Английска лаконичност за градината

Прецизна геометрия и функционално зониране превръщат неравния терен в градина
15.11.2013
Антоанета Салфидж
511
озеленяване, градина, двор, ландшафт, водни площи
Сградата на основния дом се намира в самия център на участъка.
Източник: Снимки: студио „Зелени пространства“, http://www.ogorody.net

Всеки ландшафтен терен, колкото и натурален и естествено красив да изглежда, се нуждае от култивация. Нужно е границите да се подчертаят, кътовете да се зонират, пътеките да се обособят така, че да обслужват дейностите в къщата и сателитните пристройки. 


Предлагаме ви реализация на една градина, която на практика представя варианти за ефектно подчертаване на неравностите на терена както и за хармонично съчетание между зелените и изкуствените водни площи в частния парк.


Проект:
Таисия Кулигина от руското ландшафтно студио „Зелени пространства“
http://www.ogorody.net


По даденост теренът на площ от 70 дка е с много отчетлива геометрия на границите, но и с доста сложна конфигурация на релефа, в който равномерните наклони пресичат цялата територия по дължина.


Сградата на основния дом се намира в самия център на участъка. Съществуват обаче и още няколко постройки, разпределени по всички краища на терена. Дизайнерката Таисия Кулигина от руското ландшафтно студио „Зелени пространства“ си поставя за задача да създаде единно пространство, в което преобладават видимата лаконичност, елегантност и функционалност, зад които се крият поредица от нестандартни решения.


Култивираният участък сега притежава ясни функционални зони, но без строги граници, в които всичко е организирано максимално практично и изискано. Зонирането е осъществено на няколко нива като зоните  се пресичат в пространството с видими переспективи, обозначени с цъфтящи и естествени зелени растения, материалите за земната настилка, подпорните стени и парапетите. Умишлено се избягват резките преходи. Така участъците плавно преливат един в друг и естествено се вписват в околния пейзаж.


На местата с преход в нивата се организират каменни стъпала. Централната алея, тръгваща от къщата, е изпълнена от керамична настилка и дърво. Тези материали изглеждат стилно и необичайно на фона на парапетите от каменни късове, но пък правят директна връзка с архитектурната конструкция на къщата, изпълнена от дърво.


Изразителен акцент в проекта е изкуствената водна площ.  Представлява живописен оазис, заобиколен от пищна растителност, която красиво се отразява във водата. Езерото е оборудвано с малко дървено мостче и платформа за почивка.

+11
Автор: Антоанета Салфидж
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари