Английска лаконичност за градината

Прецизна геометрия и функционално зониране превръщат неравния терен в градина
15.11.2013
Антоанета Салфидж
149
озеленяване, градина, двор, ландшафт, водни площи
Сградата на основния дом се намира в самия център на участъка.
Източник: Снимки: студио „Зелени пространства“, http://www.ogorody.net

Всеки ландшафтен терен, колкото и натурален и естествено красив да изглежда, се нуждае от култивация. Нужно е границите да се подчертаят, кътовете да се зонират, пътеките да се обособят така, че да обслужват дейностите в къщата и сателитните пристройки. 


Предлагаме ви реализация на една градина, която на практика представя варианти за ефектно подчертаване на неравностите на терена както и за хармонично съчетание между зелените и изкуствените водни площи в частния парк.


Проект:
Таисия Кулигина от руското ландшафтно студио „Зелени пространства“
http://www.ogorody.net


По даденост теренът на площ от 70 дка е с много отчетлива геометрия на границите, но и с доста сложна конфигурация на релефа, в който равномерните наклони пресичат цялата територия по дължина.


Сградата на основния дом се намира в самия център на участъка. Съществуват обаче и още няколко постройки, разпределени по всички краища на терена. Дизайнерката Таисия Кулигина от руското ландшафтно студио „Зелени пространства“ си поставя за задача да създаде единно пространство, в което преобладават видимата лаконичност, елегантност и функционалност, зад които се крият поредица от нестандартни решения.


Култивираният участък сега притежава ясни функционални зони, но без строги граници, в които всичко е организирано максимално практично и изискано. Зонирането е осъществено на няколко нива като зоните  се пресичат в пространството с видими переспективи, обозначени с цъфтящи и естествени зелени растения, материалите за земната настилка, подпорните стени и парапетите. Умишлено се избягват резките преходи. Така участъците плавно преливат един в друг и естествено се вписват в околния пейзаж.


На местата с преход в нивата се организират каменни стъпала. Централната алея, тръгваща от къщата, е изпълнена от керамична настилка и дърво. Тези материали изглеждат стилно и необичайно на фона на парапетите от каменни късове, но пък правят директна връзка с архитектурната конструкция на къщата, изпълнена от дърво.


Изразителен акцент в проекта е изкуствената водна площ.  Представлява живописен оазис, заобиколен от пищна растителност, която красиво се отразява във водата. Езерото е оборудвано с малко дървено мостче и платформа за почивка.

+10
Автор: Антоанета Салфидж
Вълков Хидроизолационни покрития

Производител на индустриални подови покрития, течна гума, прозрачна хидроизолация.

https://hidroizolaciq-techna-guma.com/akrofleks-2k-pu-t
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
GEL AD AQUA безцветнен лак в 12 готови нюанса

Лак гел за импрегниране на дърво на водна основа. Тиксотропна смес от акрилни емулсии и восъци. Създава водоустойчива повърхност, като в същото време позволява на дървото да диша. Придава кадифено покритие. Готов за употреба гел, не пръска при полагане. Предпазва дървото от дървесен червей, гъбички и плесен. Съдържа абсорбенти за ултравиолетови лъчи и влажност.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Кливенто

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Баумит СтарТоп - ново поколение силиконова мазилка

Kомбинира три функции: перлен ефект при дъжд, поемане на влагата при наличие на роса или мъгла и бързо изсъхване на повърхността.

https://baumit.bg/statii/1085/premium-silikonova-mazilka
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари