Актуално за плочките в банята

Производителите на фаянсови изделия непрекъснато актуализират продуктовия си асортимент, така че да могат да задоволят и най-претенциозните клиенти с разнообразна гама от съвременни стилове и комбинации.
28.05.2019
Екатерина Бонева
2144
баня, плочки за баня, дизайн плочки
Магията на 3D технологиите в оригинални текстурни завършеци
Източник: www.jennymhaineslpc.com

Изборът на облицовъчни плочки за стените и пода на банята е важна стъпка при реновирането на дома. Наличието на все по-голямо разнообразие от форми, цветове, размери и текстури може да превърне тази мисия в предизвикателство. Освен че искаме да са качествени и надеждни, те трябва да пресъздават актуалните дизайнерски предложения в тази насока. До преди няколко години плочките за баня се оценяваха най-вече според функионалните им характеристики, като трайност, здравина и лесна поддръжка. Днес обаче, естетическото им въздействие се оказва не по-малко важно от тяхната функционалност. Поради тази причина производителите на фаянсови изделия непрекъснато актуализират продуктовия си асортимент, така че да могат да задоволят и най-претенциозните клиенти с разнообразна гама от съвременни стилове и комбинации.

Ето и последните най-значими тенденции при плочките за баня тази година.

 
Графични изображения и шарки     Източник: www.reviewspoint.me и www.grundella.com.au

Графични акценти в геометрични форми
Вдъхновени от 70-те години на миналия век, дизайнерите изразяват привързаност към синьото и ретро магията на геометричните елементи в земни или по-експанзивни тонове. Симбиозата от черно и бяло отново присъства ефектно на модния подиум. Проектирани на пода или стените, сложните десени стремително увеличават своята популярност, създавайки артистичен щрих и неподправена индивидуалност на банята. Тенденцията позволява изпълнение на своеобразен креативен подход при оформяне на очарователни, редуващите се комбинации от модели. Ако 2019 година можеше да има форма, тя определено щеше да пресъздава тази на пчелната пита. Шестоъгълните плочки във всякакви размери, нюанси и текстури ще оглавяват класацията тази година. Все по-често ще се срещат странни и причудливи на пръв поглед форми, като рибешки люспи и асиметрични мотиви.


Матираните повърхности ще се радват на особена почит     Източник: www.archidea.com.ua

Триумф на матовите повърхности
Въпреки, че гланцираните плочки никога няма да изгубят своята знаменитост в модерната баня, матовите аналози се налагат също толкова уверено. И това съвсем не е случайно – матираната повърхност изпъква с редица преимущества пред блясъка на гланца – значително по-твърда е и по-устойчива на надраскване и износване. Тази година матовите плочки са много повече от това, което можем да си представим. Посветени на каузата за перфектна имитация на естествените материали, изделията пресъздават натуралната структура на дървото, зърнистата повърхност на  бетона и грапавината на необработения камък във формата на оригинални 3D текстури. Силно застъпен похват се очертава изработката на плочки с нерафиниран вид, сякаш са правени ръчно в едновремешна работилница с характерните за работата на ръка неравномерно шлайфоване, нееднородно покритие и несъвършенство на елементите. Приглушената и ненатрапчива красота на матираните изделия внушава усещане за спокойствие и не натоварва сетивата. За разлика от гланцовите, този тип плочки не притежават светлоотразителни свойства, поради което е нужно да се предвидят подходящите осветителни тела с нужната интензивност на светлинния поток.

Цветове и десени
Неутралните земни и преди всичко светли тонове доминират в модерната декорация на банята тази година. Въздействащите ярки нюанси, като червено, оранжево и жълто отстъпват място на пастелните, телесни цветове. Изключително често ще преобладават бяло, бежово и нюансите на сиво. Топло кафявото също намира подобаващо си място в проектирането на успокояващ и равномерен интериор. Неутралните цветове са отлично решение за малките или тесни бани, където усещането за повече простор и светлина е на първо място. Нежните принтове в синята и тютюнево зелена гама създават примерен контраст и жизнерадостна нотка в обстановката.


Нюансите на синьо и зелено в актуална за 2019 година шарка     Източник: www.australianwild.org

Пространството в много измерения
Формата и размерите на плочките за баня също претърпяват метаморфоза, наред с актуалните цветове и нюанси. По-внушителните формати са хит тенденция тази година. И тук говорим за наистина големи плочки – 60х120 см и нагоре. Изглеждат най-ефектно в големи помещения. Освен, че визуално олекотяват пространството, предвид липсата на гъста решетка от фуги, с тях се работи и доста по-лесно. С не по-малка доза вдъхновение дизайнерите залагат на композиции от ултра малки фаянсови изделия, в комбинация с гигантските им подобия. Много актуални са съчетанията от плочки с различни размери и форми за оформяне на акцентни стени над мивката или ваната. По този начин се създава усещане за динамика и многоизмерност на пространството.

Текстури и 3D ефекти
Вариацията на цветове и текстури с различен интензитет и дълбочина е още един от водещите фактори в проектирането на модерната баня. Едва загатнатите, като и силно изразени ефекти се вписват оригинално под формата на повърхности от различин материали. Приложението на триизмерни фаянсови изделия също е много актуално през настоящата година. 3D проекциите се очертават като въплъщение на всичко съществуващо - от емоционално състояние или чувство, до конкретен природен обект, явление или географски обект. Това са не просто плочки, а цели произведения на изкуството, с неизмерими възможности за комбиниране по пътя към постигане на мечтания интериор. С уверена крачка пристигат и плочките с металически акценти. Ярките им отблясъци позволяват игра на светлини сенки, а метализираното покритие придава пищно и луксозно излъчване на банята. Прогнозата на дизайнерите посочва навлизането на тези плочки като трайна тендеция в декорацията на съвременния санитарен възел.


Металическите акценти се очертават като трайна тенденция     Източник: www.viewletter.com

Когато фантазията на дизайнерите се комбинира с възможности на съвременните технологии, невъзможни неща няма. Тази година зад привидната илюзия за мрамор, дърво, камък или метал ще стои керамичната плочка. И не само заради ниската цена, но и защото е здрава, издържлива и доста по-лесна за полагане от другите материали.
Благодарение на триизмерните технологии и цифровия печат, дизайнът на плочките ще ни поразява с интересни ефекти и оптични илюзии от очарованието на миналото до изяществото на съвремието.
 

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари