Апартамент Y28 – Безоблачна стратегия за добро настроение

Представяме Ви интериор на апартамент в София, проектиран от архитектурно студио Hush architects.
13.10.2021
Весела Кирилова
2995
интериор, интериор реализации, интериор на апартамент
Източник: Hush architects, Фотограф: Георги Петев

Име на проекта: Y28
Проект: архитектурно студио Hush architects
Екип архитекти: Деница Атанасова, Елена Рахова, Димитър Рахов
Фотограф: Георги Петев, Blenda studio

Локация: София, България
Година на изпълнение: 2020
Квадратура: 95 кв.м.

Късмет е да откриеш точното място, и точните хора… и това да се случи в точното време!
Започваме с този доста експлоатиран постулат, защото понякога и най-клишираните фрази нямат по-добър заместител! Какво може да се случи с 95 кв.м. жилищна площ - ами твърде много, клонящи към безброй вариации на оформление и цветови гами, безброй истории, но винаги една ще бъде точната! Ето тази – точната история ще Ви разкрием днес.

Опорните точки, върху които стартира интериорният проект на Hush architects, не са много, нито са безкрайно претенциозни, оттам нататък следва най-сложното - да се улови духът. А в конкретния случай духът е жив и изглежда обича да се забавлява, но здраво стъпил на земята. Интересна и предизвикателна комбинация – предизвикателство за всеки автор е да събере две привидни крайности, без да изтърве тънката нишка, която ги свързва. Да гледаш на нещата сериозно или с шеговита нотка ще излезе, че е напълно възможно и мост между двете определено съществува. За тънкия баланс и смелостта да се интерпретира в двете почти изключващи се крайности разказваме сега. Впускаме се във въздушно приключение…


Поглед към дневната зона.     Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

Новото жилище на младо семейство в градска среда има благоприятни дадености - разположение, щедро на естествена светлина и богато на зеленина. Скелетът, върху който трябва да се разработи интериорното решение е ясно дефиниран – спокойни цветове и минимум преместваеми мебели. А между редовете се четат другите съществени детайли – среда, подходяща за дете, атмосфера за млади хора с афинитет към традицията и книгите, но и с живо чувство за хумор и в едва забележими нюанси – експериментаторски дух.


Кухнята е част от дневния тракт.     Източник: Hush architects   Фотограф: Георги Петев

Ако се вземе за отправна точка традицията, то нещата биха натежали неимоверно, ще се заличат почти изцяло опциите за ведрите и шеговити „подправки” на живота. Тук стартира съществената и основна за дома интерпретация на тема „традиция”. На помощ в това преобразяване на добре познатите изразни средства идва светлата гама от въздушни тоналности, която ще се превърне в емблемата на дома – светло синьо и ефирно, сивкаво и сребристо, дървесна охра, бяло за основа и мастилено за акцент. В тази „небесна” трактовка се корени и толкова приятния за окото модерен прочит на традицията.


Корпусната мебел в кухнята е инкорпорирана в стените.     Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

На следващо място впечатление прави  – абсолютното отсъствие на раздробяване и детайлизиране. Детайлът присъства, но е вграден във формите и повърхностите, толкова фин и допълващ, че трудно може да се отдели от целостта. Ако вземем буквално изискването за предимно неподвижни мебели рискът от обрамчване с тежки и обемни мебели е налице. Вместо това обзавеждането е сякаш невидимо, корпусна мебел, инкорпорирана в стените и единствено чрез по-внимателно вглеждане се разкрива функцията, заложена отдолу.

Постигнат е удивителен баланс на третирането на повърхностите от една страна – цялостно заети, разработени в едър мащаб, без прекъсване и орнаментика, редуване на хоризонтални и вертикални компоненти в една линия и като „антоним” семпли и изчистени равнини с монотонна трактовка. Интериор, създаден за плавно възприемане, кадър по кадър.

 
Библиотеката е по цялата височина на стената.     Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

Акценти с характер

Разхождайки поглед върху успокоената среда с плавни преходи и логична синхроничност откриваме признаците на живия дух най-напред в книжната диаграма, представляваща тръбна мебел – библиотека по цялата височина на стената. Този елемент напомнящ „интериорен” тетрикс задава една различна линия на възприемане на пространството, загатваща сантиментална творческа небрежност.  И този намек оказва се не е случаен, откриваме продължението в ретро стилистиката на трапезарната мебел и постерите. Ето че енигмата се разплита – книги върху пода, леко стелещи се завеси, груб финиш до изящна и семпла повърхност, всичко това обвито в безоблачна въздушност. Но следва още много от неразкрита душевност, запечатана в ненатрапчиви детайли.

 
Огледалата са важен акцент в интериорното пространство.     Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

Черното присъства пестеливо като в буквален и преносен смисъл улавя за миг погледа в рамка, сякаш за да възстанови баланса от аморфната същност на въздушността. Следващият по сила акцент са огледалата, използвани тук като фокусни, събиращи точки, срещащи и отпращащи пространството, пробивайки отвъд равнината. Стратегическото им разположение върху цели обеми освен неизменната огледална функция им възлага и ролята на балансьор в концентрацията от матирани повърхности, върху които да прехвърлят динамични проблясъци и светлосенки.

Чрез обемните прозорци – витрини зеленината осезаемо присъства редом с обилната естествена светлина. Архитектите са направили възможно нищо да не възпрепятства този природен подем в устрема му към затворените пространства.Баните изпъкват със своята индивидуалност.     Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

Баните следват идеята за спокойни и плавни преходи между добре балансирани повърхности, и въпреки това изпъкват със своята индивидуалност благодарение на интересния и изненадващ подбор на финиши, мотиви и декоративни акценти.
 


Осветителните тела са подбрани с особено внимание.     Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

Достигнахме и до осветлението. За един изящно изработен интериор подборът на осветителните тела е аналогичен с красивите обици, завършващи даден тоалет. Този финиш с доста голяма тежест може да създаде и дори да преобърне изцяло звученето на интериора или в друг случай – да разкрие допълнителни черти, останали недоловими до момента. Тук всъщност откриваме най-голямото доказателство за прикрития експериментаторски дух, съжителстващ с традицията и чувството за хумор.

Леглото в спалнята съвместява модерни форми и материали, оригинална линия и изящен силует, като в същото време тази елегантност въздейства отпускащо и приветливо, без да налага строг стил и претенции към останалата мебелировка.
Омекотените очертания внасят свобода и по отношение на текстилната декорация. Удобството е другият допълнителен разкош, с който се отличава леглото. Таблата във формата на "нежна прегръдка" е тапицирана в мек текстил, а стъпването е решено с изчистен детайл от метал, следващ красивата елегантна визия.
 
Родителската спалня. Нощни шкафчета в спалня – Jusk Hokksund, Тоалетка в спалня – Made Penn    Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

И за финал остава най-сладката „хапка за преглъщане”. Улисани и упоени от спокойно преливащата се нежна цветова гама, не излизаща извън зададените параметри, въздухът едва не секва пред заливащата ярка синева от прага на детската стая. Истинско оживление и „бум” във възприятията. Тази неочаквана сензация пренарежда за секунда всички очаквания и прогнози какво следва. Оказваме се в лоното на най-живия подрастващ дух. Тази смела заявка за идентичност синтезира силата на вярата и нескончаемата енергия, която очакваме от бъдещето, идващо след нас. А над всичко това се рее нежното пожелание за безоблачно детство!

Детската стая.     Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

Основни подизпълнители:

Корпусна мебел по поръчка
- ТРОН МЕБЕЛ
За този апартамент ТРОН МЕБЕЛ е изработила всички корпусни мебели в кухнята, гардеробите в спалня, детска стая и коридор, TV шкаф за дневната, интериорните врати, всички облицовки, както и мебелите в баня и метална секция.
ТРОН МЕБЕЛ създават индивидуални решения за обзавеждане с високо качество, изцяло инспирирани от характера на мястото, темперамента на собствениците и дизайнерската концепция. Всеки проект се разглежда най-напред в неговата цялост и след това е прецизиран до най-малката подробност, като се постига хармонично звучене и завършеност. Функцията и детайлите се развиват паралелно в пълен синхрон до достигане на модерно, ергономично и работещо решение със запазена идентичност.Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

Доставчици:

Маса в трапезария Invitation Set Walnut, пуф табуретка Lili Taille в спалня – КАРЕ България ЕООД
Масите от серията Invitation правят възможно обзавеждането на трапезарии и конферентни зали. Класически дизайнерски модел с лакирана метална основа и чудесен плот от МДФ с естествен орехов фурнир. Топлият цвят на фурнира вълнуващо контрастира със стоманената основа и нейния гланцов изтънчен вид.Легло в спалня MonzaDecor center - луксозно обзавеждане
Легло Monza представя изчистения, премерен и елегантен стил на марката за луксозно обзавеждане Miotto design. Предлага модерно решение за Вашата спалня, което вдъхва уют и спокойствие. Мекият текстил, с който е тапицирано леглото създава усещане за хармония на сетивата, а базата на крака е практично и ефирно решение, което завършва изтънчената визия.


 
Детската стая     Източник: Hush architects     Фотограф: Георги Петев

За Hush architects
Hush architects е архитектурно студио базирано в София, основано от Деница Атанасова, Елена Рахова и Димитър Рахов през 2017 година.
Нашата работа се основава на взаимодействието на детайли, материал, форма, опит, околната среда и усещане за красота. Целта на нашите проекти е да подобрим начина на живот и комфорта на обитателите, да оформим пространства според нуждите и спецификата на мястото, да изобретяваме и експериментираме...

 

Автор: Весела Кирилова
Закони Нормативна база Коментари