Актуални концепции в обзавеждането на бани

Колко приятен е освежаващият душ след дългия работен ден! Или отпускащата вана с благоуханни аромати късно вечер... Без съмнение банята е кътчето за уединение и релакс в дома. Мястото, където спокойно преосмисляме вълненията от натовареното ежедневие.
18.04.2019
Екатерина Бонева
1610
интериор, баня, интериор баня
Модерната баня - нашата дзен атмосфера.
Източник: www.inanilmaz.org

Красивата и функционална баня отново е с главно Б!  Последните концепции в обзавеждането на това така важно за нас помещение въплъщават иновативен природосъобразен дизайн и възвишават комфорта на модерната баня, превъранта едва ли не в място за живеене. Вдъхновени от съвременните сващания за пространство и естетика, актуалните дизайнерски решения за проектиране на интериора в банята са насочени в няколко направления. И всяко едно от тях, породено от идеята за постигане на максимално удобство и тонизираща енергия. Независимо от това дали ни предстои да освежим старата баня или тепърва ще проектираме визията й, настоящото описание разкрива някои от последните модернистични идеи за удобство и стил.
 


Баните все по-често са в едно помещение със спалнята.  Източник: www.4betterhome.com


Отворено пространство
Доскоро на банята се гледаше като на място да се изолираш от погледите на околните. В последно време обаче отворените бани са хит в интериорния план. В стремеж към повече простор, баните все по-често са в едно помещение със спалнята, без да бъдат разделяни от масивни стени. И все пак ако намираме това за странно, бихме могли да предвидим матирани стъклени прегради или паравани за нужното ни уединение.
 

Да разведрим строгото настроение на банята. Източник: www.novini.bg

Високи технологии
Малоструйни душове, кранчета със сензори, тоалетните пестящи вода и какви ли не други „умни“ технологии, които до неотдавна свързвахме с изискания интериор на скъпи хотели и заведения уверено встъпват и в проекта на модерния дом. Подобни съоръжения са не само практични и фунционални, но също така спестяват разходи и не оказват влияние на околната среда.
 

Мраморът в банята
Не че някога е излизал от мода, но този път с цялата си приказност, мраморът е предпочитан в оформянето на плотове за мивки и рафтове, а също така и за декоративни елементи предимно в овални и шестоъгълни форми. Солидната му прелест допълва всеки един от останалите елементи и символизира лукс и разкош. Изключително изтънчено се комбинира с бяла керамика и гълъбовосив порцелан.
 


Свободностоящите вани изместват вградените. Източник:  www.freesplans.blogspot.com

Отмина времето на вградените вани
Като цяло съвременните концепции постепенно умаловажават присъствието на вана в общтото пространство на банята. В случай че я използваме рядко, можем да си предстваим допълнителното място, което бихме могли да оползотворим. Безспорно обаче за много от нас ваната е задължителен елемент и за нищо на света не бихме се отказали от блажените мигове прекарани в нея. В модерната визия на банята свободностоящите вани непоколебимо изместват вградените. Проектирани в оригинални форми, образът им семпло се откроява като малък райски остров в общия облик на банята.

Медни и златни цветове на металните профили
Топли цветове за кранчета и останалите метални пособия е още една от водещите тенденции. Медното и златно покритие приятно гали окото и отлично се съчетава с почти всички цветове.  Разбира се неръждаемата стомана си има своите качества и привилегии, но няма да сгрешим ако заложим на алтернативни материали като мед, месинг и бронз – резултатът може да е наистина впечатляващ.
 

Елегантен акцент с плочки с геометрични елементи. Източник:  www.designrulz.com

Геометрични плочки в разнообразни цветове
Тук можем да развихрим въображението си. Геометричните плочки и тези с многообразни геометрични елементи позволяват оформянето на всевъзможни фигури и форми и то в любимите ни цветове. Може да акцентираме с декоративен мотив на една от стените, или пък да изберем оригинална подредба в синхрон с останалите форми и цветове от помещението. Геометричните плочки освежават и омекотяват иначе „строгото настроение“ в банята и са оригинално решение при разчупено проектиран интериор, без ясно открояваща се основна стена. В малки помещения плочките с графични елементи добавят интересен акцент, а в по-големи внасят елегантност и стил.
 

Големите душове са все по-популярни. Източник: www.fiorelladesign.com

Големите душове и душкабини
Малките компактни душове без съмнение се отличават със своите предимства, но в последно време голяма популярност добиват големите душове, като начин за обслужване на по-голяма площ. Изключително функционални, контролиращи силата и температурата на водата, подобни съоръжения ни зареждат с позитивна енергия и напомнят за освежителна спа процедура. Разбира се ако помещението е с необходимите размери, добър вариант е да заложим и на по-голяма душ кабина. Просторните пространства като цяло свидетелстват за лукс и висока класа.
 

Зеленина вече и в банята. Източник: www.ulan-ude.freeadsin.ru

Естетика от природата
Естествените материали или техните визуално идентични алтернативи са друга тенденция за визията на модерната баня. Какъв по-добър начин да внесем ведрина и приветливост от това! Естествения камък и плочките, имитиращи дърво придават уют и изискан вид на пространството. Декорацията с всякакви природни материали носи фина успокояваща нотка и е  изключително актуална. Освен в останалите помещения от дома, живите растения все повече намират място и в банята.
 

Комбинация от сиви нюанси и естествени материали.  Източник: www.homedesignew.blogspot.com


Банята обича сиво
Сивото в разнообразните си нюанси отново остава сред водещите цветове в декорирането. В случай че желаем по-строга и хладна визия, сполучливо се комбинира с тъмнокафяво и капучино. Ако пък искаме да „развеселим“ суровия стерилен облик на помещението може да съчетаем с ярък цвят, като светло синьо или зелено например. Тези цветове се асоцират с природната зеленина и морската прохлада и поради това допринасят за свежа и приветлива визия.
 

Цветно LED осветление за динамичен ефект. Източник: www.bathroomred.tk


LED осветление
Един от задължителните елементи в банята – проектирането на подходящото и функционално осветление е от изключителна важност. За целта е необходимо да преценим ключовите области за позициониране, а също така и видовете осветителни тела. За по-динамичен вид може да се използва и цветно осветление. Практично и достъпно, LED осветлението добива изключителна популярност и широко приложение в интериорния и екстериорния план. Осветлението със сензори също е един от модените акценти.
 


Просторните бани - символ на лукс и висока класа. Източник: www.hgtv.com


Банята – продължение на интериора в дома
В последно време актуалните концепции в обзавеждането на бани застъпват в неимоверно голяма степен стремежа за елегантна визия, функционалност и комфорт. В тази връзка интериорът в това помещение все по-често се проектира като продължение и допълнение към общата дизайнерска идея в дома. По този начин даден фрагмент представлява оригинален акцент в едно помещение, тематично напомняйки за останалите.


Със сигурност вече визуално обрисувахме атрактивната и модерна визия на новата си баня. Многообразието от идеи и предлагани материали позволява да осъществим и най-смелите си фантазии и да постигнем мечтания комфорт и екстравагантен вид за едно от любимите ни помещения в дома.


 

 

 

Автор: Екатерина Бонева
Закони Нормативна база Коментари