Ако се появят пукнатини обърнете се към специалист конструктор

При всички случаи, щом се появят пукнатини в дома ви, най-добре е да се консултирате с инженер-конструктор, който би могъл да ви даде адекватна оценка на процеса и да предложи мерки за комплексно отстраняване на причините, недопускане образуването на нови пукнатини и възстановяване на повредените участъци.
17.02.2011
инж. Татяна Чипилева
8118
пукнатини, конструкция, сгради, съвети, конструктор

Пукнатините в сградите могат да се образуват вследствие на най-различни причини. Понякога те могат да не влияят на дълготрайността и сигурността им, но могат и да бъдат много опасни за носещата способност на конструкцията. 


Пукнатините се образуват тогава, когато вътрешното напрежение в строителния елемент от външни въздействия и натоварвания е по-голямо от носещата му способност. И тъй като има най-различни и разнообразни строителни елементи и материали, всеки със своя носеща способност, които по различен начин участват в поемането на натоварванията в сградата, само опитен специалист може да направи оценка за опасността на появилата се пукнатина. 


Когато забележите пукнатина, преди всичко се опитайте да определите времето на появяването ѝ. В отдавнашните като правило, има набит прах или друг боклук, новите обикновено са чисти и без прах. След това определете отваря ли се пукнатината, или си остава със същата ширина, както при забелязването ѝ. Най-лесно е да се налепят пресичащи пукнатината хартиени лентички, приблизително през 15 см, това са тъй наречените маркери. Използвайте за маркери тънка хартия, цигарена или пилюр. Напишете върху тях датата, часа и ширината на пукнатината. Ако след време пукнатината се разшири – лентичките ще се скъсат. Запишете си данните за скъсаните лентички и поставете нови.


Отварянето на пукнатините може да се класифицира:
няма отваряне, бавно, средно и бързо отваряне:

l бързо – когато отварянето става пред очите ви или е повече от милиметър на ден;
l средно – 2-3 мм на седмица;
l бавно – не повече от 1-2 мм за месец.


Втората основна стъпка при появата на пукнатина е да се опитате сами да определите дали тя засяга носещите елементи на конструкцията, или е само в довършителните работи. Това можете да направите, ако пукнатината е на тавана, в стената. Разчовъркайте мазилката/тапета между маркерите до конструкция (бетон или тухла). Ако таваните ви са гредоред, по-добре е да не го правите сами.  Ако е в плочките, теракотата или мозайката на пода, оставете тази проверка на конструктора. Възможно е пукнатината да не е засегнала конструкцията, да не се отваря, да е резултат на мигновени неблагоприятни външни въздействия, които имат малка вероятност да се повторят, на некачествено изпълнение на довършителните работи. В този случай бихте могли да не бързате и да се справите сами само с козметичен ремонт. Е, това е най-благоприятният случай. И най-рядко срещаният. Но ако имате късмет, можете да опитате сами да се отървете от тези „несериозни” пукнатини в дома си. 


Първи случай.
Той е приложим, когато таванът или стената ви са боядисани с латекс и имате няколко неголеми повредени участъка. Свалете подкожушения и ронещ се латекс с шпакла. Изстържете улейче с ширина 5-6 см по цялата дължина на пукнатината плюс по още толкова в двата й края така, че пукнатината да е в средата на улейчето. Дълбочината на улейчето трябва да е такава, че да свали напукания латекс и повърхностния слой под него. След това залепете бояджийска мрежичка по цялата дължина на улейчето. Мрежичката да е с ширината на улейчето. Такава бояджийска мрежичка (полимерна или стъкловлакнеста) можете да намерите във всеки строителен магазин. В момента почти всички производители на сухи смеси и замазки предлагат в асортимента си тези мрежички и лепила за тях.

Остава само да си изберете по цена и да спазите технологичните изисквания на конкретния производител. Замажете мрежичката с шпакловка, за предпочитане е това да е акрилна. Акрилната е по-устойчива на неголеми опънни сили, предизвикващи пукнатини в боята и мазилката. Когато шпакловката добре изсъхне, загладете с фина абразивна четка или шкурка мястото на улейчето и по няколко сантиметра отстрани. След това минете почистеното място с дълбоко проникващ грунд. Изчакайте добре да изсъхне и боядисайте тавана (стената) със същия латекс като преди.

Когато е не само пукнатина, но и се е откъртило парче гипсова шпакловка или мазилка, дупката трябва да се запълва на пластове – почистване, грундиране и шпакловка, отново грундиране и шпакловка, като за препоръчване е дебелината на всеки пласт шпакловка да не е повече от 8-10 мм. Мрежичката се залепва преди последния пласт финишна акрилна шпакловка.


Втори случай.
Ако стените и таванът ви са на постна или блажна боя върху варова мазилка или пукнатините са по цялата им площ, по-горе описаният вариант просто няма да стане. По-добре е да изстържете цялата повърхност с шпакла или фина метална четка и да я минете с грунд. След като изчакате грунда добре да изсъхне, залепете по цялата повърхност бояджийска мрежа 2 на 2 мм. Отделните парчета мрежа не се снаждат челно, а се монтират с припокриване. След което я минете с финишна акрилна шпакловка, изчакайте да изсъхне, загладете с шкурка, грундирайте и боядисайте.

Трети случай.
Но какво да се прави, ако жилището ви е в панелна сграда и пукнатините са в местата на съединяване на стоманобетоновите панели? Колкото и както и да правите върху фугите шпакловка, само за кратко ще я замаскирате и задължително отново ще се появи пукнатина на това място – това е въпрос на време. За да не ви дразнят постоянно пукнатините, трябва да отстраните възможността им да се появяват. Тези фуги обикновено се заливат с филцбетон (специален бетон със ситнозърнест инертен материал), но невинаги са достатъчно качествено изпълнени и често повърхността на фугата е замазвана с варов или гипсов разтвор, а те не издържат често възникващите опънни напрежения – и ето че отново пукнатината „цъфва”. Трябва да изстържете повърхността на фугата и около нея до бетон с метална четка, да я измиете, да я грундирате с дълбоко проникващ грунд. След което запълнете фугата до повърхността на панелите със специално предназначена за фуги в стоманобетона замазка-шпакловка (например KNAUF Fugenfyller). Налепете бояджийска мрежичка и я минете с финишна акрилна шпакловка, изчакайте да изсъхне, загладете с шкурка, грундирайте и боядисайте. Възможни са и други варианти за отстраняване на пукнатини, като обшиване на тавана и стените с гипсокартон, монтиране на окачен таван и т.н., но бих ви препоръчала да ги извършат специалисти, много добре запознати с технологията на фирмата производител и „оборудвани” със съответните уреди и знания.


Но това бяха само „късметлийските” пукнатини, незасягащи конструкцията. Щом пукнатината е не само в довършителните работи, а в тухла, бетон, метал, дърво или местата на снажданията им – не се колебайте, търсете консултация с инженер-конструктор. Причините могат да са прекалено много за изреждане, включително и сеизмични, а същността е една – външни фактори са повлияли да се увеличи напрежението в конструктивен елемент или връзка чрез:
- увеличаване на натоварването спрямо проектното;
- намаляване сечението на носещ елемент от конструкцията;
- намаляване носещата способност на конструктивния материал.


Ще се спра само на пукнатините в стоманобетоновите плочи.
Те се забелязват отдолу и са успоредни на дългата страна на тавана на помещението или къси диагонални във вътрешните ъгли. Когато има пукнатини по тавана, това най-често означава, че има пукнатини и в плочите в зоните над гредите, над стените и колоните. Но те невинаги могат да се забележат – рядко върху плочата няма някакъв вид настилка, има поне замазка. Най-често това се случва при рязко увеличаване на натоварването върху плочата. Например: преграждане на помещението на горния етаж и иззиждането на тухлена стена приблизително в средата на полето.
Или друг вариант: смяна на настилката на горния етаж от дюшеме на замазка с каменни плочи, преоборудване на таванско помещение без настилка в жилищно и добавяне „само” на замазка с теракота. Или смяна на предназначението на помещението. Или просто складиране на материали, монтиране на тежки машини, понякога с вибрационно или динамично действие... Примери много! А същността на всички е една – рязко претоварване на плочата спрямо проектните изчисления, вложената армировка вече е по-малко от необходимата за това ново натоварване, тя започва да се „провлича”, увеличава се деформацията на плочата (провисва) и в бетона се образуват недопустими пукнатини. 


Какво можете да направите?
Спешно отстранете допълнителното натоварване и потърсете консултация с конструктор. И не забравяйте: веднъж възникнали, видимите пукнатини в бетона не могат да се „затворят”, дори и след отстраняване на причината. Бетонът има ниска еластичност и са необходими сериозни конструктивни мерки за възстановяването му до приемливи за обитаване граници. И чак след като бъде решен въпросът с пукнатините в конструкцията, можете да предприемете мерки за решаване на естетическата част от проблема – довършителните работи. 


При всички случаи, щом се появят пукнатини в дома ви, най-добре е да се консултирате с инженер-конструктор, който би могъл да ви даде адекватна оценка на процеса и да предложи мерки за комплексно отстраняване на причините, недопускане образуването на нови пукнатини и възстановяване на повредените участъци.

Автор: инж. Татяна Чипилева
Чех-Пласт

Прозорци и врати за пасивни и нискоенергийни сгради.

http://chehplast.com
PIATRAONLINE

Първият и единствен онлайн-магазин за ЕСТЕСТВЕН КАМЪК в България. Истински генератор на вдъхновение.

http://piatraonline.bg/
Мебеле ЕООД

Професионално почистване на мека мебел в София и страната

https://mebele.bg
TEAK & DECKING OIL - за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки

Смес от натурални масла и специални добавки за обработка и защита на дървени градински мебели, палуби и парапети на лодки. Прониква в дървото и го предпазва от влага и вода, за външна и вътрешна употреба. Подходящ за обработка и защита на дървени мебели.

http://www.miptrade.com/produkti/boi-berling.html
КлиВенТо

Официален представител на европейски производители на отоплителна и климатична техника.

http://klivento.net
СИНХРОН-С ООД

Решения за противопожарна защита и сигурност.

http://synchron-s.com
Пусни своята реклама
Закони Нормативна база Коментари