Архитектурата на един интериор

Проектът SG-DP свежда новите елементи в апартамента, до такива, които да подсилят усещането за взаимосвързаност между зоните на обитаване.
17.05.2024
Вяра Петкова
2573
интериорен дизайн, интериор на апартамент, Апартамент SG-DP
Източник: PONY ARCHITECTS © STUDIO BLENDA


Обект: Апартамент SG-DP
Местоположение: София, България
Интериорен дизайн: PONY ARCHITECTS
Водещи проектанти: арх. Антонина Илиева, арх. Златан Ушев
Екип: арх. Гергана Георгиева, арх. Надежда Мишева
Година на проектиране: 2020-21
Година на завършване: 2021-22

Снимки: STUDIO BLENDA


 Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

Талантът да създадеш начин на живот, винаги е подплатен с много практика и все пак остава водещ, когато става въпрос за наистина добър краен резултат. Освен талант е нужна и известна доза смелост, която да насърчава архитекта в това да се вслушва в себе си и да не отстъпва от наистина добрите си идеи.

В този ред на мисли, ще ви разкажем за един впечатляващ интериор, създаден от студио PONY ARCHITECTS, които смело и креативно моделират пространствата в апартамент SG-DP, свързват ги и същевременно ги разделят, когато и както си пожелаят, като оставят пълната свобода в ръцете на бъдещите обитатели, които да могат да ги използват по всевъзможни начини.


Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

Апартаментът е разпределен вертикално в две нива, като на първото се разполага дневната част, а на второто - спалните. Впечатление прави разпределението на първия етаж, което има възможността да бъде отваряно частично или напълно, посредством плъзгащи се интериорни прегради, които да свързват всичките зони в него като хол, кухня и антре, или всяка от тях да бъде самостоятелна и добре отделена.

 
Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

От функционална гледна точка, добре разпределената мебелировка, в комбинация с широката квадратура, предопределят едни добре обособени зони, които независимо от присъствието или липсата на физически прегради, изпълняват своето предназначение, без да се смесват и да си пречат.

 
Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

Разпределението на стаите, намиращи се на втория етаж също е изключително удобно и изчистено от излишни елементи, които да объркат предназначението им, или да ги претрупат. Вместо да отделят, архитектите тук обединяват няколко функции в различните елементи, като например етажерката, която преминава в пейка и шкаф за съхранение или таблата на спалнята, която се превръща в част от отворена гардеробна.


Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

Семплият и практичен начин, по който двата етажа са оформени в планово направление, се превръща в истински генератор на свежи идеи и вдъхновение, когато говорим за реалното 3D пространство. Като водещ е избран индустриалният стил, който философски да отговаря на изчистените водещи линии в интериора. Елементи като дърво, камък и различни тапицирани мебели и аксесоари, омекотяват студеното излъчване, характерно за този стил и придават на интериора едновременно простор и уют.

 
Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

Внушителни със своите размери и квадратура метални етажерки, обзавеждат стените и на двата етажа, като освен средство за декорация, представляват огромни библиотеки, оставяща на показ дългогодишно събирани колекции от книги. Мащабни осветителни тела изпълват огромните вертикални обеми при пространството над трапезната маса, а линейните елементи по тавана и стените раздвижват допълнително обстановката, без да я претрупват.

 
Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

Металните профили преобладават и на целия втори етаж. Тук те служат по-скоро не като основен елемент, а като начин да се подчертаят правите и изчистени линии на мебелите в спалните помещения. Бетон, разбира се, също е използван на много места по стените, като един от основните елементи в индустриалния стил, но неговото грубо присъствие отново е оставено ненатрапчиво, благодарение на меките подови настилки, цветови акценти в непосредствена близост до него, както и добре подбраното осветление.

 
Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

Особено впечатляващ е интериора на трите бани, разположени и на двата етажа от апартамента. В тях няма нищо типично или очаквано, а напротив - те са изключително иновативни и модерни, като във всяка една от тях е включен момент на изненада. Дали ще е декорацията от плочки с геометричен дизайн, специално място за растения или необикновения ефект на светещия таван, всяка една баня остава своя индивидуален отпечатък в общата картина и обогатява преобладаващото усещане за персонализиран и уникален дом. 

 
Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

С проекта си на апартамент SG-DP, PONY ARCHITECTS показват как всяка една идея може да бъде надградена дори и с малко и какъв ефект може да има тя в разчупването на стереотипите и стандартния подход, който често се среща в проектирането. Когато един интериор е направен с желание и амбиция, той определено изпъква и сам подчертава както своята собствена архитектура, така и тази на възприятията ни за външния свят.

Проектът бе отличен с Първа награда в Категория “Апартамент над 60 кв.м." в Годишните награди за интериорен дизайн Dibla Design Awards 2023.

  
Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

Доставчици/Подизпълнители:

Мебели по поръчка: ТРОН МЕБЕЛ
За екипа на ТРОН МЕБЕЛ този проект беше не само много интересен, но и голямо предизвикателство да бъде изпълнен. Прекрасната работа със студио Пони Архитекти доведе до желания резултат и до поредния доволен клиент. В апартамента SG-DP ТРОН МЕБЕЛ изпълни цялостното обзавеждане: ламперия, окачен таван, гардероби (отворени - затворени), библиотеки, спалня, детски стаи, кухня с остров, антре, мебели в баня, метални конструкции, трапезна маса, холни маси, столове и врати. За производството на тези мебели е използван МДФ фурнир, дъб специална селекция, като целият фурнир е от едно дърво. По този начин всички елементи са с еднаква шарка и цвят, обработени с мат лак 5%, всички цветни бои също са матови. Плотът за трапезната маса е от масив - екзотична тропическа дървесина.
ТРОН МЕБЕЛ е фирма, специализирана в проектиране, изработване и монтаж на мебели за дома и офиса по индивидуални проекти. Повече за продуктите на компанията вижте на www.tronmebel.com

Шпакловъчни смеси: KOURASANIT BULGARIA
Kourasanit
е естествена варова мазилка, която е произведена от кварцов пясък, вулканична пепел и вар. Предназначена е за всякакъв тип повърхност. Отлично решение е за бани, подови настилки, фасади и мебели. В посочения обект е използвана Хидравлична смес за полагане върху камина и Traditional Polished Mortar за декоративни стени в родителската спалня. Материалът, който е положен на вратата е Straw Collection и е с истинска слама.
Kourasanit e гръцка компания, с над 45 годишен опит в производството на устойчиви материали с неповторимо усещане и естетика, използвайки естествени материали от природата. За контакти: гр. София, ул. "Раковски" 79-81, тел. 0882 942 950, e-mail: info@kourasanit.bg


 
Източник: PONY ARCHITECTS     © STUDIO BLENDA

За PONY ARCHITECTS:
ПОНИ АРХИТЕКТИ / PONY ARCHITECTS е студио за архитектура и дизайн, основано през 2019 г. в град София.
Краткото име на студиото е хумористично съкращение на английското му заглавие, около което екипът се обединява в търсене на фраза, отразяваща идеалите и целите на неговата работа - Proponents of New Yardscapes, или в превод по смисъл от английски език: ЗАСТЪПНИЦИ ЗА НОВИ ОБИТАЕМИ ПЕЙЗАЖИ. Поривът студиото да има две имена - кратко и дълго, хумористично и сериозно - отразява разбирането на екипа за жизнеутвърждаващия потенциал на архитектурата и дизайна.
 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари