Автономната къща – между реалността и мечтите

Това не е просто „фургон” на колела, а луксозна къща с много екстри.
05.03.2019
Константин Димов
2984
къщи, къща на колела, автономна къща
Къща на колела
Източник: www.wohnwagon.at

Да се живее естествено и независимо се превръща в мечта за все повече хора. Автономната къща е на път да сбъдне тези желания с възможностите за мобилност и автономност, благодарение на най-модерни биотехнологии: от фотоволтаични панели и соларно централно отопление до кръговрат на водата и биотоалетна.

Като жилищно пространство може да разполагате от 18 кв.м. до 33 кв.м., което да разпределите още за офис или бизнес кът, казва Мартин Целз, собственик на автономна къща в Австрия. Авнотомната къща е направена от естествени строителни материали: дървена фасада, овча вълна (изолация) и глинена мазилка (срещу студ и пек), а дизайнът е максимално изчистен и сведен до най-важните детайли, които напомнят на лофт-пространство.

В Австрия вече са продадени 50 автономни къщи, в които собствениците им живеят и пътуват. При преместването й е разрешено да се движите максимум с 80 км/час. Цената на автономната къща е около 140 хил. евро.
Таванът е с височина 240 см., а цялостната височина на лукс фургона е 382 см. 14 см. е дебелината на дървената стена, а цялата мобилна къща тежи от 5 до 6 тона според модела.


Източник: www.wohnwagon.at

Основният дървен материал на къщата е от европейска лиственица или смърч. Лиственицата съдържа най-много масла и смоли и това я прави много устойчива на бури. Единственият й недостатък е, че посивява с времето, обаче няма никакъв проблем фасадата на къщата да бъде измазвана с естествено масло на всеки 2-3 години.

Мазилката е от глина - този материал не изглежда просто красиво, той съхранява топлината най-добре, като регулира и влагата. Глината е строителният материал, за чието производство се хаби най-малко енергия. Освен това тя попива вредни вещества и миризми, а също предлага възможност да бъде оцветена по много начини и креативно да се оформи повърхността й. Овчата вълна като материал предпазва както от студ, така и от пек.

Първоначалният скептицизъм, че това е едва ли не малко по-голям и просто луксозен фургон от строителните площадки е дълбоко невярно, тъй като става дума за една съвсем различна организация на дома, споделя личният си опит още Мартин Целз. По думите му, много по-луксозно е, много по-топло е, а през зимата не се усеща студът.

На покрива на къщата може да се отглеждат зеленчуци върху пръст, т.е реална градинка, която през лятото осъществява охлаждащ ефект върху дома. Дори в най-голямата жега, в къщата е най-много 26-27°С. Първо обаче, в алпийската страна трябва да платите наем за парцела, върху който ще се заселите, ако нямате собствен.


Поглед отвътре    Източник: www.wohnwagon.at

Пълна автономия може и да не се постигне, защото, ако местната власт е инвестирала прекалено много във ВиК, то законът може да изисква задължително свързване с канализацията или потреблението на прясна вода. Добре е да се знае също, че като „независим” потребител имате собствен запас от ток и вода, който трябва да се управлява внимателно за разлика от консуматорския принципа в стандартното домакинство – „колкото ток си изхарчил, толкова ще платиш”. Трите месеца от ноември до януари са доста тъмни и соларните панели генерират много малко ток и тогава предимно се разчита на акумулираната енергия. През зимата имате осигурено соларно локално отопление, което може да се регулира. На покрива са разположени 10 фотоволтаични панела, които акумулират топлината, като запасът е за 6.7 kWh. Има опция токът да се регулира с мобилно приложение.

 
Източник: www.wohnwagon.at

За водата се използва естествената пречистваща сила на блатните растения. Това важи за отпадните води от мивката и душа и отчасти от тоалетната. Мръсната вода се изпомпва към покрива и се превръща в годна за употреба в тази „зелена” пречиствателна станция. Използват се растения за ренатуриране, които са особено подходящи поради високата активност на корените им. Голяма част от пречистването поемат микроорганизмите, които живеят именно близко до корените. Блатните растения са устойчиви през зимата, издържат на скреж, не са капризни. Така че не трябва да се притеснявате, че трябва опитен цветар да се грижи за тях.
Красотата на природата се усеща по-различно с такава къща, категоричен е още Мартин Целз.

 

Автор: Константин Димов
Закони Нормативна база Коментари