Roset, Poltrona Frau и Valcucine за България. Работи с над 60 мебелни фабрики от цял свят, за да внесе модерния и елегантен уют в съвременния български дом. 
Настилки (интериор, екстериор) – Fap ceramiche, Berti, Moooi
Мека мебел и кухня – Poltrona Frau, Ligne Roset, MVK, Valcucine
Бани:  Glass 1989, Karol, Flaminia, Tubes, Antonio Lupi
Екстериорни мебели – Paola Lenti

Главен изпълнител и строителен мениджмънт: Димитров Инженеринг ЛТД ЕООД
Ръководител на строителство и изпълнение: инж. Димитър  Димитров
Фирма Димитров Инженеринг ЛТД ЕООД е Главен изпълнител на обекта - от първа копка, груб строеж, изпълнител на мостовата конструкция и всички строителни дейности до завършване на обекта. Основната дейност на фирмата е строителство и ремонти в България и чужбина. За контакти: e-mail: dimitrov.ing@gmail.com

Дограма - Доставка и изпълнение: Димитров Инженеринг ЛТД ЕООД, Panoramah - алуминиеви системи. Фирмата е вносител на алуминиевата дограма за обекта, както и изпълнител на монтажа на дограмата. За този обект бе постигната модерна, семпла и изчистена визия на прозорците, за да се осигури максимално количество естествена светлина. При витрините на хола и закритата тераса е използвана висок клас алуминиева безпрагова система Panoramah със скрито крило и профили с минимална видима площ. Целта е безпроблемен достъп без прагове до градината. Използваната Алуминиева система позволява голям размер на отваряемата част и лесна експлоатация, въпреки големите размери на крилата.

Ландшафтен дизайн - HOME GARDEN VT- Екипът от специалисти на фирмата се стреми да налага компанията като синоним на качество и иновативен дизайн отразяващ адекватно специфичните предизвикателства на всеки проект. Същността на нашата работа е в утвърждаване на ландшафтния дизайн като неразривна  връзка между архитектура и околно пространство, органически преход между интериор и екстериор с главна цел съзадаване на хармонична среда за отдих. 
Повече за ландшафтният дизайн на двора може да прочетете ТУК

Изпълнение на интериор: Алан Груп ООД
Всички довършителни дейности на подове, стени и тавани, както и монтаж на мокети, ламперии, бани, осветителни тела и др. са изпълнени от Фирма Алан Груп ООД. Фирмата е специализирана в извършване на строително-ремонтни и довършителни дейности. За контакти: Анаки Анакиев, моб. 0887 303 808, Александър Гюров, 0888 252 206  e-mail: alan.grup@abv.bg

ОВК инсталации - РЕ ЕНЕРДЖИ ИНЖЕНЕРИНГ ЕООД 
В представеният еднофамилен дом всички системи са на смарт принцип с дистанционно управление – геотермално отопление, климатизация, вентилация с рекуперация, осветление. Екипът на фирма „Ре Енерджи Инженеринг“, лидер в предоставянето на цялостни инженерингови решения и управление на проекти в областта на топлотехниката, енергетиката и екологията, е изготвил и изработил за тази къща концепция за отоплителна, вентилационна и климатична система с основен енергоизточник геотермална термопомпена система. Чрез геотермалния източник се гарантира сигурност, комфорт и дълговечност и се постига висока енергийна и екологична ефективност, а вложената инвестиция се възвръща.

Облицовки и мебели по поръчка: 912 ООД
За този обект фирма 912 ООД е изпълнила интериорни стенни облицовки - каменни и дървени, както и мебели по размер. Фирма "912" ООД е специализирана в производството на луксозни, висок клас мебели и интериори.
За контакти: Георги Носов, управител - моб. 0877 740 055 e-mail: m@912.bg

Осветителни тела: Амбицио
Осветлението е един от главните елементи на ежедневието. Използване на светлина с високо качество е от ключово значение при възприемането на естествените материали, вложени в къщата. Специалистите от Амбицио препоръчват светлина със стойности на CRI над 90.
При реализацията на този проект Амбицио и Хеликс подбраха осветителни тела от Vibia, XAL, OneA и други утвърдени производители. За повече информация и контакти: www.ambitio.bg, e-mail: office@ambitio.bg

Ел. инсталации, Системи "Умен дом": Адапт Контрол ЕООД
Адапт Контрол ЕООД е пионер и лидер на българския пазар от 16 години в сферата на инженеринга, дизайна, къстъмизацията и реализирането на цялостни смарт решения за дома,  бизнеса и индустрията.
В този проект, екипа на Адапт контрол е интергрирал в съвършено смарт решение, системите за осветление, климатизация, видео, охрана и контрол на достъпа, използвайки хармонично съчетаване на немската прецизност и отличителния италиански дизайн на крайните устройства. Като финалаен щрих,  решението на Адапт допълва съвършения баланс на дизайна, като осигурява на домакините и гостите управлението на комфорта в този дом да става с натискането само на един бутон от най близкото смарт устройство. За повече информация и контакт с екипа на Адапт контрол: www.adaptcontrol.com, e-mail: r_ivanov@adaprtcontrol.com

..................................................................

 

Проектът е Победител в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA за 2022", в НАПРАВЛЕНИЕ „АРХИТЕКТУРА“, категория РЕАЛИЗАЦИИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ.
 

Източник: www.archinova.bg

 

 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари