Авангардността и нейните нюанси

Най-лесният и достъпен начин да пригодим жилището си към определен стил е чрез аксесоарите и някои по-ексцентрични мебели, които да служат като отправни точки на усещането, което искаме да постигнем.
10.11.2022
Вяра Петкова
1811
мебели, аксесоари, интериорен дизайн, Ар Деко, Попарт
Ексцентричността се среща с елегантността.
Източник: www.kare.bg

Авангардните стилове в изкуството се зараждат в началото на XIX век и са плод на желанието на различните поколения да изразят своята идентичност, да се разбунтуват срещу старите правила и разбирания и разбира се да обогатят по неповторим начин историята на изкуството, което от своя страна дава отражение върху архитектурата, модата и интериорния дизайн. Плод на различни политически ситуации, исторически събития, индустриализация и препратка към миналото, всеки един от тях е оставил ярък отпечатък върху светоусещането на хората.
 

  
Източник: www.kare.bg

Светът, в който живеем днес по един или друг начин ни позволява да не се ограничаваме от определени модни течения, а сами да избираме начина, по който да изразим себе си. И тъй като домът е най-яркото отражение на личността, като мястото което е най-тясно свързано с личния живот на хората, можем да изберем дали да го направим аристократичен и бляскав в стил Ар Деко, студен и свободен в Индустриален Стил или смел и закачлив представител на Попарт течението. 

Източник: www.kare.bg

Най-лесният и достъпен начин да пригодим жилището си към определен стил е чрез аксесоарите и някои по-ексцентрични мебели, които да служат като отправни точки на усещането, което искаме да постигнем. В този ред на мисли, ако искаме тотално да променим визията на нашия интериор, играта на цветове и акценти лесно може да преобърне една минималистичната среда в аристократична сцена за новото ни аз.
 

Източник: www.kare.bg


На пазара има безкрайно разнообразие от лесно достъпни мебели и аксесоари за дома, някои от тях имитиращи големите дизайнери от славните епохи, така че да бъдат достъпни до всички хора със стил и характер, независимо от бюджета.
 

   
Източник: www.kare.bg

Злато, бронз, геометрични мотиви и органични, неправилни форми са модерния прочит на величественият Ар Деко. В последните години този стил нашумя изключително много в интериорните среди, тъй като деликатно измести тежките, класически форми, без да ощети усещането за безмерен лукс в по-ексцентричните домове. Характерни за стила са още различни флорални елементи, преразказани както в 2D пространството върху настилки и тъкани, така и чрез екзотични растения, поставени във възможно най-тежките и скъпо стоящи вази и саксии.
 


Източник: www.kare.bg

Малко по-изчистена, по-сребриста, лъскава и футуристична, Нео Класиката винаги ще е търсена от хората, които предпочитат по-умерения лукс, но въпреки това не искат да се откажат напълно от блясъка му. Неотлъчна част от този стил са големите, правоъгълни, полирани рамки за снимки и картини, пред които се разполагат капитонираните дивани, фотьойли или табуретки и разбира се стъклените маси с тежки крака.
 


Интериор, вдъхновен от Нео Класиката.     Източник: www.kare.bg

Дори и изброените елементи да не са в пълния си състав, усещането за лукс и артистичност винаги може да бъде пресъздадено, тъй като настилките, формите и ненатрапчивите цветове, характерни за стила, могат лесно да се съчетаят с всеки един по-изчистен и модерен интериор. Тежките, кристални полилеи също са неизменна част от търсената в този дух визия.
 


Източник: www.kare.bg

Попарт изкуството е предназначено за хората с млад дух, иновативно мислене и хаплив характер, каквато е и същността на това течение. Ярки цветове, иронизирани, емблематични образи и обли форми, са част от богатото експресивно разнообразие на този стил. Любителите му са свободни да избират до колко ще го допуснат в дома си и дали той ще е основната линия, която ще бъде следвана в интериора. Зародил се в началото на 50-те години на миналия век във Великобритания, този стил предхожда емблематичната мода на 60-те и 70-те години, от която и до ден днешен използваме похвати във всяка една сфера на изкуството. Нищо не е прекалено, когато говорим за Попарт и тук максимата „колкото повече, толкова повече“ важи с пълна сила.
 

Интериор, вдъхновен от Попарт изкуството.     Източник: www.kare.bg

За създаване на един модерен, уютен и непретенциозен дом, предназначен за изследователи и пътешественици, не ви остава нищо друго освен да се насочите към така наречения бохо стил или bohemian style. Течението се заражда в Париж през 60-те години на миналия век и е отражение на пътешестващите из Европа и Америка млади и свободни хора, които търсят непринудено удобство и с лекота смесват различни етно елементи, вдъхновени именно от обиколките по света. Елементите на бохо стилът са изключително популярни в съвременния интериор и лесно можем да разпознаем всеки един от тях. Масивни стари мебели, удобни кресла, изобилие от плетени одяла, етно килими и разбира се много растения, са само част от акценти, с които може да превърнете дома си бохемски и ексцентричен. Водещи са удобството и уюта, а всички останали комбинации зависят само и единствено от вас.
 

Източник: www.kare.bg

В търсене на идеалната среда за живеене и най-точния начин, по който да изразят себе си, хората не спират да търсят както вдъхновение, така и пример за подражание. Най-голямото богатство, както в изкуството, така и в динамичния и глобализиран сват, в който живеем е идентичността на всеки един от нас, която трябва да бъде подчертавана и в никакъв случай унифицирана с масовите стандарти. И така домът може да се превърне в първата сцена, на която да се откроим, да покажем характер и стил, и където можем да допуснем само тези, с които искаме да ги споделим.
 

Автор: Вяра Петкова
Закони Нормативна база Коментари