Актуалното в цветовете на стените в интериора

Какви са актуалните тенденции днес? Засилен е интересът към меките, светли пастелни цветове и ярките нюанси на скъпоценните камъни. Светло синьото и военоморското синьо са все по-популярни, цветът н
14.08.2013
арх. Ралица Иванова
822
интериорни бои, Тенденции в цветовет, Итнериорен дизайн, Текстури, избор на бои
Стените в цвят лимонов шербет прекрасно хармонират с другите пастели в интериора
Източник: Интернет

Хората са използвали пигменти за да декорират своите „домове“ още от каменната епоха.  Първите рисунки в пещерите във Франция и Испания изобразявали основно ловни сцени и имали религиозен смисъл за хората, които ги създавали. Изрисувани са в основно червено-кафяви и черни цветове. 

Какви са актуалните тенденции днес?
Засилен е интересът към меките, светли пастелни цветове и ярките нюанси на скъпоценните камъни. Светло синьото и военоморското синьо са все по-популярни, цветът на маслината - по-наситен. Пясъчните нюанси еволюират към капучино и крем. Жълтото е по-меко и не толкова ярко, а в червеното се забелязват по-силни оранжеви нотки.

В избора на цветове за стените преобладават светлите цветни схеми. Тъмните мебели и стени ни омръзнаха. Искаме по-натурални цветове за пода, а бялото, маслото, мекото сиво и светло синьото са сред най-търсените гами за стените.

Дървото е натурално, състарено или боядисано.

Един от любимте цветовете на годината е лимоновият шербет. Неговото чувствено жълто хармонизира с другите актуални пастели в гамата на мента, корал, розово, синьо и ванилия. Той довършва и обединява почти всяка палитра. Подходящ за всякакви пространства, лимоновият шербет прави по-уютни тъмните и студени помещения. Ако искате да засилите топлина му го съчетайте с бели повърхности. Комбинацията със синьо подчертава и двата цвята.

Синьото винаги е бил любим цвят. Той символизира небето и водата. Внушава чистота, тишина и свежест. Може да бъда както успокояващ, така и енергизиращ. Тъмно синьото е новото черно и колкото по-тъмно, толкова по-добре.  Интересен е вкомбинация с неутрална или ярка гама. Средно наситеното синьо може да изглежда доста безизразно.
Хит в момента е „монакското“ синьо. В него откриваме дълбоките нюанси на военоморското синьо и тъмния деним. Съчетава се много добре с червено. При комбинациите на синьо и червено е препоръчително нюансирането и на двата цвята, а не използването им в чист вид.
Синьото създава пищност, елегантност и класическа атмосфера. Използва се в по-светли помещения. Комбинирането му с бяло и малко червено е добро решение за вила край морето или градско жилище, вдъхновено от морската тематика.

Зеленото се свързва със здравето, спокойствието и просперитета. Изумрудено зеленото и турмалинът са от интересните варианти за оформление на стените тази година. Повдигат настроението във всяка стая. Те могат да бъдат използвани като акцент в топли и студени гами. Вървят много добре с различни нюанси на синьото.

Особено актуално е бялото. Неговата светлина се съчетава с всеки друг цвят, независимо колко наситен или тъмен е той.  Добре е когато комбинираме бялото с цвят, който съдържа бяла съставка за да постигнем спокойна и отпускаща атмосфера. Подходящо е за всякакви вътрешни пространства. Съчетанието с наситен и силен цвят може да е много елегантно. Боядисаните в бяло конструктивни елементи като колони и греди „олекват“. Бялото е особено красиво когато е нанесено на гладки повърхности. На такъв фон може да си позволите доста  смели цветни декоративни елементи с богата текстура.

Рискът в използването на неутралните гами е скуката и безцветността. Но цветът не винаги е акцент. Диплите, скулптурните форми, интригуващите текстури, отразяващите светлина повърхности и мотивите, вдъхновени от природата създават достатъчно възможности за изразителност.

Тенденцията към по-натурални цветове днес, може би, е контрапункт на все по-технологичния ни начин на живот и търсене на връзка с природата.

+6
Автор: арх. Ралица Иванова
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари