Арне Якобсен (1902-1971)

Арне Якобсен е най-известният датски дизайнер.
15.06.2006
Още за къщата
265
архитект, Арне Якобсен, дизайнер, стол, модел

Може би не знаете кой е авторът на така популярните вече столове от шперплат с огъната и окръглена форма и крака от тръбна стомана, които могат да се прибират един върху друг.

Когато датският архитект и дизайнер Арне Якобсен представил през 1952 г. проекта си за тънкокраки, трикраки, нареждащи се един върху друг столове от формуван шперплат, шефовете на мебелната фабрика Фритц Ханзен не могли да се въодушевят истински. Едва когато архитектът гарантирал изкупуването на 200 бройки (за една новопостроена фабрика), моделът бил приет за серийно производство. До ден днешен от "Мравката", както наричат този модел, са продадени повече от  пет милиона бройки. След приемането на този модел столове, Якобсен вече нямал никакви трудности при продаването на своите проекти. Още по-малко след като през 1956 г. създал дизайна на креслата «Лебед» и «Яйцето» за изградения по негов проект САС-хотел в Копенхаген.

Арне Якобсен (1902-1971) е най-известният датски дизайнер. Под влияние на Льо Корбюзие и Миес ван дер Рое, той свързва творбите си с функционализма на стила модерн и серийното производство с органична естетика.

Столовете от Серия 7 (1955 г.) спечелват голямата награда на триеналето в Милано през 1957 г. Наследници на стол Мравката, тези столове имат седалка и облегалка направени от едно парче многослойно дърво, което улеснява масовото им производство. Краката са от хромирани стоманени тръби

Креслото “Яйцето” е студия за меки закръглени и динамични форми. Този стол има механика, която дръпва седящия назад и осигурява закътаност при сядане. Седалката е произвеждана първоначално от формуван шперплат, а сега вече от фибростъкло, а звездообразно разположените крачета са от лят алуминий. Височината на креслото може да бъде регулирана. Арне Якобсен го проектира през 1958 г. за мебелната фабрика на Фритц Ханзен, Дания, и то се продава вече почти половин век.

Столът Мравката е наречен така заради тънката си «талия» и тънките си  крака. Той е първият стол от формуван шперплат, който се оказва подходящ за масово производство и се прилага масово в столовете за хранене към предприятия. След 80-те години този стол се произвежда в 16 цвята и с различен фурнир. Гъвкавата форма и тънката талия» на столовете напомнят за тялото на жена. Тази асоциация е използвана в известната фотография  на английската колгърл Кристин Килър, седнала върху такъв стол.

Автор: Още за къщата
YES - Екологична матова емулсионна боя с висока покривност и белота.

Подходяща за училища, спортни зали, хотели, гаражи и други, където често се налага пребоядисване. Качествена, но не скъпа боя. Притежава висока адхезия и трайност, лесна за нанасяне.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари