Арт тапети за радикална промяна на интериора

Хит на пазара са художествените или така наречените арт тапети, чийто изображения се принтират по поръчка за конкретна стена и са с авторски дизайн на различни художници и дизайнери.
28.01.2020
Екатерина Бонева
4080
интериор, тапети, арт тапети, стенна декорация
Арт тапети за радикална промяна на интериора.
Източник: Verde Interiori

Едно жилище се превръща в дом, когато създава усещане за спокойствие, уют и индивидуалност. Един от най-лесните и ефективни начини за създаване на гостоприемна и елегантна обстановка у дома е декорирането на стените с оригинален тапет. В тази статия ще разгледаме къде, кога и как да използваме тези ефектни стенни декорации.

През последните години тапетите се радват на нестихваща популярност. Новите технологии и материали предлагат отлична функционалност и невероятен краен резултат: лесно поставяне и поддръжка, прикриване на архитектурни несъвършенства, постигане на разнообразни ефекти. Дизайнът на съвременните тапети смело надхвърля границите на въображението, като се залага в еднаква степен както на цвета и десена, така и на триизмерните ефекти, чрез които се постига реалистична имитация на естествени материали - мазилки, мозайки, камък, седеф, кожа, дърво и много други. Актуални са и така наречените 3D ефекти, които придават дълбочина на стената и фигурите сякаш се движат. Много модерни са “невидимите” шарки, които се виждат само при определен ъгъл и светлина. 


Артистичен тапет, имитация на бетонна стена. Източник: www.verdeinteriori.com


Артистичните тапети – като от ръката на художника или фотографа
Хит на пазара са художествените или така наречените арт тапети, чийто изображения се принтират по поръчка за конкретна стена и са с авторски дизайн на различни художници и дизайнери. Инспирирани са от фреските и стенописите, украсявали някогашните зали, кафенета, ресторанти, които се ревитализират в нов проект. Изображенията са проектирани по начин, който позволява печат в мащабни форми, гарантирайки високо качество и реалистичен образ. Художествените тапети се разпечатват посредством най-съвременна еко-технология, която има за цел да изобрази дизайна като мащабна картина с текстура на художествено платно, пясъчна техника или стенопис. Темите са най-различни - от класически мотиви до уникално съвременно изкуство. Бивайки изключително разнообразни като цветова гама и стил, те са подходящи както за малки, така и за големи пространства с различни стилови концепции.

 Графитите и стрийт културата влязоха вкъщи. Източник: www.verdeinteriori.com

Радикална промяна в интериора
Колекциите артистични тапети съдържат нестандартни мотиви – всички се уморихме от цветя, точки и райета. Графитите и стрийт културата влязоха вкъщи. Бароковите класически елементи отново са хит, но с нова, модерна и изчистена линия. Тапетите преживяват истински ренесанс, а съвременните модели пресъздават колажи, 3D изображения, абстрактни дизайни и реалистични пейзажи.

 
Създайте усещане за пространство и дълбочина     Източник: www.verdeinteriori.com

Такъв вид тапети внасят неподражаема индивидуалност и колорит в пространствата на съвременния дом. При използването им обаче трябва да се действа с мярка и съобразно всички останали детайли. Присъствието на този вид стенна декорация има за цел да подчертае стила и предназначението на дадено помещение, без това да става за сметка на усещането за комфорт. 

Изображенията са проектирани по начин, който позволява печат в мащабни форми, гарантирайки високо качество и реалистичен образ. Източник: www.verdeinteriori.com

Подходящо подбраната картина или десен могат визуално да уголемят наличното пространство и обратно, да създадат усещане, че стенита сякаш ни притискат. При ниски тавани се препоръчва да не се използват тапети с голям модел, тъй като това визуално ще намали и без това малката височина. Използването на щампа с много на брой малки цветове е неоправдано решение, ако интериорът е твърде натоварен с детайли. Малките по обем рисунки привличат вниманието и съзнанието ще бъде заето да изучава и разглежда орнаменти и тънкости на шарките, вместо да се отпусне. Понякога необичайно големият принт може цялостно да промени настроението на интериора. Ако не се страхувате от смели комбинации, заложете на различни щампи от една и съща колекция, които могат да се различават по нюанси и размер, но имат някакъв повтарящ се мотив.

Понякога необичайно големият принт може цялостно да промени настроението на интериора.  Източник: www.verdeinteriori.com

Няколко съвета как да изберете правилния тапет в апартамента:
-  Ако тапетите ще се интегрират във вече съществуващ интериор, важно е изображението върху тапета да се съчетава с общия стил на стаята. Тапетите и мебелите трябва да бъдат в същия стил.
- Ако тепърва Ви предстои да проектирате интериора и възнамерявате да позиционирате подобен тапет на една от стените на помещението, най-напред изберете тапета, а след това боята за стените. Широката цветова гама от бои прави тази задача много по-лесна от обратния вариант. За препоръчване е да се използват неутрални цветове, тъй като тапетът ще привлича цялото внимание върху себе си. 
Изборът на тапета зависи от предназначението на стаята. Динамичните и ярки тапети не са подходящи за спалнята, но ще се вписват перфектно в интериора на хола. За спалнята, трябва да изберете спокойна рисунък, който да вняся спокойствие и уединение. 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари