Аранжирайте модерно цветята си!

Не е задължително да бъде класически букет.
14.02.2015
Светлана Желева
637
интериор, цветя, букет, вази, аранжиране
Модерно е да аранжирате малко стръкчета цветя в много вази.
Източник: www.proflowers.com

Бетина Ойленбург пред сайта www.schoener-wohnen.de  ни съветва как най-креативно да направим най-красивите букети у дома.


Вариант 1:
Шарен микс от цветя

Сложете край на метличестата гипсофила (Gypsophila paniculata) и пълнежното зелено. Който иска да симулира, че има голямо количество растения може отделните стръкчета да ги сложи в много малки вази и да ги аранжира като група. Изглежда много по-модерно.


   1. Придайте нова функция на чашите. Много обичам да си купувам стари чаши от битаците и да им вдъхна нов живот с нови задачи. Това може да са старите аптекарски или лабораторни чаши, които са прекрасни заедно с измервателните халби и от тях стават чудни вази. Благодарение на техните различни форми, те стоят много „живо” една до друга, а това, което ги обединява е, че са от прозрачно стъкло. Освен това в тях растенията изглежда все едно се носят по повърхността. Алтернативно може да събирате буркани от мармалади и друга зимнина.
   2. Смесвайте отделните  видове цветя - мак, карамфил, гербер или лютичета. Има толкова много хубави цветя, че винаги като мина покрай цветарница искам да я изкупя.( Сигурно и вие изпитвате подобно желание). В повечето случаи разпределям само няколко стръкчета в повече вази. И просто ги размесвам, важното е да е цветно. Това се получава само, когато вазите имат сходна форма или са направени от един и същ материал.
   3. Поставете акценти – готови ли са вазите и цветята, най-първо се започва с подредбата на съдовете един до друг. Вземам  най-напред големите чаши, акцентът пада върху тях, а малките ги подреждам около тях. Благодарение на различната височина могат да се подредят по разнообразен начин. От колко вази се нуждаете е въпрос на вкус.
   4. Без стърчащи цветя  – кое цвете точно в коя ваза да се постави няма строги правила. По-важното е дръжката да не е твърде дълга спрямо съда. Така я отрязвам, че растението да се покаже съвсем малко над съда. За целта опрете цветето до стъклото и преценете.
   5. Цветята да „дишат” – вазите е добре да имат широк отвор, така цветчетата са свободни. Това придава лежерност на цялостната картина. Поставете само по 2-3 стръкчета в една ваза. Така с малко цветя може да се създаде впечатление, че е едва ли не претъпкано.
 


Вариант 2:  
Екзотика в чаша

Сукулентните растения ( издържат на всякакви условия и не са капризни при отглеждането) са на почит от аранжорите на цветя. С тях могат да се сглобят страхотни мини пейзажи.


Ето как:
   1. Освободете си място - сукулентните цветя (към тях принадлежат и кактусите) са лесни за подръжка. Те изглеждат интересно и могат да понесат сух период до 14 дни. За хора, на които често им се налага да пътуват са цяла благословия. Растенията обаче, винаги се нуждаят от много светлина.
   2. Създайте разнообразие – дали в питейна чаша или в аквариум на златните рибки, сукулентните цветя могат да бъдат „посадени” почти навсякъде. Съдовете са много и различни: от големи до овални, през малки и ръбести. Ако човек се придържа до един материал: например стъкло, то да се експериментира докрай.
   3. Оформете малки светове - с тези цвята и пясъчна почва един цветар или самите вие може да създадете минисветове. По този начин можете да вкарате в красива употреба и малките камъчета, които сте събирали при последната ваканция на морето.


Вариант 3:
Ретро излъчване 

Или правите голяма дъга около старомодните цветя като Антуриум (Anthurium) или ги комбинирате всички във вази в стил от 60-те г. на 20-и век. Защо да не експериментирате и да не си направите една необичайна композиция от цветове.


   1. Съберете стари познати –  цветя като карамфили и антуриум са изчезнали отдавна от обективите, но за щастие, се срещат във всеки един магазин. Задължително трябва да отпразнувате тяхното завръщане, най-добре с много други стари познати. Вази от 60-те г. придават на аранжировката личен характер, защото те самите имат история.
   2. Избирайте с чувство –  вазите са различно високи, с различни форми и цветове, които на пръв поглед не си подхождат. Те започват да действат хармонично, ако ги поставите един до друг. Това прави аранжировката интригуваща. С много различни цветя вътре, ансамбълът ще изглежда като хаос. Затова се реших да избера антуриумът, тъй като го има в много различни варианти.
   3. Направете едно единно тяло –  можете да свържете вазите една с друга, като или много ги раздалечите, или много ги струпате. Ако са много близко един до друг, идва внушението, че са една група.

+5
Автор: Светлана Желева
Закони Нормативна база Коментари