Актуалните модни акценти при интериорните врати през 2017

Вратите са с или без рамка, с иновативен дизайн на ръбовете, а при повърхностите хит са преди всичко естествените материали и белия цвят.
15.09.2017
Константин Димов
2163
интериор, интериорни врати, врати от дърво, бели врати, врати с рамка
Голямо разнообразие от цветове и дизайн има при вратите от масивно дърво
Източник: www.b2holztechnik.de

Интериорните врати играят важна роля като компонент от дизайна на стаята. Без значение дали са в класическия вариант в бяло, със или без стъклени елементи или пък с изчистени линии, разнообразието от повърхности, цветове и модели е огромно.

При архитекти и дизайнери предпочитани са вратите с рамка и вратите
, вградени направо в стената. Каква точно е разликата? Особеното е, че при едните има рамка, докато другите са захванати директно за стената. През 2017 г. се налага модела, при който рамката става все по-плоска и все по-малко се откроява от стената. Докато при моделите, които директно са захванати за стената се предпочитат изчистените варианти (  „касите" са напълно премахнати). Истинското нововъведение са врати, захвани за стената с невидими каси, в този случай вратата и касата се сливат още повече със стената и образуват с нея едно цяло. Специалистите ги наричат на жаргон undercover,т.е „каси" под прикритие.

Друг от таз годишните акценти е оформлението на ръбовете на вратата. Хит тази година е т.нар дизайнерски ръб. При него става въпрос за една нова геометрична форма на ръба, и този ръб води до още по-изчистена структура на вратата и до още по-прави линии.

От  гледна точка на повърхностите вниманието е насочено към естественото излъчване. Тази мода се вижда при декорите и при най-новите осветителни техники. Говорим за врати от дъб в кафяв или светлосив цвят, както и врати от пиния (вид бор) - те също са фини и търсени. По-популярните материали от миналото като бук, ясен, явор биват заменени от дъб и бор. Затова вратите трябва да имат по-грапава повърхност, която да напомня по-автентична дървесина: матова повърхност, по-дълбоки пори, никакви бляскави повърхности.

Истински новото е , че през 2017 г. дизайнери и производители си позволяват да съчетаят в едно двата компонента: изчистени форми и прави линии с екоизлъчване, като те не се изключват взаимно, даже – напротив. По този начин излъчването е още по-модерно, смятат специалистите. Ако сте фен на изчистените линии, то една модерна врата от дъб ще освежи допълнително жилището. Същото важи и за хората, които залагат на по-уютната атмосфера в дома си. Тези две тенденци не се изключват, а се допълват.

Голямо разнообразие от цветове и дизайн има и при вратите от масивно дърво. При тях се залага на постигане на по-голяма прозрачност, което става чрез много стъкло в самата врата. Новото при вратите от масивно дърво е, че могат да бъдат произведени и по-тънки модели. Новият вариант е 50 мм конструкция. При някои от новите модели самото стъкло се вгражда така, че да не е необходима специална за целта рамка. По този начин за пореден път изчезват фуги и ръбове, което много се харесва.

Много обичани от производители и клиенти през годините са белите врати. Те са актуални и през тази година. Някои фирми залагат на това вратата да е много бяла на цвят и по този начин да се слива напълно със стената. При производството им производителите първо измерват и определят най-честото използване на нюанси на бялото като цвят на стените. И чак тогава оцветяват вратите в бяло,за да се получи съвършеното сливане. Става дума за полярно бяло, алпийско бяло, бял лак 03, алигатор платинум (platinum aligatot) и др. Остъклените бели врати също са много актуални.

Все по-актуални са и вратите, които са оборудвани с т.нар. smart home технология. Всички важни врати, ел.уреди и др. са свързани помежду си в тази дигитална мрежа. За да отворите или затворите вратата имате нужда само от смартфон или таблет. Един смартфон и една вградена камера правят възможна комуникацията с госта пред вратата. Ако вече искате да подмените вратата с този модел, то просто действате.

Както винаги, има множество индивидуални възможности за оформяне на жилището и стаите.

+2
Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари