Арт тапетите за баня - изкуство в ново измерение

Да поговорим за изкуство…в банята.
25.04.2023
Мила Стоянова
4132
интериор на баня, тапети за баня, арт тапети за баня
Източник: Verde Interiori

Банята често е била пренебрегвана, когато творим индивидуалност и създаваме пространство за изкуство в дома си. Обикновено се придържаме към класическия вариант за избор на фаянс и теракота като отдаваме предпочитание към техния дизайн и цветове.

 

Но може ли банята да излезе от тези рамки и да бъде част от стиловото разнообразие в дома ни? 
 

Отговорът е безспорно положителен. Тази тенденция е все по-застъпена в хотелските вериги и ресторантите у нас, но на Запад тя битува от сравнително доста време и в жилищния интериор. Арт акцентите отдавна са хит сред европейците и ни представят нови и актуални дизайнерски решения.
 

  
Източник: Verde Interiori


Арт тапетът все повече подчертава главната си роля. Доказателство за това е широката му употреба – от стените у дома до банята и дори екстериоара на нашия балкон. 


Но защо тапетите в банята могат да заменят другите стенни облицовки?


Разбира се, това е помещение с по-висока степен на влажност в сравнение с останалите стаи, но революцията в технологиите определено ще Ви очарова.

 

Чрез специално разработена водоустойчива система тапетите за баня са напълно подходящи за употреба в помещения, където се използва вода като лични и обществени бани, фитнес зали, спа центрове и wellness кабинети. Те имат отлична устойчивост на пожълтяване, удар и абразия от домакински препарати. Разработени са да отговорят и на стандартите за реакция при пожар.

 

Техническото покритие на този вид тапети се състои от тъкан изработена от фибростъкло, хидроизолационен грунд и система от прозрачни покрития, гарантиращи отлична водоустойчивост, устойчивост на напукване и максимална якост на сцепление, дори след потапяне в алкална среда.

 

Приложение
 

Освен че са изключително атрактивни арт тапетите за баня могат да Ви спестят и доста усилия и пари по време на ремонта вкъщи. Лесното им поставяне върху всякакви повърхности като бетон, гипсокартон, интериорна мазилка, PVC, стъкло и плочки ги правят изключително привлекателни за стените в мокрото ни помещение.


Източник: Verde Interiori


Да поговорим за изкуство…в банята
 

И тук, както и в останалите стаи от нашето жилище можем да заложим на различни предпочитания и комбинации. Основното е да се отървете от всички предразсъдъци, че това е „просто баня“. Знаете ли, че домакинът се познава именно по отношението, което е вложил в това помещение? Точно така, то е малко, пренебрегвано, но когато го откроите със стил и проявите внимание към детайлите, резултатът ще е осезаем за всички.

 

  
Източник: Verde Interiori


Какъвто и стил на произведения на изкуството да харесвате най-много, изходната точка за Вашия избор е къде да поставите фокуса. Ако искате той да бъде върху стените, то те трябва да се превърнат в главния акцент чрез конкретно изображение.

 

 
Източник: Verde Interiori


Ако пък мебелите за баня или аксесоарите са на преден план за Вас, то арт тапетът, който ще подберете следва да допълва главните фигури тук.
 

  
Източник: Verde Interiori
 

Изборът на цветове до голяма степен се обуславя от източниците на светлина в помещението. Тъмната гама би създала повече ефект на драматичност, а за банята това определено ще се превърне в открояващ се акцент.
 

  
Източник: Verde Interiori


Дизайнът е по Ваш вкус. Бихте могли да заложите на тапет с флорална композиция, ако обзавеждате Вашата вила. Този провинциален щрих ще се съчетае идеално с останалите тоалетни принадлежности и ще придаде завършен вид на помещението.
 

  
Източник: Verde Interiori


Имитацията на дърво също е вариант, с който да подчертаете и връзката си с природата. Семпъл, но стилен акцент на мокрото помещение за повече „естественост“ или както немците биха се изразили: „Ein natürliches design”.

 

  
Източник: Verde Interiori


Превърнете банята си в крайбрежно убежище с вдъхновени от морето цветове и щампи. Ако искате тя да бъде свежа и вдъхновяваща, изберете арт тапети, които да разказват истории за него, изобразяващи риби и всякакви други морски създания сред синьо-зелени нюанси. Създайте си усещане за пътуване до морския бряг.
 

  
Източник: Verde Interiori


Тъй като баните обикновено са едни от най-малките помещения, те са идеалното място да опитате нещо смело и да изразите себе си. Една стена, изобразяваща дивата природа като сцена от саваната, тропиците или просто безкраен природен пейзаж потънал в зеленина, определено ще разчупи всички стереотипи. Дори само отделни елементи като палми или животни също биха постигнали този ефект.

 

  
Източник: Verde Interiori


Изкуството не е статично. То търпи своето развитие като се обогатява от различни течения и култури. Орнаментика и картини от Изтока все по-често присъстват и в интериорния дизайн. Тенденциите за преход към миналото създават усещане за мост между поколенията и дълбочина в отношението към изкуството. Всичко това може да бъде пресъздадено и по стените на Вашата баня.
 

  
Източник: Verde Interiori


Арт тапетите несъмнено стават все по-актуални в приложението си в жилищния интериор. Те са лесни за поставяне, умело прикриват несъвършенствата по стените и оказват силно въздействие върху цялостния вид на помещението. За още вдъхновяващи идеи, с които да отворите врати за стенното изкуство в дома си, можете да прочетете тук.

Автор: Мила Стоянова
Закони Нормативна база Коментари