Акценти в малката градина

В малката градина може да се постигне голямо въздействие с обикновена цветна схема.
14.04.2013
анд.арх. Анита Янева
571
градина, ландшафт, малка градина, акценти в градината, цветни лехи
Плаващ декинг.
Източник: Интернет

Място за сядане 
Ако обичате да седите в градината, а тя е малка, добро решение за спестяване на място е да комбинирайте пейка с цветни лехи по края. Можете лесно да формирате зона за сядане от дървени кубчета.


Плаващ декинг
Ако обичате дървеният материал и дървените елементи  в градината, но нямате достатъчно пространство, създайте централно място с декинг. Леко повдигнат и плаващ декинг над цветни лехи като ириси и здравец ще направи забележителен малкия заден двор. А за да добавите нива и сянка, посадете дърво (например Acer campestre), което ще стои като жив чадър в слънчевите дни. 


Точка на привличане
Ако искате да привлечете вниманието в ъгъла на вашата градина или встрани от пътеката, опитайте да го постигнете като смесите геометрични форми. Засадете малък топиарен вид с конусовидна форма и окантете с жив плет. За да добавите още една форма, поставете кръгъл декоративен елемент, който да служи като свързващо звено с настилката. Ефектът е много приятен, ако има още зеленина, разположена в дълбочина. 


Окантете лехите
За да се осигури обем в малкото пространство, разработете нива с растителността и ландшафта. Направете вградена каменна пейка и подчертайте ефекта с равно подрязан жив плет. По нататък погледа се привлича от японски клен, който се откроява на фона на дървената решетка и живата зелена стена. Придържането само към зелени цветове ще гарантира официалния тон на градината. 


Жива решетка 
Използвайте бръшлян, за да създадете решетка върху обикновена стена. Монтирайте решетката към стената и направлявайте растежа на бръшляна, като премахвате филизите, които се отклоняват от формата. Така наистина ще постигнете модерен дизайн в градината, с традиционна и лесна за поддръжка растителност.


Лунна градина
Това е съвременен вариант на класическа бяла градина. Езерото, очертано с черна линия го откроява от бялата настилка и темата е продължена от бели цветя със сребристи и бели листа, които се виждат на вечерна светлина. Растителността включва agapanthus, Astelia chathamica ‘Silver Spear’ и Artemisia ‘Powis Castle’.


Елегантност 
В малката градина може да се постигне голямо въздействие с обикновена цветна схема. Използвайте чемшир в кръгла форма и го засадете в обикновени кашпи с теракотен цвят, които ще създадат усещане за външна дневна. Поставете и дървена пейка. Разположете зоната за сядане срещу висока и елегантна ограда от жив плет, а цвят можете да осигурите с цветна настилка.

+7
Закони Нормативна база Коментари