Актуални тенденции при дървото

Изтънчено, естетвено и дълготрайно, дървото е гръбнак и фон на интериора – жилищен или обществен.
14.03.2014
арх. Ралица Иванова
672
интериор, подови настилки, дърво, дървесина, дървени мебели
Дърво, кожа и метал – класическа комбинация с нестандартно звучене
Източник: Интернет

Изтънчено, естетвено и дълготрайно, дървото е гръбнак и фон на интериора – жилищен или обществен. То е един от най-старите, достъпни и леснообработваеми материали. Приложенията му в интериора са практически неограничени. 


Асиметрични, дървени стенни плочи 


Опитвали сме почти всичко с него – от употребата му като строителен материал до направа на килими. Начинът, по който го вместваме в интериора, „отключва“ пространството и идеите в него.


Какви са актуалните насоки днес?
Дълго време тъмните цветове доминираха в избора ни на дървени мебели и настилки в интериора. Махагон, череша, орех бяха сред най-търсените на пазара. Силните им активни цветове задават енергичност, категоричност, но и известна нотка на превзетост в интериора.  


Сега е ред на карамела и медните тонове. По-мекото излъчване на тази гама позвалява повече възможности за комбиниране.


Тенденцията да „охладим“ дървото в бяло и нюанси на сивото придава изисканост и модерна визия. Светлото дърво в интериора е изтънчено и леко. Изпозват се близки по тон цветове – неутрални бои и топли отенъци на бялото в деликатни комбинации. Говорим за нюансите на избелени от слънцето раковини. Светлото дърво се съчетава добре с по-отчетливи текстури и естествени материали като камък, кожа, метал. 


Тази палитра има лек и успокояващ ефект. Нищо не „отваря“ пространството повече от бялото. Отенъците в него създават приканваща атмосфера и разрушават клиничното му и сурово излъчване. 


Рециклираната дървесина е сравнително ново увлечение. Отначало се използваше в художествени предмети за украса на стените, след това покри цялата стена, а в момента е материал за мебели със силно индивидуално присъствие.


Все повече се използват комбинации на рустикална и рециклирана дървесина с модерни елементи. 


Паркетините могат и да „горят“


При дървените подовите настилки дъските стават по-широки. Използват се различни размери в едно помещение. Най-актуални както при естествения паркет така и в гранитогреса, имитиращ дърво, са цветовете в топло сиво .


Наред с бежовото, бялото и топлите нюанси на сивото се появат все повече и нови, смели цветове за създаване на по-жизнена атмосфера.


„Руса и гладка“ - дървената обшивка винаги е актулна


Интергрирани в пространството, естествените материали ни зареждат с енергия. Използвано като настилка, стенна обшивка или видим конструктивен елемент дървото има уникалната способност да придаде уютна и хармонична атмосфера във всеки интериор. Дървените мебели винаги са внушавали стил и изисканост в интериора.


 

Автор: арх. Ралица Иванова
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари