Акценти с декоративни възглавнички

Поради своята мобилност и висока декоративна стойност, чрез тях можем лесно да „конструираме“ нова визия на помещенията.
26.05.2021
Лилия Лозанова
2703
интериор, възглавници, декоративни възглавници, интериорен дзайн
Декоративни калъфки Shaggy / Шаги - меки и пухкави, в различни цветове, изработени са от 100% полиестер
Източник: Мони Текстил, www.moni-textil.com

Декоративните възглавници са  повея на уюта, но и на промяната в дома. Първият полъх е свързан с усещането за комфорт, който създават, независимо къде са поставени – на дивана, в спалнята, на фотьойла, в детската стая или на столовете на терасата. Те излъчват топлина и релакс, защото носят „аромата“ на дома. Вторият полъх е свързан с това, че сменяйки калъфите или самите възглавници, можем бързо да  променим атмосферата в различните помещения. Поради своята мобилност и висока декоративна стойност, чрез тях можем лесно да „конструираме“  нова визия на помещенията.

Тъй като в търговската мрежа  се предлагат калъфи на декоративните възглавници, чрез смяната им можете да създадете „мека картичка“ за различни празници. Калъфите им може да са на различна тематика – Коледа, Нова година, Свети Валентин, поздравителни за рожден ден и др. Топлата възглавничка е приятна изненада за любимия човек на определени дати и годишнини. Може на „лицето“ ѝ  да е общата Ви снимка. Така, докато сте на работа или в командировка, ще го прегръщате чрез мекотата ѝ.


Декоративни калъфки с цип      Източник:  Мони Текстил     www.moni-textil.com

Чрез този декоративен елемент, можете да следвате увлеченията и интересите на децата си и дори да успеете да  забавлявате тийнеджърите. Ако от време на време променяте декоративните възглавници, които гушкат, не само ще разнообразите ежедневието на малчуганите, но  ще им създадете настроение. Тъй като декоративните възглавници лесно се перат, през няколко дни можете да „потопите“ децата в тяхната любима компютърна игра или филм. Една седмица  може да са на тема „Животниски свят“, през следващата да са герои, след месец - роботи, ако са момчета. За момиченцата има възможности да се облягат на „цветни градини“ или да са заобиколени от русалки или феи.

Възможностите за създаване на щампи с различни герои и теми върху декоративните възглавници и калъфките им са неограничени. Особено актуални са предложенията тип  „ЗD“ , които се предлагат на всякакви теми.

Чрез мотивите върху декоративните възглавници можете да отведете близките си на пътешествие….без да стават от дивана.
Можете да превърнете дивана в екзотичен остров, като изберете различни картинки на възглавниците – палми, сини вълни, златисти плажове. Ако път искате да посетите  определена дестинация, е достатъчно само… да смените калъфките на възглавниците. Или ако искате да сте по-дълго в Италия, Париж, Малдивите, просто си купете такива възглавнички.

Декоративни калъфки с цип Източник:  Мони Текстил,     www.moni-textil.com

Ако пък  жадувате да се върнете в детството или на село, просто  изберете артикули, които сякаш са излезли от сандъка на баба -  плетени, с шарките на черги и шевици, украсени с дантели на една кука. Ако Ви се иска да отскочите до планината, заложете на възглавнички с диви цветя, зелени борове, заснежени върхове. Декоративните елементите на възглавничките може да са най-различни – щампи, апликации от различни материи, пайети, копчета, ресни, бродерии, пискюли и каквото още пасва на вкуса Ви.

 
Декоративни калъфки Sampla. Декоративните възглавници Sampla са изработени от 100% полиестер, комбинират се чудесно с одеало Sampla и са в различни цветове. Източник:  Мони Текстил,     www.moni-textil.com

Възглавниците са  ярък декоративен елемент и могат да създадат  асоциация с определен интериорен стил.
Можете да създадете слънчево настроение в дома си, ако декоративните възглавници  са в актуалния стил „пачуърк“. Самото  название идва от английски език и  в превод означава продукт, направен от  кръпки, парчета. Това е техника, чрез която  се изработват текстилни изделия от малки, често различни парчета плат. Приложена върху декоративните възглавници, тази технология създава много закачливи, пъстри  десени, които определено създават весела атмосфера. Можете да си  закупите или сами да си изработите такива  възглавнички, като дадете воля на фантазията си.


Декоративни калъфки с цип - кафяво и екрю     Източник:  Мони Текстил,     www.moni-textil.com

Декоративните възглавници стил „арт деко“ определено създават усещане за изисканост и свежест. Можете да комбинирате темата на възглавниците с някоя интересна мебел в стаята – красива картина, изящен свещник, статуетка.

Декоративните възглавници във винтидж стил може да  създадат  нова перспектива към интериора в хола. Така  открояват определени интересни вещи в помещението – стар гоблен, изискана ваза, антика.


Декоративни калъфки с цип     Източник:  Мони Текстил,     www.moni-textil.com

Ако Ви допада шаби-шик стила, изберете декоративни възглавници от мек памук, френски текстил или кадифе. Важното е да  са в нежни и пастелни цветове, които  ще създадат романтична атмосфера, напомняща  за по-фините неща в живота.

Възглавниците в скандинавски стил олицетворяват стремежа към простота, функционалност и ефективност.  За да постигнете този модернистичен акцент в помещението, изберете такива, които са в черно-бяло- сива гама, декорирани с контрастен елемент.

 
Декоративни калъфки Sampla - синьо и тюркоаз Източник:  Мони Текстил,     www.moni-textil.com

Средиземноморският стил както при декоративните възглавници, така и в интериора се асоциира с цветове, които „играят със светлината. Аква, лазур, тюркоаз и всички безбройни нюанси на синьото, оживяват в светли, естествени материали, напомнящи за лятото.

Бохемският шик пък позволява на няколко „палави“ възглавници да внесат усещане за свобода в хола, детската стая или спалнята. Те са украсени с творческа  „бърканица“ от цветове, материали и украса.

   
Столовки с връзки, 100% памук     Източник: www.moni-textil.com

Друг вариант на декоративните възглавници са тези, които са предназначени за столове, за сядане - това са така наречените столовки. На пазара се предлага богато разнообразие от модели, цветове и материи, които със сигурност могат да освежат столовете в дома Ви. Едни нови столовки създават усещане за уникален интериор и свежо настроение и по този начин не се налага да сменяте столовете. Сядането върху тях създава равномерна опора за тялото и усещане за комфорт и удобство.

Декоративните възглавнички за столове са изработени от различни материали, но най-често калъфките са от 100% памук, от полиестер и др., докато пълнежът може да бъде от памук или от полиуретанова пяна. Размерите също варират - от 36х36 см, 38х38 см, но най-масовият размер е 40х40 см, с височина от 4 до 8 см, като за предпочитане са столовките с връзки.

   
Едноцветни столовки с връзки, 100% памук     Източник: www.moni-textil.com   

Наистина е изненадващо, че чрез такива уж дребни елементи на интериора, каквито са декоративните възглавнички, можете да правите такива "чудеса" - да зададете определен тон и акцент в помещението, да пътувате мислено, да променяте стилове и настроения в дома.

 

Автор: Лилия Лозанова

Още по темата

Още от автора
Закони Нормативна база Коментари