Амалфийско крайбрежие – „водопад“ от цветове, който се излива в тюркоазеното море

На Амалфийското крайбрежие са разположени живописните градчета Позитано, Соренто, Капри, Амалфи, които представляват пъстра „въртележка“ от красива природа, пастелни сгради, исторически забележителности, лимони и аромат на морски деликатеси.
14.07.2023
Лилия Лозанова
997
Амалфийско крайбрежие, Позитано, Капри, Сороенто, Амалфи
Живописното градче Позитано, Амалфийско крайбрежие
Източник: Посейдон Холидейс, www.poseidonholidays.com

Амалфийско крайбрежие е приказно място, една от най-популярните дестинации в Италия. То е признато от ЮНЕСКО за изключителен пример за средиземноморски пейзаж, като представлява „водопад“ от разноцветни слънчеви цветове на фона на тюркоазено море. Тези асоциации се дължат на факта, че има характерен бряг, който се втурва стремглаво към морските дълбини. Намира се в южната част на Сорентинския полуостров.

На крайбрежието са разположени живописните градчета Позитано, Соренто, Капри, Амалфи, които представляват пъстра „въртележка“ от красива природа, пастелни сгради, исторически забележителности, лимони, бугенвилии и аромат на морски деликатеси. Поради стръмния терен сградите са построени стъпаловидно една над друга, като представляват впечатляваща гледка.

 
Амалфи.  Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова

Крайбрежието носи името на град Амалфи, който е бил морска република.
Градчето също е шарен „пъзел“ от цветни къщи, накацали по склоновете на планините Латари. Той е най-големият град по цялото крайбрежие. Събрал е всичко, за което мечтае туриста - пясъчни и каменисти плажове, интересни исторически забележителности, красивите гледки, вкусна храна.

До него се достига с различен транспорт - с автомобил, влак, автобус, самолет и ферибот. Най-близката жп гара е в Салерно, а аеропорта е Неапол-Каподичино.

 
Амалфи.    Източник: www.poseidonholidays.com

Амалфи изненадва със стари кули, добре запазени манастири и музеи, скрити пещери, живописни тесни улички. Която и уличка да изберете в историческия център - „Лоренцо д'Амалфи“, „Капуано“ или „Мерканти“, ще се потопите в завладяващата атмосфера на Амалфи. Ще преминавате покрай сгради с характерна архитектура, площади с искрящи фонтани и ще се промушвате под сводести проходи.

 
Амалфи.     Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова

Ако  искате да достигнете морето, можете да се насочите към плажовете „Марина Гранде“, „Санта Кроче“, „Дуолио“ или“ О'Рароне“. Първият е най-големия и се намира до центъра. До втория се достига само по вода. Носи името на стар параклис, чиито останки се открояват на фона на дълбоките и наситено сини вълни. До третия се достига по стълбище с 400 стъпала или с лодка от пристанището. Брегът е покрит с камъчета, дълъг е 170 метра, а морето тук е чисто и прозрачно. “О'Рароне“ може да посетите само с плавателен съд, обаче стъпвайки на пясъка ще се насладите на невероятно спокойствие. Има естествен природен феномен, известен като „Лъка на влюбения“.

 
Амалфи      Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова

В Амалфи има много интересни забележителности, които са магнит за посетителите. Сред тях са фонтана „Свети Андрей“ в бароков стил, който е светеца-покровител на града. Средновековната катедрала е в стил арабеск и има внушително стълбище. От кулата Циро можете да видите почти целия град, включително и Пиаца Муничипио, където се намира сградата на общината. В квартал Валиендола може да се разходите покрай стари аристократични къщи, малки магазинчета и сладкарници.

 
Из уличките на Амалфи.      Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова

Заслужава си да се видят два музея. Единият е Музея на хартията, който се помещава в стара фабрика за хартия от XIII век. Ако се интересувате от старата слава на града-морска република, посетете музея „Компас“ с древна корабостроителница.

Ако искате да зарадвате не само сетивата си, но и да се радвате на прохлада, идете в „Райския кът“, който е прекрасна градина с палми, изградена в периода 1266–1268 г. В района на градчето има изненадващи природни феномени. Особено забележителна е Изумрудената пещера, изпълнена с искряща светлина и зелени нюанси. До нея се достига както по суша (с асансьор или по стълби), така и по море. Долината Фериере и Долината на мелниците са пресечени от живописни маршрути, които минават покрай потоци и през гори.

 
Изгледи към Позитано. Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова  

Близкият град Позитано впечатлява с красиви гледки и забележителности.
Той е наречен от Джон Стайнбек през 1953 г. „място - съновидение, което не е съвсем реално, докато си там, но става болезнено реално, щом си тръгнеш”. Градчето има характерна архитектура, където пастелните къщи сякаш говорят една с друга през тесните улички, потънали в лимони и цветя.

 
Очарованието на Позитано.  Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова 

Ако искате да се насладите на околността, изкачете се до крепостта Санта Мария ал Кастело, откъдето можете да видите залива Салерно и Неаполитанския залив. Неслучайно тук идват представители на изкуството от цял свят – художници, музиканти, актьори, за да търсят вдъхновение. Той е бил основно пристанище на Република Амалфи през Средновековието и достига своя апогей в развитието си между XV и XVII век. След това дълго време е тихо рибарско селище. Обаче през 50-те години на XX век Джон Стайнбек го измъква от забвението и постепенно се превръща в туристическа дестинация. Започва да привлича известни личности и дори кралски особи, а Мик Джагър и Кийт Ричардс създават тук песента си „Midnight Rambler“.

 
Пътят на боговете - гледки към Позитано. Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова  


Една от известните забележителности е църквата „Санта Мария“, чиято история се губи в дълбините на X век. С нея е свързана една любопитна легенда за произхода на името на населеното място. Веднъж кораб, който пренасял стара икона наближил брега. Излязъл бурен вятър и не могъл да продължи курса си. Според преданието от иконата се чул глас „Posa, posa!“, което означавало "спрете тук". След време местните жители издигнали църква, посветена на Дева Мария, където приютили иконата, пристигнала тук по чудодеен начин.

 
Позитано.    Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова  

Само на метри от пробляскващия ѝ купол се намира Римската вила. Тя е открита по време на разкопки в криптата на храма. Изригналият през 79 г. Везувий е покрил с пепел интересната сграда и така я съхранил за поколенията.

Разходката из тесните улички, от които се носи аромат на лимони и дъх на море, е изключително освежаваща. В околностите има горички от това прекрасно дърво - „лимонети“. Затова цитрусът присъства в местната кухня, богата на морски дарове, а из целия град се лее лимончелото – ликьорът, който е любимият диджестив в Позитано.

 
Соренто     Източник: www.poseidonholidays.com

Соренто е другата „перла“ в Амалфийско крайбрежие.
Известен е като градът на сирените и на градините. Тук улиците изобилстват от такава красива растителност, че самото населено място е огромна ботаническа градина. Той е известен като курорт още от 1700 година, като тук са отсядали Казанова, Гьоте и други известни личности. Роден град е на известния италиански поет Торквато Тасо, творил през XVI в. Неговата статуя се намира на централния площад “ Piazza Tasso“.

Piazza della Vittoria (Площадът на победата) се намира на мястото, на което някога е бил храма на богинята Венера. Недалеч е манастир Сан Франциско, издигнат през XIV век. Соренто може да се обиколи с туристическо влакче, което преминава покрай красиви сгради. Много от аристократичните вили в миналото, днес са превърнати в хотели. Докато туристите се возят, апетитът им се изостря от бутиковите ресторантчета, които предлагат най-доброто от средиземномерската кухня. В тях също се лее лимоночело, тъй като цитрусовото дърво е символ на залива.

 
Соренто.    Източник:: www.poseidonholidays.com

Капри – южния град на острова на любовта и лимоните
Той е известен морски курорт, разположен на едноименния остров, който е истинско райско кътче. Още като се приближавате към сушата, ще забележите три природни феномена. Това са Фаральоните (Faraglioni – “купчини” на италиански) - три скални колоса, които изникват сякаш от морето. Faraglioni di Terra е висок 111 метра и е най-близо до сушата. До него е Faraglioni di Mezzo – 81 метра, а Faraglioni di Fuori е 104 метра. Това са едни от най-сниманите обекти в околностите на града.

 
Остров Капри.     Източник: www.poseidonholidays.com

Основната природна забележителност обаче е Лазурната пещера. Входът ѝ е толкова нисък, че трябва да се легне в лодката, за да се влезе навътре. Heйнoтo дънo e изцялo пoд вoднaтa пoвъpxнocт, a cтpaннитe глacoвe, ĸoитo се чуват нaвяpнo са нa мopcĸи cиpeни. Цялото пространство вътре иcĸpи в cин лaзyp и лeĸo cpeбpиcти вoдни бaлoни. Островът в миналото е бил владение на древните гърци, които неясно защо му дава това име, което в превод означава див глиган. Император Август обаче побеждава елините и завладява острова. Неговият наследник Тиберий е бил толкова очарован от Капри, че го превръща в свой дом. Слeд pимcĸo вpeмe тук ce зaceлвaт мoнacи. Имeннo тe пocтpoявaт ĸpacивият мaнacтиp „Caн Джaĸoмo“, ĸoйтo cлyжи и ĸaтo зaщитa oт capaцинитe.

 
Лазурната пещера (лява снимка) и един от колосите Фаральони (дясна снимка) на остров Капри.  Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова    

През XX век основния поминък в това приказно късче суша става туризма, изградени са и двете пристанища Марина Гранде и Марина Пиколо. Ако искате да се насладите на завладяващата панорама на южната част от острова, можете да стигнете от Марина Гранде до град Капри с фуникуляр. Пътят е само 15 минути, но гледките са вдъхновяващи.

Ако сте любители на плажуването, тук плажовете не са много, заради отвесните скали. Обаче можете да се радвате на слънцето и да поплувате в изумрудените води на бани Нетуно и бани ди Тиберио. Вторият е пясъчен плаж, който се намира до стара римска вила де Тиберио. Руините ѝ са разпръснати по хълма и се смята, че тук е живял император Тиберий до смъртта си през през 37 г. пр. Хр. Поради стръмния терен, вилата е разделена на няколко нива, обхващащи повече от 18 000 квадратни метра.


Два от колосите Faraglioni на остров Капри. Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова 

Едни от основните забележителности в Капри са Градините на Август . Те представляват малък парк с изключително богата растителност, който предлага прекрасни панорами към лазурно синьото море. Те са разположени терасовидно и  от тях можете да си направите снимка  дори на фона на трите гигантски скали Faraglioni. След като оттук сте се насладили на Капри отвисоко, можете да разгледате острова като изберете по-приключенски начин - чрез разходка с лодка.

 
Остров Капри.  Източник:www.ka6tata.com, ©:Полина Владимирова 

В града има не само много хотели, но и ресторанти, които предлагат вкусна храна. Смята се, че от Капри произхожда забележителната салата "Капрезе", която е едно от националните ястия на Италия. Тук са създадени и най-популярните сандали „Капри“, които са хит за летния сезон през т.г. Така се наричат всеки вид сандали, които разделят палеца на крака от останалите пръсти. Повечето туристи се стремят да си купят от този модел за спомен от магическия остров.

Което и градче да изберете да посетите на Амалфийско крайбрежие, сетивата ще бъдат изпълнени с пъстрота, тюркоаз и аромати на лимон и цветя.
 


Посейдон Холидейс е туристическа компания, с дългогодишен опит в организацията на бутикови и екзотични туристически пътувания. Фирмата е популярна сред множеството си лоялни клиенти с  експертно, персонализирано и специализирано обслужване на пътувания до Индийския океан, Карибите и най-желаните дестинации на Средиземноморието. Една от популярните дестинации, която Посейдон Холидейс организира за своите клиенти е Амалфийското крайбрежие - Остров Капри, Соренто, Позитано, Амалфи. Повече информация относно програмата с нощувки може да видите на:https://www.poseidonholidays.com/pochivka/
 
Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари